lamia78 24.09.05, 15:43 jestem osobą bezrobotną a planuje zajsc w ciąże ...jakie dokumenty mam zabrac do szpitala podczas porodu?? Urzad pracy nie wystawia ksiazeczek ubezpieczeniowych... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ravegirl Re: Bezrobotna a ZUS 26.09.05, 01:45 lamia-gdzie Ty masz ten urząd?Ja swoim założyłam legitymację ubezpieczeniową i ją pobijam co pół roku.Zapytaj koniecznie-masz do tego prawo!Do szpitala musisz zabrać kartę ciaży(wszystkie wyniki badań,grupa krwi itd),dowód oraz tą nieszczęsną legitymację ubezpieczeniową(podbitą-aktualną!).Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta.olszewska Re: Bezrobotna a ZUS 26.09.05, 10:46 Ja również jestem bezrobotna i za 3 miesiące będę rodzić. Urzędy pracy nie podbijają teraz legitymacji ale wydają zaświadczenie o ubezpieczeniu. Jak pójdziesz na podpis to poproś o takie zaświadczenie a oni muszą ci go wydać.Pozdrawiam i powidzenia Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: Bezrobotna a ZUS 28.09.05, 14:46 Hmmm, a jeszcze w lipcu podbijały! Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: Bezrobotna a ZUS 28.09.05, 15:59 Jeżeli jesteś mężatką, a Twój mąż pracuje/prowadzi działalność gospodarczą to możesz korzystać z jego ubezpieczenia zdrowotnego. W tym celu należy wypełnić dokument ZUS ZCZA i złożyć go w ZUSie. Na tej podstawie masz prawo do bezpłatnej opieki lekarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lamia78 Re: Bezrobotna a ZUS 28.09.05, 17:21 ani ja ani maz nie pracujemy..czy w takim przypadku wystarczy zaswiadczenie z urzedu pracy/? Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: Bezrobotna a ZUS 28.09.05, 18:32 Musisz iść do UP osobiście i się dowiedzieć, bo z obserwacji wypowiedzi na forum wynika, że co urząd to inne zwyczaje: w jednym podbijają, w innym nie, w jednym dają zaświadczenie, a w innym nie. Najlepiej osobiście się dowiedzieć. Teoretycznie jest tak, ze wszystkie kobiety w ciąży (bez względu na posiadanie ubezpieczenia) mają prawo do bezpłatnej opieki lekarskiej i porodu. Ale w praktyce to różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
przyszlamama8 Re: Bezrobotna a ZUS 07.02.06, 12:35 a ja mam legitymacje ubezpieczeniową, którą podbijam co miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: Bezrobotna a ZUS 08.02.06, 10:48 jeśli obydwoje nie pracujecie, to czy to dobry moment na decyzję o ciąży???? Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Bezrobotna a ZUS 07.02.06, 22:04 Jezeli nie masz ksiazeczki ubezpieczeniowej, to prawdopodobnie mozesz ja sobie wyrobic w ZUSie. U mnie UP wbija pieczatke do takiej ksiazeczki, ubezpieczenie jest wazne 2 mies. - do nastepnej wizyty. Ale tak jak pisaly dziewczyny, najlepiej sie dowiedziec w UP, jak mozesz otrzymac dokument, ktory zaswiadcza ze jestes ubezpieczona. Dodam jeszcze, ze po porodzie nalezy ci sie tyle samo maciezynskiego co pracujacym, a potem znowu trzeba smigac podpisywac te glupia liste. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Bezrobotna a ZUS 01.06.06, 10:58 Najlepiej jest splodzić sobie dziecko z jakimś turasem który za parę lat będzie ci placil alimenty, zamiast z bezrobotnym mężem bezrobotnej żony. Ps. (Moja uwaga jest odpowiedzią na krytyczne uwagi koleżanki lamia78 na temat osób narodowości tureckiej zamieszczone na innym forum, gdzie lekką ręką krytykuje kobiety mające zagrznicznych partnerów). Odpowiedz Link Zgłoś