Dodaj do ulubionych

rejestracja dziecka

30.09.04, 15:51
a chodzi mi dokładnie o to, co wpisują w szpitalu w przypadku dziecka
nieślubnego. czy nazwisko matki i to zmienia się po uznaniu dziecka przez
ojca w USC? czy można od razu podać nazwisko ojca? zamierzaliśmy to załatwić
przed porodem, ale okazało się, że musielibyśmy jechać do USC w miejscu
mojego stałego zameldowania i tam uznać dziecko, ze względu na mój stan
postanowiliśmy sobie odpuścić i poczekać do porodu. tylko chciałabym
wiedzieć, czego powinnam się spodziewać w szpitalu.
Obserwuj wątek
    • marteczka271 Re: rejestracja dziecka 30.09.04, 21:50
      a więc tak....w szpitalu dziecko urodzi się i będzie miało twoje nazwisko...po
      wypisaniu musicie pojechać razem do urzędu i tam z dowodami ojciec dziecka musi
      to dziecko uznać i Pani z urzędu napisze oświadczenie o uznaniu on i Ty
      podpisujecie i wtedy podaje sie nazwisko jaki ma nosic dziecko czy Twoje czy
      Ojca.
      • tiggera Re: rejestracja dziecka 01.10.04, 10:02
        dziękismile
    • joanna666 Re: rejestracja dziecka 02.10.04, 12:15
      Tiggero,
      Można to zrobić prościej i bardziej komfortowo dla Ciebie i dziecka.
      Napisz na priv.
    • domali Re: rejestracja dziecka 04.10.04, 13:02
      Ja rodząc synka nie byłam jeszcze żoną jego taty. Wystawiając książeczkę,
      dokumenty wpisywano nazwisko ojca (nic wcześniej w USC nie załatwialiśmy).
      • rakijka Re: rejestracja dziecka 04.10.04, 14:44
        domali napisała:

> Ja rodząc synka nie byłam jeszcze żoną jego taty. Wystawiając książeczkę,
        > dokumenty wpisywano nazwisko ojca (nic wcześniej w USC nie załatwialiśmy).

Tzn. ze dziecko ma juz od urodzenia "balagan" w papierach i maz Twoj nie
        jest "formalnie, zgodnie z prawem" ojcem dziecka, ale zostal wpisany do metryki
        na podstawie bledu pracownika USC.

K.r.io.
        Pochodzenie dziecka.
        Art. 62. § 1. Jeżeli dziecko urodziło się w czasie trwania małżeństwa albo
        przed upływem trzystu dni od jego ustania lub unieważnienia, domniemywa się, że
        pochodzi ono od męża matki.
        § 2. Jeżeli dziecko urodziło się przed upływem trzystu dni od ustania lub
        unieważnienia małżeństwa, lecz po zawarciu przez matkę drugiego małżeństwa,
        domniemywa się, że pochodzi ono od drugiego męża.

Art. 72. Jeżeli nie zachodzi domniemanie, że ojcem dziecka jest mąż jego matki,
        albo gdy domniemanie takie zostało obalone, ustalenie ojcostwa może nastąpić
        albo przez uznanie dziecka przez ojca, albo na mocy orzeczenia sądu.

USTAWA
        z dnia 29 września 1986 r.
        Prawo o aktach stanu cywilnego.*

Art. 41. 1. Osoba zgłaszająca urodzenie dziecka, którego rodzice pozostają w
        związku małżeńskim, przedstawia odpis skrócony aktu małżeństwa; obowiązek ten
        nie dotyczy szpitala i zakładu, o których mowa w art. 39 ust. 2.
        2. Osoba, o której mowa w ust. 1, nie przedstawia odpisu skróconego aktu
        małżeństwa rodziców dziecka, jeżeli akt ten został sporządzony w tym samym
        urzędzie stanu cywilnego.
        Art. 42. 1. Jeżeli stosownie do przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego nie
        zachodzi domniemanie, że ojcem dziecka jest mąż matki, dane dotyczące osoby
        ojca wpisuje się tylko w razie uznania dziecka przez ojca lub sądowego
        ustalenia ojcostwa.
        2. Jeżeli nie nastąpiło uznanie dziecka lub sądowe ustalenie ojcostwa, wpisuje
        się do akt urodzenia dziecka jako imię ojca - imię wskazane przez
        przedstawiciela ustawowego dziecka, a w braku takiego wskazania - jedno z imion
        zwykle w kraju używanych oraz jako nazwisko ojca i jego nazwisko rodowe -
        nazwisko matki z odpowiednią adnotacją w rubryce "Uwagi".
        Art. 43. 1. Przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka przez ojca przed
        kierownikiem urzędu stanu cywilnego lub przed konsulem następuje z zachowaniem
        przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
        2. Przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka lub nadaniu dziecku nazwiska męża
        matki wymaga sporządzenia protokołu.
        3. W razie uznania dziecka przed konsulem, konsul sporządza protokół przyjęcia
        oświadczenia o uznaniu i przesyła go niezwłocznie do urzędu stanu cywilnego, o
        którym mowa w art. 14 ust. 2.
        Art. 44. 1. Jeżeli uznanie dziecka przez ojca następuje przed sporządzeniem
        aktu urodzenia lub dotyczy dziecka poczętego, lecz nie urodzonego, treść
        oświadczenia wpisuje się do księgi urodzeń.
        2. Jeżeli uznanie dziecka następuje przy sporządzaniu aktu urodzenia, w akcie
        takim wpisuje się nazwisko i inne dane dotyczące ojca zgodnie z treścią
        oświadczenia, z odpowiednią adnotacją w rubryce "Uwagi".
        3. Jeżeli uznanie dziecka następuje po sporządzeniu aktu urodzenia, do aktu
        takiego wpisuje się wzmiankę dodatkową o uznaniu i zmianie nazwiska dziecka,
        stosownie do przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
        4. Przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio w razie sądowego ustalenia ojcostwa
        oraz nadania dziecku nazwiska męża matki.
        Pzdr

• domali Re: rejestracja dziecka 05.10.04, 09:32
          rakijka napisał:

> Tzn. ze dziecko ma juz od urodzenia "balagan" w papierach i maz Twoj nie
          > jest "formalnie, zgodnie z prawem" ojcem dziecka, ale zostal wpisany do
          > metryki na podstawie bledu pracownika USC.

Moje dziecko bałaganu w papierach nie ma, tata jest tatą zgodnie z prawem i
          formalnie w całej rozciągłości.
          Napisałam, że w szpitalu, mimo że nie nic wcześniej nie załatwialiśmy w USC,
          wpisano do dokumentów nazwisko ojca. Potem RAZEM byliśmy w USC i tam, w
          majestacie prawa ojciec mojego dziecka je uznał i zostało to potwierdzone
          pieczęcią urzędową.
          • rakijka Re: rejestracja dziecka 05.10.04, 11:59
            domali napisała:
            > Napisałam, że w szpitalu
            Nie napisalas, ze w szpitalu.

> wpisano do dokumentów nazwisko ojca.
            To nie sa zadne dokumenty. W szpitalu mozesz podac nawet Michaela Jacksona.
            Pzdr

• domali Re: rejestracja dziecka 05.10.04, 12:14
              rakijka napisał:

> Nie napisalas, ze w szpitalu.

Pytanie autorki wątku:
              'chodzi mi dokładnie o to, co wpisują w szpitalu w przypadku dziecka
              nieślubnego'

Moja odpowiedź: 'Ja rodząc synka nie byłam jeszcze żoną jego taty. Wystawiając
              książeczkę, dokumenty wpisywano nazwisko ojca (nic wcześniej w USC nie
              załatwialiśmy).'

Odpowiedziałam autorce wąteku, która, myślę, zrozumiała o co chodzi.

> To nie sa zadne dokumenty.

Jakieś tam są. Książeczka, skierowanie, recepta.

I może tak się mniej czepiaj? Milej będzie na tym świecie.
    • rakijka Re: rejestracja dziecka 04.10.04, 14:58
      tiggera napisała:

>zamierzaliśmy to załatwić
      > przed porodem, ale okazało się, że musielibyśmy jechać do USC w miejscu
      > mojego stałego zameldowania i tam uznać dziecko,

tiggera, to jest nieprawda!!

USTAWA
      z dnia 29 września 1986 r.
      Prawo o aktach stanu cywilnego.*
      Art. 14. 1. Oświadczenie o uznaniu dziecka lub nadaniu dziecku nazwiska męża
      matki, oświadczenie małżonka rozwiedzionego o powrocie do nazwisk, które nosił
      przed zawarciem małżeństwa, oraz wniosek o wpisanie do aktu urodzenia dziecka
      wzmianki o tym, że rodzice dziecka zawarli małżeństwo, można złożyć w każdym
      urzędzie stanu cywilnego.
      2. Jeżeli jednak oświadczenie o uznaniu dziecka zostało złożone przed konsulem
      i dotyczy dziecka urodzonego, wpisania takiego oświadczenia dokonuje się w
      urzędzie stanu cywilnego miejsca sporządzenia aktu urodzenia, a dziecka
      poczętego, lecz nie urodzonego - w urzędzie stanu cywilnego miejsca
      zamieszkania matki.

Zlozyc oswiadczenie mozna w kazdym USC, a potem niech sobie przesylaja do Twego
      miejsca zamieszkanie i wpisuja.
      Pzdr
      • tiggera Re: rejestracja dziecka 06.10.04, 19:56
        ja już nie mam siły do naszych urzędników. dzięki za tą ustawę, jak tylko będę
        w stanie to pójdę się wykłócać w urzędzie, bo kobieta powiedziała, że mogę to
        zrobić tylko w miejscu stałego zameldowania matki. dla mnie to i tak jest
        sprawa bardziej skomplikowana, bo muszę jeszcze załatwić tłumacza (ojciec
        dziecka słabo mówi po polsku, a nikt nie potrafi mi wytłumaczyć, co to
        jest 'znajomość j. polskiego' w przypadku obcokrajowca, jak to ładnie zawarto w
        ustawie, i wszędzie musimy załatwiać tłumacza, na wszelki wypadek)
        • rakijka Re: rejestracja dziecka 06.10.04, 20:42
          napisz na priv
    • driadea Re: rejestracja dziecka 09.10.04, 21:11
      Nam wpisali moje nazwisko, które sama skreśliłam i napisałam nazwisko ojca
      malej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka