Dodaj do ulubionych

do anus1113

25.05.05, 19:49
Witaj pytałaś się może męża o tą rejestracje w UP w trakcie ciąży?
Obserwuj wątek
    • anus1113 Re: do anus1113 29.05.05, 12:37
      tak pytałam się i okazuje się że w ciązy jeśli nie możesz pracować to cię nie
      zarejestrują bo nie jesteś gotowa podjąć pracy a tylko takie osoby mogą starać
      się o statut bezrobotnego.dla ubezpieczenia musiałabyś się zarejestrować od
      razu po urodzeniu dziecka, w jego urzędzie po porodzie w okresie 3 miesięcy po
      czyli tyle ile w zasadzie jest się na macierzyńskim nie będziesz wzywana na
      oferty pracy, ale po skończeniu 3 miesięcy będziesz musiała się zgłaszać i
      pamiętaj odrzucenie 1 oferty pracy i będziesz miała wylotkę (po prostu cię
      wyrzuca ) i stracisz ubezpieczenie.
      • aalfaa Re: do anus1113 29.05.05, 13:15
        hmmmm... to wszystko mi komplikuje... chyba nie będę miała szans na dodatek z
        tytułu samotnego wychowywania dzecka sad a na macierzynski raczej szans nie
        mam...
        Dodatek nie przysługuje osobie, jeżeli:
        1) wniosek o przyznanie dodatku złożyła po upływie 30 dni od dnia ustania prawa
        do zasiłku dla bezrobotnych;
        2) nie jest zarejestrowana w powiatowym urzędzie pracy jako poszukująca pracy;
        3) ma ustalone prawo do renty socjalnej, emerytury lub renty albo świadczenia
        pielęgnacyjnego, o którym mowa w art. 17.

czyli mogę zaraz po urodzeniu starać się o status bezrobotnego???
        a możesz jeszcze się zapytać męża odnośnie tego 1go punktu, teraz nie jestem
        zarejestrowana, jestem na chorobowym choć umowa juz dawno mi wygasła, jestem
        ubezpieczona bo świadczenia wypłaca mi zus... czy zalicze się wówczas do tej
        grupy osób? co to znaczy od razu po porodzie, przecież od razu to raczej nie
        będzie szans mogę nie byc w stanie sad ubezpieczenie nam do dnia porodu a od
        razu przecież tego dnia nie udam sie do UP sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka