Dodaj do ulubionych

Zasiłek macierzyński.

18.06.13, 15:21
Witam, mam taki problem odnośnie swojej pracy. Pracuję w jednej firmie na umowe zlecenie od 5 lat, od kwietnia tego roku zapisałam się dobrowolnie do ubezpieczenia chorobowego, wcześniej miałam już odprowadzane składki do Zusu.Moje pytanie dla zorientowanych, czy gdybym zaszła w ciążę mogłabym liczyć na zasiłek macierzyński? i gdybym od razu poszła na L4 to czy miałabym za to zapłacone? i czy mogliby mnie zwolnić pomimo ciąży??
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Zasiłek macierzyński. 18.06.13, 17:32
      Czy odprowadzasz składkę chorobową?
      Jeśli tak, nie musisz się martwić. Wysokość zasiłku będzie uzależniona od deklarowanej wysokości wynagrodzenia od jakiego odprowadzasz składkę chorobową.
    • spinka1978 Re: Zasiłek macierzyński. 18.06.13, 18:59
      Aby móc otrzymywać jakikolwiek zasiłek z ZUS-u musisz przez 90 dni nieprzerwanie opłacać składkę na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe. Umowa zlecenie to nie umowa o pracę i w żaden sposób nie jesteś chroniona przed rozwiązaniem zlecenia.
      • amelkaok Re: Zasiłek macierzyński. 18.06.13, 20:59
        dziekuje za odpowiedz za nie byłam pewna czy 90 czy 180 dni. a możesz mi jeszcze wyjasnic, gdyby mnie zwolnili podczas zwolnienia chorobowego to nie miałabym wypłacanych pieniedzy przez zus
        • iziula1 Re: Zasiłek macierzyński. 18.06.13, 21:18
          Pracujesz na umowę zlecenie - nikt tu cię nie zwalnia. Kończy się zlecenie i tyle.
          Zasiłek chorobowy będzie Ci wypłacany przez cały okres trwania l4.
          • spinka1978 Re: Zasiłek macierzyński. 18.06.13, 22:16
            Jeżeli zlecenie dobiegnie końca, zasiłek chorobowy jak i macierzyński będziesz miała wypłacany przez ZUS.
            • amelkaok Re: Zasiłek macierzyński. 19.06.13, 08:08
              Dziękuję wszystkim za podpowiedzikiss
            • alicja_wk Re: Zasiłek macierzyński. 23.06.13, 18:54
              Zasilek chorobowy owszem, ale jesli do dnia porodu umowa się zakonczy i nie będziesz podlegała w tym dniu ubezpieczeniu chorobowemu, to zasiłek macierzynski nie przysługuje. Czyli ogólnie rzecz biorąc, umowa musiałaby trwać przynajmniej do dnia kiedy urodzisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka