aalfaa 25.05.05, 19:49 Witaj pytałaś się może męża o tą rejestracje w UP w trakcie ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anus1113 Re: do anus1113 29.05.05, 12:37 tak pytałam się i okazuje się że w ciązy jeśli nie możesz pracować to cię nie zarejestrują bo nie jesteś gotowa podjąć pracy a tylko takie osoby mogą starać się o statut bezrobotnego.dla ubezpieczenia musiałabyś się zarejestrować od razu po urodzeniu dziecka, w jego urzędzie po porodzie w okresie 3 miesięcy po czyli tyle ile w zasadzie jest się na macierzyńskim nie będziesz wzywana na oferty pracy, ale po skończeniu 3 miesięcy będziesz musiała się zgłaszać i pamiętaj odrzucenie 1 oferty pracy i będziesz miała wylotkę (po prostu cię wyrzuca ) i stracisz ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: do anus1113 29.05.05, 13:15 hmmmm... to wszystko mi komplikuje... chyba nie będę miała szans na dodatek z tytułu samotnego wychowywania dzecka a na macierzynski raczej szans nie mam... Dodatek nie przysługuje osobie, jeżeli: 1) wniosek o przyznanie dodatku złożyła po upływie 30 dni od dnia ustania prawa do zasiłku dla bezrobotnych; 2) nie jest zarejestrowana w powiatowym urzędzie pracy jako poszukująca pracy; 3) ma ustalone prawo do renty socjalnej, emerytury lub renty albo świadczenia pielęgnacyjnego, o którym mowa w art. 17. czyli mogę zaraz po urodzeniu starać się o status bezrobotnego??? a możesz jeszcze się zapytać męża odnośnie tego 1go punktu, teraz nie jestem zarejestrowana, jestem na chorobowym choć umowa juz dawno mi wygasła, jestem ubezpieczona bo świadczenia wypłaca mi zus... czy zalicze się wówczas do tej grupy osób? co to znaczy od razu po porodzie, przecież od razu to raczej nie będzie szans mogę nie byc w stanie ubezpieczenie nam do dnia porodu a od razu przecież tego dnia nie udam sie do UP Odpowiedz Link Zgłoś