Dodaj do ulubionych

zaliczka alimentacyjna

01.06.05, 22:29
Witam,
Mam bardzo ważne pytanie. Zaliczka alimentacyjna przysługuje osobom samotnie
wychowującym dzieci w przypadku bezskuteczności ściągania alimentów przez
komornika, tak? A jak mają się do tego osoby, które powtórnie wyszły za mąż,
czy to zwalnia poprzednich małżonków do płacenia i czy ta zaliczka nie
przysługuje?? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć.
Proszę, napiszcie, jeśli ktoś jest bardziej zorientowany. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • perelka761 Re: zaliczka alimentacyjna 06.06.05, 16:35
      jestem w podobnej sytuacji z tym ze mój były mąż nie płaci alimentów od paru lat
      oraz w zwiazku z tym ma wyrok za niepłacenie alimentów .Komornik nie był w
      stanie jak do tej pory wyegzekwować zaległych alimentów od mojego byłego meża.
      Do tej pory pobierałam zasiłek na dziecko z MOPS w kwocie 170zł plus rodzinne
      mimo ze sad zasądził 400zł.Od wrzesnia 2005 roku mam nadzieję że bede pobierała
      zaliczkę w kwocie 170 zł i to dotyczy także Pani pod warunkiem że dochody na
      rodzinę nie przekroczą około 560 zł na osobe.W Pani przypadku również to
      obowiazuję mimo ze jest pani w zwiazku z innym mężczyzną.Były maz nie jast
      zwolniony z alimentacji na swoje dziecko i nie przechodzi ona na innego
      mężczyzną z którym jest Pani obecnie
    • kaska_79 Re: zaliczka alimentacyjna 07.06.05, 15:14
      w poniedziałkowym wydaniu gazety wyborczej pisze dokładnie ze zaliczka nam się
      nie nalezy(tez jestem drugi raz mężatką)nie wiem co o tym wszystkim myśleć to w
      takim razie po co nam wyrok sądowyzasądzajacy dziecku alimenty
      • chmurka76 Re: zaliczka alimentacyjna 08.06.05, 13:45
        Sił już nie mam na to wszystko. Byłam dzisiaj w MOPSie. Otóż dowiedziałam się,
        że zaliczka nie będzie mi się należała, gdyż uprawnione do niej są tylko osoby
        stanu wolnego lub w trakcie rozwodu. A były siedzi za granicą, pracuje na
        czarno i nie ma jak z niego ściągnąć alimentów. A co dziwne składając
        poprzednio papiery o zasiłek rodzinny pracownica MOPSu poinformowała mnie, że
        nie należy mi się ten dodatek 170 zł na dzieci i byłam bez niczego. Dlaczego?
        Czy dlatego, że wcześniej nie pobierałam pieniędzy z funduszu alimentacyjnego?
        Zgłupiałam. Płakać się chce jak się o tym wszystkim myśli. Ech, co za państwo i
        przepisy sad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka