andaba 30.08.05, 16:53 Jeżeli nie ma się żadnego innego i w/w ma poniżej 110 m? Do nie dawno nie było podatku a jak jest teraz? Proszę, niech ktoś szybko odpowie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikawi Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 17:30 i chyba nie możesz go sprzedać w ciągu 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
oluncia Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 17:35 Witam Te warunki o ktorych piszesz to tylko czesc, obdarowany nie moze poziadac wlasnego mieszkania i musi byc bliskim w lini prostej i wtedy faktycznie podatku niet. Pozdrawiam Ola Ps. Notariusz i tak cie oskubie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 20:15 a czemu notariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 20:19 Ponieważ ktoś to mieszkanie kupuje (podatek od wzbogacenia), zwolnienie dotyczy podatku od darowizny. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 22:14 Koleżanka pytała raczej o spadek, a nie o zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Co ślepemu po oczach:((( 30.08.05, 23:38 Przepraszam. Ja dziś nawet czytać nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 21:31 Podatek płaci się od spadku nieważne czy dostało się gotówkę czy mieszkanie. Z decyzją po sprawie spadkowej trzeba iść do urzędu skarbowego. Wysokość podatku uzależniona jest od wartości spadku (inna będzie wartość rynkowa mieszkania w Wa-wie a inna w np Lublinie)i od dochodów. Można zostać zwolnionym od podatku spadkowego ale o tym decyduje urząd Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 21:52 deotyma11 napisała: > Można zostać zwolnionym od podatku spadkowego ale o tym decyduje urząd ... ale nie skarbowy - jako ze jest to dochod gminy, decyzje wydaje burmistrz/wójt/prezydent - jesli wartosc spadku/darowizny przekracza bodajze 300zl, zwolnienie z podatku musi byc upublicznione. Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 22:15 I tu się mylisz. W zeszłym miesiącu załatwialiśmy z mężem formalności. W Urzędzie skarbowym. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 31.08.05, 00:10 Ustawa o dochodach jednostek samorządu terytorialnego Art. 17. 1. Udzielanie ulg, odraczanie, umarzanie, rozkładanie na raty oraz zaniechanie poboru w zakresie podatków i opłat stanowiących dochody jednostek samorządu terytorialnego i wpłacanych bezpośrednio na rachunki jednostek samorządu terytorialnego ***należy do kompetencji przewodniczącego zarządu jednostki samorządu terytorialnego.*** 2. W przypadku pobieranych przez urząd skarbowy podatków i opłat stanowiących w całości dochody jednostek samorządu terytorialnego, urząd ten może ***odraczać, umarzać, rozkładać na raty lub zaniechać poboru podatków oraz zwalniać płatnika z obowiązku pobrania oraz wpłaty podatku lub zaliczek na podatek, wyłącznie na wniosek lub za zgodą przewodniczącego zarządu jednostki samorządu terytorialnego.*** Szczerze mowiac, nie wiem, jak mogliscie to zalatwiac tylko w US - byc moze US w Waszym imieniu wystosowal pismo do 'szefa' Waszej gminy. Ale zazwyczaj kolejnosc jest odwrotna - najpierw wojt/burmistrz/prezydent, potem US. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 23:34 e_r_i_n napisała: > ... ale nie skarbowy - jako ze jest to dochod gminy, decyzje wydaje > burmistrz/wójt/prezydent - jesli wartosc spadku/darowizny przekracza bodajze > 300zl, zwolnienie z podatku musi byc upublicznione. Niestety, nie masz racji. Podatek od spadku i darowizn NIE JEST dochodem gminy. Podatek z tego tytułu płaci się Urzędowi Skarbowemu. Zdaje się, erin, że mylisz podatek OD NIERUCHOMOŚCI ( który jest dochodem gminy ) z podatkiem od spadku i darowizn. A tu szczegółowe info na ten temat: www.praca.egospodarka.pl/9049,Urzad-Skarbowy-co-powinienes-wiedziec,1,47,1.html www.bankier.pl/fo/podatki/multiarticle.html/1181514,,Kiedy-placimy-podatek-od-spadkow-i-darowizn.html Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 31.08.05, 00:08 penelina napisała: > Podatek od spadku i darowizn NIE JEST dochodem gminy. > Podatek z tego tytułu płaci się Urzędowi Skarbowemu. Płaci sie owszem, urzedowi skarbowemu, ale JEST to dochod gminy - tak jak czesc PITu, CITu i innych, ktore tez placi sie US, a potem jest on odpowiednim gminom przekazywany: Ustawa z dnia 25 sierpnia 2001 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego Art. 4. 1. Dochodami własnymi gminy są: 1) wpływy z ustalanych i pobieranych, na podstawie odrębnych ustaw, podatków: a) od nieruchomości, b) rolnego, c) leśnego, d) od środków transportowych, e) od działalności gospodarczej osób fizycznych, opłacanego w formie karty podatkowej, f) od posiadania psów, g) od spadków i darowizn, h) od czynności cywilnoprawnych Art. 15. 1. Dochody jednostek samorządu terytorialnego, które na podstawie odrębnych przepisów pobierane są przez urzędy skarbowe, gromadzone są na rachunku bankowym urzędu skarbowego i odprowadzane na rachunki właściwych budżetów jednostek samorządu terytorialnego w terminie nie później niż 20 dni po dniu, w którym wpłynęły na rachunek urzędu skarbowego, z zastrzeżeniem ust. 2. Art. 17. 1. Udzielanie ulg, odraczanie, umarzanie, rozkładanie na raty oraz zaniechanie poboru w zakresie podatków i opłat stanowiących dochody jednostek samorządu terytorialnego i wpłacanych bezpośrednio na rachunki jednostek samorządu terytorialnego należy do kompetencji przewodniczącego zarządu jednostki samorządu terytorialnego. 2. W przypadku pobieranych przez urząd skarbowy podatków i opłat stanowiących w całości dochody jednostek samorządu terytorialnego, urząd ten może ***odraczać, umarzać, rozkładać na raty lub zaniechać poboru podatków oraz zwalniać płatnika z obowiązku pobrania oraz wpłaty podatku lub zaliczek na podatek, wyłącznie na wniosek lub za zgodą przewodniczącego zarządu jednostki samorządu terytorialnego.*** Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 31.08.05, 00:17 penelina napisała: > Zdaje się, erin, że mylisz podatek OD NIERUCHOMOŚCI ( który jest dochodem > gminy ) z podatkiem od spadku i darowizn. I tak sie sklada, ze raczej w tych 'sprawach' jestem 'obcykana' - jako ze to jedna z podstawowych tresci moich studiow Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 31.08.05, 01:49 e_r_i_n napisała: > I tak sie sklada, ze raczej w tych 'sprawach' jestem 'obcykana' - jako ze to > jedna z podstawowych tresci moich studiow No, cóż Podatki nie są moją specjalnością i wiem o nich tyle, ile przeciętny obywatel wiedzieć powinien. Ale dziwi mnie zatem niezmiernie, że Ty, jako studentka, która jest "obcykana" w tej materii - nie wie, że ustawę, którą cytujesz - prezydent zawetował 18.09.2001., a obowiązującym aktem prawnym w tej kwestii jest ustawa z 2003 roku . I rzeczywiście, w tym akcie jest, że dochodem jednostek samorządu terytorialnego są również wpływy z tytułu podatków od spadków i darowizn. Tyle tylko, że to Urzędy Skarbowe przekazują im NALEŻNĄ część ( bo też nie całość ). Zatem - nie ma nic dziwnego, że sprawy dotyczące tych podatków załatwia się w US, nie w urzędach samorządu. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: I jeszcze jedno : 31.08.05, 01:57 Na posiedzeniu 15 czerwca 2005 roku Komisja Wspólna Rządu I Samorządu Terytorialnego pozytywnie zaopiniowała "Informację o skutkach obowiązywania Ustawy z listopada 2003 roku ... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 31.08.05, 08:44 penelina napisała: > Ale dziwi mnie zatem niezmiernie, że Ty, jako studentka, która > jest "obcykana" w tej materii - nie wie, że ustawę, którą cytujesz - <a > href="http://www.prezydent.pl/x.node?id=389">prezydent zawetował</a> > 18.09.2001., a obowiązującym aktem prawnym w tej kwestii jest <a > href="http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1966.htm">ustawa z 2003 roku</a>. No coz, wrzucilam w wyszukiwarke tytul ustawy i jako pierwsza ta mi wyskoczyla - w glowie dat publikacji i treści aktów prawnych nie mam, zreszta akurat to malo istotne, w swietle tego tematu. > Tyle tylko, że to Urzędy Skarbowe przekazują im NALEŻNĄ część ( bo też nie > całość ). Podatek od spadków i darowizn w CAŁOŚCI jest dochodem gminy (co jasno wynika z nazwy "źródła dochodów własnych gmin". Jak rozumiem, w tym podkreśleniu części chodzi Ci o potrącenie od wpływów wypłaconych podatnikom nadpłat lub zwrotów podatku (art. 17 ustawy) - ale nie jest to tożsame z tym, że tylko część tego podatku należy się gminie. Raczej chodzi o rozliczenia w celu uniknięcia przelewania w tę i z powrotem pieniędzy między urzędami. > Zatem - nie ma nic dziwnego, że sprawy dotyczące tych podatków > załatwia się w US, nie w urzędach samorządu. Urzad skarbowy zajmuje sie POBOREM akurat tego podatku (i kilku innych), co nie znaczy, ze nalezy zalatwiac tam te sprawy. Nie jest to tożsame z tym, ze: a) nie jest to dochód JST; b) nie jest to w całości dochód JST; c) wójt/burmistrz/prezydent nie ma 'nic do gadania' w sprawie zwolnienia. Jak wynika z artykułu 18 ustawy z 13 listopada 2003 roku, "w przypadku pobieranych przez urząd skarbowy podatków i opłat stanowiących w całości przychody JST, naczelnik tego urzędu może umarzać, odraczać termin zapłaty lub rozkładać na raty należność oraz zwalniać płatnika z obowiązku pobrania bądź ograniczać pobór należności WYŁĄCZNIE NA WNIOSEK LUB ZA ZGODĄ PRZEWODNICZĄCEGO ZARZĄDU JST". A wiec drogi zalatwiania sa dwie: - najpierw US, ktory kieruje zapytanie do wójta/burmistrza/prezydenta i dopiero po jego zgodzie wydaje decyzje o zwolnieniu itd; - kierujemy sie do wójta/burmistrza/prezydenta, on wydaje zgodę i kieruje do US odpowiednie pismo na ten temat. W praktyce, z tego co mowil mi na uczelni wykladowca specjalizujacy sie w finansach samorzadu (nie teoretyk, praktyk jak najbardziej tez), druga droga jest czestsza. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 31.08.05, 14:08 e_r_i_n napisała: > No coz, wrzucilam w wyszukiwarke tytul ustawy i jako pierwsza ta mi > wyskoczyla - > w glowie dat publikacji i treści aktów prawnych nie mam, zreszta akurat to > malo > istotne, w swietle tego tematu. Hmmm Ja jednak uważam, że pilna i "obcykana" studentka ( skoro to Twoja działka - to pewnie jakieś finanse i bankowość, ekonomia ... ) powinna znać podstawy prawne - regulujące kwestie finansów. Nie musi, oczywiście - znać numerów Dzienników Ustaw, lat wydania itd. - ale musi mieć, moim zdaniem - podstawową wiedzę o prawie aktualnie obowiązującym > Podatek od spadków i darowizn w CAŁOŚCI jest dochodem gminy (co jasno wynika > z nazwy "źródła dochodów własnych gmin". Jak rozumiem, w tym podkreśleniu > części chodzi Ci o potrącenie od wpływów wypłaconych podatnikom nadpłat > lub zwrotów podatku (art. 17 ustawy) - ale nie jest to tożsame z tym, że > tylko > część tego podatku należy się gminie. Raczej chodzi o rozliczenia w celu > uniknięcia przelewania w tę i z powrotem pieniędzy między urzędami. Tak, dzięki za napisanie tego bardziej zrozumiałym językiem. O to mi chodziło, pisząc "należna część" ( bo z reguły tak jest, że gmina ma jakieś nieuregulowane zobowiązania względem US ) > Urzad skarbowy zajmuje sie POBOREM akurat tego podatku (i kilku innych), > co nie znaczy, ze nalezy zalatwiac tam te sprawy. Nie jest to tożsame z tym, > ze > : > a) nie jest to dochód JST; > b) nie jest to w całości dochód JST; > c) wójt/burmistrz/prezydent nie ma 'nic do gadania' w sprawie zwolnienia. No, to już wiemy. Wiemy również, że jednostka samorządu ma "coś do gadania w tej sprawie", ale : > Jak wynika z artykułu 18 ustawy z 13 listopada 2003 roku, "w przypadku > pobieranych przez urząd skarbowy podatków i opłat stanowiących w całości > przychody JST, naczelnik tego urzędu może umarzać, odraczać termin zapłaty > lub rozkładać na raty należność oraz zwalniać płatnika z obowiązku pobrania > bądź ograniczać pobór należności WYŁĄCZNIE NA WNIOSEK LUB ZA ZGODĄ > PRZEWODNICZĄCEGO ZARZĄDU JST". > A wiec drogi zalatwiania sa dwie: > - najpierw US, ktory kieruje zapytanie do wójta/burmistrza/prezydenta i > dopiero > po jego zgodzie wydaje decyzje o zwolnieniu itd; > - kierujemy sie do wójta/burmistrza/prezydenta, on wydaje zgodę i kieruje > do US odpowiednie pismo na ten temat. I to się zgadza; jednak : > W praktyce, z tego co mowil mi na uczelni wykladowca specjalizujacy sie > w finansach samorzadu (nie teoretyk, praktyk jak najbardziej tez), druga > droga > jest czestsza. Z tym pozwolę się nie zgodzić. Ot, w takiej pipidówce jak Kraków załatwia się te sprawy poprzez Urząd Skarbowy, który występuje z wnioskiem ( od podatnika ) do UM. Szukałam też informacji, jak to wygląda w Warszawie - niestety, w zakładce podatki ten podatek nie jest nawet wymieniony. Co zresztą może znaczyć, że i Warszawie te sprawy załatwia się poprzez US. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 31.08.05, 14:26 penelina napisała: > Nie musi, oczywiście - znać numerów Dzienników Ustaw, lat wydania itd. - ale > musi mieć, moim zdaniem - podstawową wiedzę o prawie aktualnie > obowiązującym Jakbym szukala po to, zeby powiedziec dokladnie, jaka ustawa obowiazuje, to zapewne tego 'byka' bym nie popelnila. A poniewaz szukalam tylko odpowiedniego artykulu, zeby go zacytowac, wzielam ustawe 'pierwsza z brzegu'. Tym niemniej bije sie w piersi i powaznie rozwaze podejscie do obrony pracy magisterskiej. (swoja droga - jak ktos tak kategorycznie chce sie wypowiadac o tym, co jest, a co nie jest dochodem JST na przyklad, tez powinien sie upewnic, czy wiedze ma wystarczajaco pelna). > O to mi chodziło, pisząc "należna część" ( bo z reguły tak jest, że gmina ma > jakieś nieuregulowane zobowiązania względem US ) A to nie tak. Bo tu zaleglosci gminy wobec US nie maja nic do rzeczy, tylko rozliczenia Z TYTULU PODATKU OD SPADKOW I DAROWIZN. Jako, ze jest to W PEŁNI dochod gminy, to i koszty zwiazane ze zwrotami nadpłat na przyklad ponosi W CAŁOSCI GMINA. Przyklad dla jasnosci: W styczniu mieszkancy gminy A zaplacili 10tys podatku od s i d, te 10tys US przekazal urzedowi gminy A. W lutym podatku od s i d od mieszkancow gminy A wplynelo 15 tys, ale okazalo sie, ze w styczniu ktos nadplacil 2 tys, wiec US mu te 2 tys zwraca. Tym samym powinien za styczen przekazac 8 tys (nie 10 tys, jak zrobil). Zeby uniknac przelewania przez gmine 2 tys na konto US, a przez US 15 tys w lutym na konto gminy, US przekazuje 13 tys i rachunek sie zeruje. > Z tym pozwolę się nie zgodzić. > > Ot, w takiej pipidówce jak <a href="www.bip.krakow.pl/? > dok_id=445&sub=procedura&proc=XXX-PD-3">Kraków</a> załatwia się te sprawy > poprzez Urząd Skarbowy, który występuje z wnioskiem ( od podatnika ) do UM. > Co zresztą może znaczyć, że i Warszawie te sprawy załatwia się poprzez US. No coz, jak widac internetowe 'sledztwa' sa wiecej warte niz wieloletnia praktyka Zaraz poinformuje o tym pana doktora Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 01.09.05, 00:04 e_r_i_n napisała: > Jakbym szukala po to, zeby powiedziec dokladnie, jaka ustawa obowiazuje, > to zapewne tego 'byka' bym nie popelnila. A poniewaz szukalam tylko > odpowiedniego artykulu, zeby go zacytowac, wzielam ustawe 'pierwsza z > brzegu'. No, można i tak ... Całe szczęście jednak, że na przykład sędziowie w sądach nie kierują się przy wydawaniu wyroku ustawą "pierwszą z brzegu", tylko aktualnie obowiązującą Mógłby ktoś "niechcąco" czapę dostać > Tym niemniej bije sie w piersi i powaznie rozwaze podejscie do obrony pracy > magisterskiej. Ach, aż tak się nie przejmuj Obroń po prostu dobrze pracę, a wtedy pewnie komisja nie zada Ci dodatkowych pytań z całości studiów > (swoja droga - jak ktos tak kategorycznie chce sie wypowiadac o tym, co jest, > a co nie jest dochodem JST na przyklad, tez powinien sie upewnic, czy wiedze > ma > wystarczajaco pelna). No właśnie, widzisz - cały problem polega na tym, że przy płaceniu podatku - zwykły obywatel nie musi się pasjonować, czyj budżet ten jego podatek zapełni. Dla zwykłego podatnika ważne jest, że płacić musi. Natomiast po to właśnie niektórzy szaleńcy ( bo ja szczerze podziwiam te tęgie głowy, które siedzą w cyferkach ) uczą się całe lata - skąd, komu, dla kogo i jaką drogą dana kasa popłynie, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Nawiasem mówiąc - jest jeden, bardzo wysoki podatek, który płacę często i krew mnie na to zalewa; wiem też, czyj budżet on zasila - to akcyza na paliwo. > A to nie tak. Bo tu zaleglosci gminy wobec US nie maja nic do rzeczy, tylko > rozliczenia Z TYTULU PODATKU OD SPADKOW I DAROWIZN. Jako, ze jest to W PEŁNI > dochod gminy, to i koszty zwiazane ze zwrotami nadpłat na przyklad ponosi > W CAŁOSCI GMINA. > Przyklad dla jasnosci: > W styczniu mieszkancy gminy A zaplacili 10tys podatku od s i d, te 10tys US > przekazal urzedowi gminy A. > W lutym podatku od s i d od mieszkancow gminy A wplynelo 15 tys, ale okazalo > sie, ze w styczniu ktos nadplacil 2 tys, wiec US mu te 2 tys zwraca. Tym > samym > powinien za styczen przekazac 8 tys (nie 10 tys, jak zrobil). Zeby uniknac > przelewania przez gmine 2 tys na konto US, a przez US 15 tys w lutym na konto > gminy, US przekazuje 13 tys i rachunek sie zeruje. No, proszę A ja, zwykły, szary podatnik - inaczej kombinowałam Dobrze, że ta niewiedza nie wpłynie na moje roczne zeznanie > No coz, jak widac internetowe 'sledztwa' sa wiecej warte niz wieloletnia > praktyka Zaraz poinformuje o tym pana doktora Nie były to "internetowe śledztwa" tylko oficjalne informacje, z oficjalnych serwisów miejskich - na temat pewnych procedur i załatwiania spraw, ot co. Poza tym - wcale nie kwestionuję wiedzy i doświadczenia pana doktora,zdobytego podczas wieloletniej praktyki w tej dziedzinie; z czego wyszło mu, że częstsze są działania "w drugą stronę" - czyli najpierw jednostka samorządu, potem US. Ale może to wynika z faktu, że na przykład w małych miejscowościach, wioseczkach i miasteczkach - nie ma po prostu US, a jakiś tam urząd gminy czy wójt zawsze się znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 01.09.05, 07:39 penelina napisała: > No, można i tak ... > Całe szczęście jednak, że na przykład sędziowie w sądach nie kierują się przy > wydawaniu wyroku ustawą "pierwszą z brzegu", tylko aktualnie obowiązującą > Mógłby ktoś "niechcąco" czapę dostać Na szczescie ja tak odpowiedzialnej drogi zawodowej sobie nie obralam. > Obroń po prostu dobrze pracę, a wtedy pewnie komisja nie zada Ci dodatkowych > pytań z całości studiów Moga zadawac. Nie wiem, jak na Twojej uczelni (jesli takowa skonczylas), ale u mnie nie odpytuja z artykułów i dat powstania ustaw Wystarczy, ze wiadomo, gdzie ich szukac - obiecuje, ze dzisiaj jedynym zrodlem bedzie dla mnie strona sejmu - tam sa zawsze obowiazujace ustawy. Przysiegam, nie pojde na latwizne - zeby nie gorszyc maluczkich > No właśnie, widzisz - cały problem polega na tym, że przy płaceniu podatku - > zwykły obywatel nie musi się pasjonować, czyj budżet ten jego podatek zapełni. > Dla zwykłego podatnika ważne jest, że płacić musi. To niech w takim razie sie nie wypowiada, szczegolnie w tak kategorycznych slowach. Bo ze wiedziec nie musi - sie zgadzam. Ale w takim razie niech nie kwestionuje slow kogos, kto sie zna. Co do samych procedur - to juz mało istotne. I jedna, i druga droga jest poprawna. Natomiast de facto decyzje o zwolnieniu podejmuje wójt/burmistrz/prezydent, US jest tylko POSREDNIKIEM - a tylko tyle napisalam w pierwszym poscie, ktory u Ciebie i u drugiej dyskutantki (przepraszam, nie pamietam nicka) wzbudzil taki sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 02.09.05, 20:15 e_r_i_n napisała: > Na szczescie ja tak odpowiedzialnej drogi zawodowej sobie nie obralam. Zgadza się - na szczęście ! > Moga zadawac. Owszem, mogą - ale w praktyce, jeśli dobrze i płynnie odpowiada się z pracy, to już pytań ze studiów nie zadają. A przynajmniej ja ( i siłą rzeczy, wiem, jak to było u innych roczników )tak miałam - i na pierwszej uczelni ( prywatna, z uprawnieniami ), którą skończyłam w 1999 roku, i na drugiej ( państwowa ) - na której się obroniłam całkiem niedawno - na początku lipca tego roku. > Nie wiem, jak na Twojej uczelni (jesli takowa skonczylas), > ale u mnie nie odpytuja z artykułów i dat powstania ustaw U mnie dat też nie wymagali. Ale wymagali bezwzględnej znajomości przepisów OBOWIĄZUJĄCYCH. > Wystarczy, ze wiadomo, gdzie ich szukac - obiecuje, ze dzisiaj jedynym > zrodlem > bedzie dla mnie strona sejmu - tam sa zawsze obowiazujace ustawy. Przysiegam, > nie pojde na latwizne - zeby nie gorszyc maluczkich No, cóż ... ostatnie słowa tego akapitu są po prostu niegrzeczne, nie widzę więc powodu, by je komentować. > To niech w takim razie sie nie wypowiada, szczegolnie w tak kategorycznych > slowach. Bo ze wiedziec nie musi - sie zgadzam. Ale w takim razie niech nie > kwestionuje slow kogos, kto sie zna. Pozwól, że każdy sam będzie decydował o tym, na jaki temat, w jaki sposób i kiedy będzie się wypowiadał. A skoro mienisz się osobą, która "się zna" - zastanawiające zatem jest Twoje zdziwienie w poście do Deotymy, która wszystko załatwiła w US. > Co do samych procedur - to juz mało istotne. I jedna, i druga droga jest > poprawna. Natomiast de facto decyzje o zwolnieniu podejmuje > wójt/burmistrz/prezydent, US jest tylko POSREDNIKIEM - a tylko tyle napisalam > w pierwszym poscie, ktory u Ciebie i u drugiej dyskutantki (przepraszam, nie > pamietam nicka) wzbudzil taki sprzeciw. Nie wiem, czy dla podatnika składającego wniosek do US ( a wiemy już, z "internetowych śledztw", że taka praktyka jest częsta ) ma jakieś znaczenie, kto mu ewentualną zgodę na zwolnienie, odroczenie itd. wyda. Myślę, że będzie go interesowało wyłącznie to, czy zgodę tę uzyska; tym bardziej, że ( ale tu już pewności nie mam - musiałabym zerknąć do tej nieszczęsnej ustawy ) chyba drogi odwoławczej od decyzji nie ma. Tyle miałam do powiedzenia. I myślę, że wszystko już zostało w tym temacie powiedziane, kończę zatem uprzejmą rozmówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 02.09.05, 20:36 penelina napisała: > kończę zatem uprzejmą rozmówkę Niezwykle Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 20:13 Dziewczyny już odpisały, nie ma wtedy podatku, podatek od samego zakupu (chyba 2%) zapłaci kupujący. Mój brat kupuje w ten sposób mieszkanie, rodzice kupują i przekazują mu w darowiźnie Ja tyle szczęścia już nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 do cruella 30.08.05, 21:35 Spadek i darowizna to dwie różne sytuacje. Spadek dostajeszpo śmierci np rodziców a darowiznę za ich życia Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: do cruella 30.08.05, 21:41 Owszem, to dwie różne sytuacje, ale podatek liczy się tak samo. Wynika to z ustawy : prawo.hoga.pl/poradnik/podatek_od_spadku_nieruchomosci.asp Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Jeszcze treść ustawy : 30.08.05, 21:44 www.mf.gov.pl/_files_/podatki/od_spadkow_i_darowizn/podatek_od_spadkow_i_darowizn.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Jeszcze treść ustawy : 31.08.05, 11:20 Dzięki Penelina za informacje. Ustawy nie udało mi się przeczytać. Ale z tego co pamiętam są inne stawki podatkowe od spadków, a inne od darowizn chociaż głowy za to nie dam. No i inne formalności do załatwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Już mnie wyprostowano:) 30.08.05, 23:39 Nie doczytałam, chciałam dobrze, nie wyszło( Odpowiedz Link Zgłoś
oluncia Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 21:34 Jesli chodzi o naotariusza to chodzilo mi o to, ze kazda czynnosc dotyczaca zbycia/ nabycia nieruchomosci musi byc w formie aktu notarialnego, czyli nawet jesli podatku od darowizny nie bedzie to czekaja cie koszty zwiazane z wpisaniem do ksiegi wieczystej ( jesli jest) oraz oczywiscie koszty notarialne za sporzadzenie w/w aktu. A sa to kwoty spore niestety, liczy sie je od wartosci darowizny czyli lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 22:18 Poczekaj, spokojnie, ona pytała o spadek, a to nie jest w formie aktu notarialnego (czy się mylę)? Wpisanie do księgi wieczystej - tak, ale nie każde mieszkanie ma księgę wieczystą. Poza tym sprawy związane z księgą załatwia się samemu, nie przez notariusza. Owszem, mozna przez notariusza, ale nie trzeba wtedy koszty motariusza odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska99 Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 30.08.05, 22:27 Moj maz w zeszlym roku dostal w spadku czesc domu(dom podzielony byl na niego,matke i siostre)po zmarlym ojcu.Musial zaplacic podatek! Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
mm_s to jeszcze ja... 31.08.05, 08:20 Napiszę na własnym przykładzie : Kilka lat temu zmarła moja babcia, nie zostawiła testamentu, więc spadek spadkiem, ale sprawa w sądzie oficjalnie musiała się odbyć ( sprawa o przyznanie spadku ), za którą też nalezy zapłacic, jak tez i za "papierek" potwierdzający jego przyznanie. Poniewaz najbliższą w prostej linii krewna była moja matka ( a mieszkanie miało być dla mnie już od kilkunastu lat - babcia zmarła nagle i nawet nie pomyślaa o testamencie który znacznie ułatwia sprawę ) jedynym wyjściem przepisania tego spadku była jego sprzedaż ( oficjalna " na papierku" u notariusza ). Zanim doszło do podpisania dokumentów został wyliczony podatek od wzbogacenia ( spadku ), który nalezało zapłacić. U notariusza niestety TRZEBA sporządzić akt notarialny, poniewaz jest to jednoznaczne z posiadaniem tego mieszkania, a także z wpisem do księgi wieczystej. Wtedy notariusz kasował 5 % od wartości mieszkania plus ogolnie ustalona kwotę za podpisanie aktu, nie wiem jak sytuacja ma się dziś( dodam że było to w 2000 roku ). Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: to jeszcze ja... 31.08.05, 13:23 mm_s napisała: > Napiszę na własnym przykładzie : > Kilka lat temu zmarła moja babcia, nie zostawiła testamentu, więc spadek > spadkiem, ale sprawa w sądzie oficjalnie musiała się odbyć ( sprawa o > przyznanie spadku ), za którą też nalezy zapłacic, jak tez i za "papierek" > potwierdzający jego przyznanie. Poniewaz najbliższą w prostej linii krewna była > > moja matka ( a mieszkanie miało być dla mnie już od kilkunastu lat - babcia > zmarła nagle i nawet nie pomyślaa o testamencie który znacznie ułatwia sprawę ) > jedynym wyjściem przepisania tego spadku była jego sprzedaż ( oficjalna " na > papierku" u notariusza ). według mnie wyjść było znacznie więcej, akurat to o którym piszesz jest najmniej ekonomiczne. W analogicznej sytuacji (uproszczonej o tyle, że nie było innych pretendentów do spadku) - mój teść (jedynak) zrzekł się spadku, i spadek automatycznie przypadł jego synowi (jedynak). Nie pamiętam ile kosztowała opłata za sprawę w sądzie, ale podatku nie zapłacił ani grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
mm_s Re: to jeszcze ja... 31.08.05, 14:43 Wiesz, u nas sytuacja była też nieco inna, a mianowicie moj -jeszcze nie-mąż wtedy- miał książeczki mieszkaniowe PKO a ich realizacja wiązala sie jedynie z zakupem mieszkania, więc wyjścia innego nie mieliśmy, a te pieniązki spokojnie pokryły wszelkie koszty i zostało na mały remoncik Odpowiedz Link Zgłoś
oluncia Re: Czy jest podatek od mieszkania ze spadku? 31.08.05, 11:19 Oj przepraszam faktycznie jakos mi umknelo, ze ze spadku, wiec pisalam o darowiznie. Jeszcze raz przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś