Dodaj do ulubionych

powrót do PL, działalność gosp.i ciąża

09.08.12, 13:13
witajcie.
planuję powrót do kraju w marcu 2013. w połowie kwietnia mam planowany poród.
obecnie jestem zagranicą i jestem zatrudniona na kontrakcie (cos w stylu umowy o prace), mam opłacane wszystkie skladki etc. i jestem czynna zawodowo i planuje byc czynna o ile zdrowie pozwoli aż do końca lutego 2013, pozniej organizujemy przeprowadzkę.
po powrocie do Polski w marcu 2013 chciałabym załozyć dzialalnosc gospodarcza i to co robię do tej pory na etacie zagranicą chcę kontynuowac na wlasny rachunek w Polsce. W Polsce zostajemy juz na stale.
Proszę o radę. Czy mozliwe jest zalozenie dzialalnosci gospodarczej w 7-8 miesiacu ciazy? Czy w zwiazku z tym obowiazuja mnie takie same prawa jak innych zakladajacyh dg? Czy przewidziane sa przez Panstwo jakies ulgi? Czy gdyby po okresie pologu dziecko wymagalo intensywniejszej opieki moge wziac krotki urlop macierzynski? Czy gdy jestem zmuszona przerwac chwilowo dzialalnosc moge liczyc na jakies wsparcie ze strony panstwa polskiego? Gdzie szukac takich informacji? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • trusia29 Re: powrót do PL, działalność gosp.i ciąża 14.08.12, 21:37
      Założyć działalność możesz, ale świadczenia z ubezpieczenia chorobowego (zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński) możesz uzyskać dopiero po upływie 90-dniowego okresu wyczekiwania. Nie masz dodatkowych ulg przy zakładaniu działalności z tytułu ciąży.
      • joana.mz Re: powrót do PL, działalność gosp.i ciąża 14.08.12, 22:01
        zasiłek macierzyński jest bez okresu wyczekiwania w przeciwieństwie do chorobowego
        • trusia29 Re: powrót do PL, działalność gosp.i ciąża 14.08.12, 22:33
          Tak, rzeczywiscie, zapędziłam się. Zasiłek macierzyński bez okresu wyczekiwania.
    • helena_5 Konkretna porada 19.08.12, 16:16
      Zakładanie DG w 7-8 miesiącu ciąży jest z góry podejrzane - czeka Cię na 99% kontrola z ZUS, więc w to bym się nie bawiła. Nawet jeśli DG by do porodu normalnie działała, to i tak wygląda na próbę wyłudzenia świadczeń. Lepiej odłóż to na czas, jak już będziesz mogła się zająć działalnością po porodzie.

Przywilejów żadnych nie uświadczysz. Obowiązują Cię przy zakładaniu i prowadzeniu DG takie same zasady jak resztę. Ulgę możesz mieć tylko na składki ZUS na pierwsze 24 miesiące działalności (liczone ciągiem, nawet jak czasowo zawieszasz DG) - zajrzyj na stronę ZUS na jakich zasadach. Niskie składki = niskie późniejsze świadczenia, zasiłki itp.

Urlop macierzyński przysługuje tylko zatrudnionym na etacie. Na własnej działalności, jak nie możesz jej prowadzić, to albo zatrudniasz pracownika, który to zrobi za Ciebie albo zawieszasz działalność, tylko że wtedy nie zarabiasz.

Źródła: google.pl, zus.pl. parp.gov.pl itd.

Nie możesz mieć świadczeń związanych z urodzeniem dziecka wynikających z Twojego bieżącego kontraktu?

Od państwa nic Ci się nie należy. Państwo nie ma garnuszka ze złotem w sejmie, ale to co ściągnie od płacących składki i podatki. Skoro przez ostanie n miesięcy czy lat nie wpłacałaś do tej "państwowej kiesy", to z jakiej beczki chcesz teraz z niej coś dla siebie mieć?
      • chvvilovva Re: Konkretna porada 19.08.12, 17:09
        dziękuję za konkretną poradę.
        moj biezacy kontrakt koncze przed urodzeniem dziecka. dziecko urodze w PL a nie w kraju gdzie obecnie pracuje. w takim wypadku nie planujac powrotu do miejsca gdzie pracuje - nic mi sie nie nalezy.

za granica mieszkam dopiero pare lat. wczesniej mieszkalam w Polsce. oplacalam przez prawie 10 lat wszystkie skladki do kiesy panstwa. nie byly to male sumy, biorac pod uwage moje zarobki. przez te dziesiec lat ani razu nie bylam na chorobowym badz inych zwolnieniach. wiec to nie jest tak, ze przyjezdzam do Polski i zadam czegos nie wkladajac uprzednio nic do garnca.
        • chvvilovva Re: Konkretna porada 19.08.12, 17:16
          dodam tylko, ze nie wyobrazam sobie nie zakladania dzialalnosci gosp. po powrocie do Polski niemalze od razu chce pracowac. juz zaczynam nagrywac sobie zlecenie etcetera na ten czas. rozumiem, ze panstwo polskie bedzie mnie z gory podejrzewac, ze mam zamiar wyludzic swiadczenia? czyli mam nie zakladac dzialalnosci? kto za mnie zatem bedzie zarabiac? panstwo polskie nic mi nie da w przypadku gdy bede bezrobotna. to jest paranoiczne...
          • helena_5 Re: Konkretna porada 20.08.12, 17:11
            A. Skoro nagrywasz sobie zlecenia, to czy nie możesz tego robić to w ramach umowy cywilno-prawnej, czyli umowy-zlecenia czy o dzieło?

B. To nie państwo polskie Cię będzie podejrzewać, ale... ZUS.

C. Dobrze wiedzieć, że kwota zasiłku chorobowego (ciążowego - 100%) czy macierzyńskiego za 1 miesiąc jest równa 40-tu składkom (zakładając, że te składki są od stałej kwoty). Czyli przy ok. 6 miesiącach zasiłku macierzyńskiego kwota wypłacona jest równa sumie 240 składek, czyli z... 20 lat!

D. Państwo polskie jako takie to nic nie daje. Żeby komuś dać zasiłek, trzeba innym zabrać. Im mniej kombinujących "zasiłki", tym mniejsze szanse, że uczciwie pracującym i płacącym składki i podatki, rząd wkrótce dowali kolejne obciążenia.

W USA w ogóle nie znają takich przywilejów jak macierzyński itp. Jak ktoś chce mieć jakieś świadczenia to się prywatnie, z własnej kiesy ubezpiecza na wypadek ciąży i tyle. Większość tego nie robi, i dlatego tam się pracuje do 8-9 miesiąca, a nie odpoczywa jak w Polsce na lewym zwolnieniu ciążowym, i do pracy wraca dość szybko po porodzie.

E. To nie jest mój problem, że będąc w ciąży przerywasz zatrudnienie i zmieniasz kraj zamieszkania. Kobiety w ciąży zwykle nie robią takich drastycznych zmian, właśnie, by mieć ciągłość zatrudnienia i prawo do ewentualnych zasiłków/ubezpieczeń związanych z ciążą i macierzyństwem.
            • chvvilovva Re: Konkretna porada 21.08.12, 10:58
              ad.A. niestety nie
              ad.B. Państwo i jego prorodzinna polityka...
              ad.C. nice one. czyli matka z czwórka dzieci potencjalnie zdziera z państwa okrutne kwoty...
              ad.E. US to inna bajka. i bardzo fair. ale przywileje przyszlej matki sa rozne w kazdej firmie. a sa takze takie firmy, ktore pozwalaja mamie przy 100% pensji zostac z dzieckiem w domu b.dlugo.
              ad.F. co Ty nie powiesz... a są i takie matki, które chca pracowac b.dlugo, nawet po porodzie, i nie chca liczyc na zadne zasilki, tylko ewentualna krotka dorazna pomoc w razie w- vide ja. i chca pracowac w swojej ojczyznie, i tutaj wychowywac dziecko.

dzieki za rady, anyways.
              • nini6 Re: Konkretna porada 21.08.12, 12:13
                Po co dyskutujesz z heleną, toż to jakaś ZUS-owska oszołomka smile
                W USA w ogóle nie znają takich przywilejów jak macierzyński itp. Jak ktoś chce mieć jakieś świadczenia to się prywatnie, z własnej kiesy ubezpiecza na wypadek ciąży i tyle.
                Na Borneo natomiast nie ma stomatologów a zęby wyrywa kowal.

Na szczęście(?) żyjemy w Polsce.
                • helena_5 walczę z tymi, co psują rynek 21.08.12, 12:35
                  chvvillovva:
                  Nikt Ci nie broni założyć DG i ją prowadzić, chodzi tylko o kombinowanie z ZUS. Zawsze możesz nie starać się o żadne zasiłki i wtedy ZUS się nie czepi. Skoro zamierzasz prowadzić DG do porodu i potem zaraz po połogu, to masz w sumie tylko 6 tygodni bez dochodów, na co powinny Ci pozwolić oszczędności.

nini6 i reszta:
                  To jest Polska i niestety wiele kobiet kombinuje ze świadczeniami okołociążowymi ile wlezie, a potem... płacz i zgrzytanie zębów, że:
                  a) pracodawcy nie chcą zatrudniać kobiet w wieku rozrodczym
                  b) pracodawcy nie chcą awansować kobiet w wieku rozrodczym
                  c) pracodawcy dyskontując późniejsze potencjalne długie zwolnienia oferują stawki za pracę dużo niższe niż mężczyznom
                  d) itp.

Im więcej przywilejów pracowniczych, tym trudniej o dobrze płatną pracę.
                  Im więcej kombinacji z zasiłkami, tym większa szansa, że pozapłacowe koszty pracy będą rosły, a przynajmniej nie spadną. A to najbardziej zniechęca do zatrudniania.
                  • nini6 Re: walczę z tymi, co psują rynek 21.08.12, 15:09
                    helena, ja też nie cierpię kombinatorów świadczeniowych, ani płci żeńskiej ani męskiej - a o takich zapomniałaś wspomnieć.
                    Jednakowoż chvillova w żadnym momencie swojej wypowiedzi nie wywołała u mnie poczucia, że chce kombinować lub wyłudzić jakiekolwiek świadczenia. Chce jako ciężarna złożyć DG, do czego ma pełne prawo, i ma pecha, że przez kombinatorów będzie z tego powodu na świeczniku.
                    • helena_5 do nini6 21.08.12, 21:32
                      Z tego, co chvvilovva napisała, to ona chce się dowiedzieć, czy JEJ SIĘ NALEŻY COŚ OD POLSKICH PODATNIKÓW I PŁATNIKÓW SKŁADEK. To jest postawa roszczeniowa, która jest zarazą polskiej gospodarki, pracowników i pracodawców.

Zakładanie działalności gospodarczej w końcówce ciąży to jest niezła ekwilibrystyka (biorąc pod uwagę dolegliwości fizyczne, które nawet przy pracy stricte umysłowej życie utrudniają), więc coś tu zgrzyta. Jeśli chvvillowa już ma nagrane jakieś zlecenia na wiosnę 2013 (sic!), to znaczy, że de facto podejmuje już działania będące DG, więc już powinna ją otwierać, płacić państwu daniny itp. Jej DG będzie prawdopodobnie od początku zarabiać (skoro już sobie to wszystko ustawiła bez formalności) i po porodzie też będzie zarabiać, to po co jej jeszcze nie do końca należne zasiłki (z etycznego punktu widzenia, bo z prawnego wiem, że da się to zrobić).
      • aurinko Re: Konkretna porada 19.08.12, 23:15
        Nie do końca jest tak, jak pisze helena_5.

Chvvilovva, ja założyłam DG w ciąży i prowadzę ją nadal, służę radą - jeśli chcesz to napisz na maila aurinko@gazeta.pl
        • blondynkapoznan otwórz na tym dużym Zusie 24.08.12, 17:21
          będziesz mieć wysoki macierzyński.Taka okazja raz w życiu.
          ja byłam na chorobowym w tym 2 razy szpital.Co oddawałam zwolnienie to odrazu wezwanie na komisje.Byłam na poszpitalnym i co tydz była kontrola w domu.
          to jest chore!
      • thea19 urlop macierzynski na dg jest jak najbardziej 28.08.12, 16:53
        i to obligatoryjnie. nie mozna z niego zrezygnowac jak sie zglosilo urodzenie dziecka. chcac w tym czasie pracowac (wystawiac faktury/rachunki) trzeba miec pracownika.
        • aurinko Thea19 nie pisz bzdur! 28.08.12, 17:10
          thea19 napisała:

> i to obligatoryjnie. nie mozna z niego zrezygnowac jak sie zglosilo urodzenie d
          > ziecka. chcac w tym czasie pracowac (wystawiac faktury/rachunki) trzeba miec pr
          > acownika.

Prowadząc DG nie nabywa się prawa do urlopu macierzyńskiego tylko do zasiłku macierzyńskiego. Pobierając zasiłek macierzyński można wykonywać pracę osobiście, nie trzeba do tego zatrudniać pracownika. Pracy nie wolno wykonywać jeśli jest się na chorobowym (bo wtedy jest orzeczona niezdolność do pracy).
          Zamiast pisać bzdury zapoznaj się z ustawą z dn. 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka