Dodaj do ulubionych

Jak otworzyć sklep ?

16.06.05, 17:55
Dziewczyny myślę o otwarciu sklepu spozywczego ... ale takiego w którym
będzie można też zamówić zakupy telefonicznie lub przez internet i zostaną
doręczone do domu w krótkim czasie.

Nie wiem od czego zacząć.
Najpierw szukać lokalu, kontrahentów czy zarejestrować działalność ???
Jaka powinna być kolejność czynności - może macie jakieś doświadczenie -
czekam na wskazówki smile
Obserwuj wątek
    • kkatie Re: aari :)) 17.06.05, 08:24
      ja nie na temat zupelnie, przepraszam sad
      ale bardzo ciekawa jestem jak slodziutka coreczka sie chowa? a chlopaki Twoje
      nie zazdrosne wink
      pozdrawiam i przepraszam jeszcze raz, ze nie na temat
    • mamadasia5 Re: Jak otworzyć sklep ? 17.06.05, 08:51
      Wg mnie najpierw trzeba "zbadać teren", tj znaleźć lokal, który w momencie
      rozpoczecia działalności będzie do wynajęcia. "Zaklepać" go, aby w momencie
      rozpoczęcia, podpisać umowę na wynajęcie. Nie możesz tego zrobić przed bo nie
      bedzie to kosztem uzyskania przychodu. Musisz też "przed" zorientować się co do
      hurtowni, w których będziesz się zaopatrywać. Jak otworzysz działalność to
      musisz mieć plan, dlatego, że każdy dzień opóźnienia to koszt. Po prostu musisz
      się nastawić, że od razu musisz mieć przychód, bo przecież trzeba zarobić, nie
      tylko na życie ale na podatki i zus. A tam to są twarde terminy i koniec. A jak
      już będziesz miała "zaklepany" lokal, jakies namiary na hurtownie, będziesz
      mogła zarejestrować działalność. Najpierw w Urzędzie miejskim, potem w Urzedzie
      Skarbowym, a potem w Zusie. Np u nas w Urzędzie Skarbowym żądają aby na Wpisie
      do Ewidencji działalności gosp. (który dostaniesz w Urzędzie miejskim) data
      rozpoczęcia była choc o 1 dzień późniejsz, niż zarejestrowania w Urzędzie
      Skarbowym (bo data wpisu do tego rejestru może być wcześniejsza).
      I to chyba tyle. Pozdrawiam Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka