Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy

19.11.04, 13:35
Witam,
przepraszam, jeżeli na pytania, które chcę zadać, istnieją juz odpowiedzi na
tym forum, ale mój bąbel nie pozwala mi na długie siedzenie przy komputerze,
więc nie bardzo mam czas, aby szukać...
Jestem nauczycielem, a w karcie nauczyciela znalazłam, że mój urlop
wychowawczy musi skończyć się w dniu poprzedzającym rozpoczęcie roku
szkolnego. Chcę pójść na wychowawczy od 02. stycznia 2005. To oznacza, że nie
będę mogła wykorzystać przysługujących mi 3 lat urlopu, tylko około 2,5. Jak
to rozwiązać?
Druga rzecz: spotkałam takie dwa terminy - zasilek rodzinny na dziecko oraz
dodatek do zasilku rodzinnego z tyt.wychowywania dziecka w czasie korzystania
z urlopu wychowawczego. Jak to się ma do siebie? Czym różnią się te
świadczenia? Na czym polegają?
Jakiej granicy dochodów na głowę nie można przekroczyć? Za jaki okres trzeba
wykazać dochody? Czy jeżeli pracuję jednocześnie na umowę-zlecenie, nie
przysługują mi żadne świadczenia?
Bardzo proszę o odpowiedź jakąś osobę obeznaną z prawem.
Z gory wielkie dzięki - Olga
Obserwuj wątek
    • ksaga Re: urlop wychowawczy 19.11.04, 14:07
      pomoge ci odpowiedziec na niektore zagadnienia

"zasilek rodzinny na dziecko oraz
      > dodatek do zasilku rodzinnego z tyt.wychowywania dziecka w czasie korzystania
      > z urlopu wychowawczego. Jak to się ma do siebie? Czym różnią się te
      > świadczenia? Na czym polegają?
      zasiłek rodzinny - 43 zl na pierwsze dziecko
      zasilku rodzinnego z tyt.wychowywania dziecka w czasie korzystania
      > z urlopu wychowawczego- 400 zl , dostajesz go max przez 2 lata bedac na
      urlopie, pod warunkiem ze spelniasz kryterium dochodowe i ze przepracowalss
      min. 6 miesiecy przed uzyskaneim prawa do urlopu macierzynskiego

"Jakiej granicy dochodów na głowę nie można przekroczyć? Za jaki okres trzeba
      > wykazać dochody?"
      nie mozesz przekroczyc 504 zl na osobe netto, zaswiadczenie o dochodach
      bierzesz z urzedu skarowego jeszcze za 2002 r,

jesli masz jeszcze jakies wątpliwosci słuze pomocą moj gg 3700229
      • rakijka Re: urlop wychowawczy 19.11.04, 16:32
        z Karty Nauczyciela
        3. Termin zakończenia urlopu wychowawczego powinien przypadać na dzień
        poprzedzający rozpoczęcie roku szkolnego; w takim przypadku termin udzielonego
        urlopu ulega odpowiedniemu skróceniu, a na wniosek nauczyciela - odpowiedniemu
        przedłużeniu.

wiec mozesz wystapic z wnioskiem o przedluzenie, a potem, jezeli 2organ" sie
        zgodzi
        Art. 67b. Nauczyciel może zrezygnować z udzielonego mu urlopu wychowawczego:
        1) w każdym czasie - za zgodą organu udzielającego urlopu,

W czasie korzystania z urlopu wychowawczego, dochod Twoj z roku 2002 jest
        dochodem utraconym i nie bierze sie go pod uwage przy ustalaniu prawa do
        zasilku rodzinnego.
        Nie zapomnij o jednorazowym dodatku z tytulu urodzenia dziecka-500zlsmile)
        Pzdr
        • olgapawlicka Re: urlop wychowawczy 19.11.04, 22:44
          Dzięki!
          mam jednak kolejne pytanie:
          > W czasie korzystania z urlopu wychowawczego, dochod Twoj z roku 2002 jest
          > dochodem utraconym i nie bierze sie go pod uwage przy ustalaniu prawa do
          > zasilku rodzinnego.
          dlaczego utracony? i dlaczego za rok 2002, skoro moje dziecko urodziło się w
          tym roku??? a skoro mojego dochodu mam nie brać pod uwagę, to czyj? męża tylko?
          i na ile osób dzielić ten dochód? obecnie w rodzinie są cztery: mąż, ja i dwoch
          synów, ale wtedy - w 2002r - były tylko trzy osoby... ech i pomyśleć, że kiedyś
          chciałam studiować prawo...
          > Nie zapomnij o jednorazowym dodatku z tytulu urodzenia dziecka-500zlsmile)
          niestety, nie sądziłam, że coś takiego może mi przysługiwać, a teraz jest już
          chyba za późno, bo mój synuś urodził się w lutym, a mąż gdzieś znalazł, że to
          po 6mies. ulega przedawnieniu sad((
          jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc - olga pawlicka
          • barb42 Re: urlop wychowawczy 19.11.04, 23:22
            masz prawo do dodatku z tytulu urodzenia dziecka przez rok a nie 6 miesiecy, tak
            twierdzi nasza ksiegowa
          • rakijka Re: urlop wychowawczy 20.11.04, 02:28
            olgapawlicka napisała:
            > dlaczego utracony?
            Poniewaz w roku 2002 mialas dochod, a teraz nie masz, urlop wychowawczy jest
            bezplatny, utracilas ten dochod.

>dlaczego za rok 2002
            poniewaz bierze sie pod uwage dochody z poprzedniego roku. W tym okresie
            zasilkowym, wyjatkowo z 2002r poniewaz zaczal sie 1 maja i nie wszyscy przed ta
            data rozliczyli sie z fiskusem. Nastepne okresy zasilkowe beda rozpoczynaly
            sie co roku w dn 1 wrzesnia i juz kazdy bedzie mogl dostarczyc zaswiadczenie z
            Urzedu Skarbowego za rok poprzedni.

>a skoro mojego dochodu mam nie brać pod uwagę, to czyj? męża tylko?
            Oczywiscie.

> i na ile osób dzielić ten dochód? obecnie w rodzinie są cztery: mąż, ja i
            >dwoch synów, ale wtedy - w 2002r - były tylko trzy osoby.
            Wazny jest tylko dochod z 2002 roku, pozostale dane na dzien dzisiejszy, wievc
            na 4 smile)
            Czyli dochod nie wiekszy niz 504x4=2016 miesiecznie, a jezeli na pierwsze
            dziecko pobieralas zasilek rodzinny przed 1 maja 2004 to 2058 zl/mies

> chyba za późno, bo mój synuś urodził się w lutym, a mąż gdzieś znalazł, że to
            > po 6mies. ulega przedawnieniu sad((
            O dodatek taki mozna ubiegac sie przez rok od daty urodzenia dziecka, ale jest
            inny problem.
            OPSy uwazaja, ze nalezy on sie dzieciom urodzonym po 1 maja 2004, tzn po
            wejsciu w zycie Ustawy. Nigdzie w Ustawie nie napisano tego a jedynie, ze przez
            rok, ale SKO czasami decyduje inaczej.

Uzasadnienie decyzji SKO: Stanowisko organu pierwszej instancji w powyższej
            sprawie należy uznać za błędne. Przepisy ustawy o świadczenia rodzinnych nie
            regulują kwestii, jak należy postępować w sprawie o przyznanie dodatku z tytułu
            urodzenia dziecka, gdy dziecko urodziło się w okresie, w którym ta ustawa nie
            obowiązywała. Artykuł 9 ustawy o św. rodz. wskazuje jedynie iż dodatek z tytułu
            urodzenia dziecka przysługuje matce, ojcu itp., jeżeli nie został przyznany
            rodzicom lub opiekunowi prawnemu, w wieku do ukończenia przez dziecko
            pierwszego roku życia oraz określa iż dodatek jest świadczeniem jednorazowym w
            wysokości 500 zł. Z przepisu tego nie wynika, iż miłałoby dotyczyć tylko dzieci
            urodzonych po 30 kwietnia. Należy zatem uznać iż data urodzenia dziecka ma
            tylko takie znaczenie, iż od tego dnia biegnie roczny termin, w którym można
            skutecznie ubiegać się o przyznanie dodatku.
            Dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. urodzenia dziecka zastąpił, obowiązujący
            do dnia 30 kwietnia 2004 na mocy uchylonej ustawy z 29 listopada 1990 roku o
            pomocy społecznej jednorazowy zasiłek macierzyński. W opinii Kolegium odmowa
            przyznania dodatku z tyt. urodzenia dziecka miałaby swoje uzasadnienie jedynie
            wtedy, jeżeli skarżąca wystąpiłaby i otrzymała przed pierwszym maja świadczenie
            na podstawie wymienionej ustawy. Miała ona taką możliwość, lecz - jak pokazują
            akta sprawy i potwierdza sam organ pierwszej instancji w uzasadnieniu decyzji -
            z takim wnioskiem nie wystąpiła. O dodatek zaczęła się ubiegać, już po wejściu
            w życie ustawy o świadczeniach rodzinnych - wniosek o zasiłek rodzinny i
            dodatek z tytułu urodzenia dziecka złożyła w miesiącu lipcu. W związku z faktem
            iż stronie przyznany został zasiłek rodzinny na dziecko, a dziecko nie
            ukończyło pierwszego roku życia, nie było przesłanek aby odmówić jej dodatku do
            świadczenia, o który prawidłowo wnioskowała. Kolegium uchyliło więc decyzję
            organu pierwszej

Pzdr

PS. jezeli zlozysz wniosek jeszcze w tym miesiacu, to zasilek rodz na 2 dzieci
            i wszystkie dodatki beda Ci sie nalezaly od 1.11.2004 !!!

• rakijka Re: urlop wychowawczy 20.11.04, 02:43
              instancji w całości i orzekło o przyznaniu dodatku z tytułu urodzenia dziecka.

Urwalo siesmile))
              Wszystkie wyjasnienia, rady, jakbys juz byla mna wychowawczyn, a z pierwszego
              Twojego postu wynika, zo dopiero wybierasz siesmile)))))
              Dobranocsmile
              • olgapawlicka Re: urlop wychowawczy 21.11.04, 14:11
                Obszerność odpowiedzi powaliłam mnie na kolanasmile
                To prawda, że na wychowawczy dopiero się wybieram, ale już teraz zbieram
                niezbędne informacjesmile
                A o ten zasiłek rodzinny na dziecko oraz dodatek z tyt. urodzenie dziecka
                występuje się gdzie? W OPSie czy gdzie indziej? Czy i jakie dokumenty od
                pracodawcy będę potrzebować? Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję!
                PS> ...a SKO to jest Społeczne Kolegium Odwoławcze, tak?
                Pozdrawiam - Pawlicka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka