jolciaa1 18.08.04, 22:58 ile czasu ma pracodawca aby powiadomic zus o urlopie macierzynskim i kto placi porodowe dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anfido Re: pracodawca a urlop macierzynski 19.08.04, 21:14 Jeżeli dobrze sie orientuję ( od 01.05.2004 zmianiły się przepisy) to wszystko zależy od tego ilu pracowników na dzień 31.03.2004 zatrudniał twój pracodawca. Jeżeli po niżej 5 osób, to zasiłek macierzyński i porodowe płaci miasto, gmina, a głównie Miejskie Ośrodki Pomocy Społecznej. Natomiast jeżeli pracodawca zatrudnia po wyżej 5 osób, to zasiłek i porodowe wypłaca sam. Możesz jeszcze dokładnie dowiedzieć się w ZUS-ie. O zasiłek porodowy musisz złożyź specjalny wniosek. O urlopie macierzyńskim pracodawca ma obowiązek powiadomić zus w ciągu 7 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
tymulek Re: pracodawca a urlop macierzynski 19.08.04, 21:46 dziewczynki jakie porodowe?? nic nie wiem o porodowym..... Help Jaki obciach....ups Odpowiedz Link Zgłoś
trivoli Re: pracodawca a urlop macierzynski 19.08.04, 22:31 Z tego co wiem, nie ma juz czegos takiego jak "porodowe" Odpowiedz Link Zgłoś
anja_mama-kuby Re: pracodawca a urlop macierzynski 20.08.04, 09:56 Jest zasiłek porodowy dla tych, którzy "załapią" się na rodzinne. Porodowy jest jednym z dodatków do rodzinnego (500 zł). Odpowiedz Link Zgłoś
natkaszczerbatka Re: pracodawca a urlop macierzynski 20.08.04, 10:15 coś mi się tu nie zgadza ... zasiłek płaci miasto? Przecież to z samej nazwy są zasiłki ZUS i płaci je ZUS - zarówno porodowe jak i macierzyńskie. Przynajmniej tak było jeszcze niedawno ... najlepiej sprawdzić na stroanch ZUS www.zus.pl/albo www.mpips.gov.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
maugerka Re: pracodawca a urlop macierzynski 20.08.04, 13:40 Nie wiem, jak z porodowymi, ale macierzyński płaci pracodawca (jeśi zatrudnia powyżej iluś tam osób - nie jestem pewna ilu, więc nie piszę Odpowiedz Link Zgłoś