Dodaj do ulubionych

aległy urlop

19.10.05, 09:31
Czy któraś z was po macierzyńskim korzystała z zaległego urlopu? W jakiej
formi trzeba to zgłosić pracodawcy? są jakieś specjalne druczki? Jak wygląda
podanie?
Obserwuj wątek
    • nioniak Re: aległy urlop 19.10.05, 09:41
      ja wlasnie jestem na urlopie az 46 dnismile zlozylam tylko zwykle podanie o urlop
      i wsio... no i cala pensjasmile
    • niki129 Re: aległy urlop 19.10.05, 09:43
      Normalnei tak jak zawsze Jesli kadrowa nie ma takich druczkow to piszesz
      podanie o urlop - tak samo jak robilas to do tej pory. I jesli idziesz na
      wychowawczy to pamietaj ze przysluguje ci urlop za caly rok.
      • majca1 Re: aległy urlop 19.10.05, 10:17
        Jak to za cały rok? Chyba proporcjonalnie. Podaj jakieś przepisy...Mi naliczono
        proporcjonalnie do listopada a od grudnia na wychowawczy. Przeciez na
        wychowawczym nie zachowuje się praw do urlopu. Poprawcie mnie jesli się mylę...

Oto Brygidka
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=30583066
        • kass1 Re: aległy urlop 19.10.05, 10:48
          Nie, nie, po macierzynskim przysluguje ci CALY urlop wypoczynkowy (20 lub 26
          dni zaleznie od stazu pracy)+ jeszcze 2 dni dodatkowe na opieke nad dzieckiem.
          U mnie w pracy tez na poczatku chcieli mi dac proporcjonalnie wyliczone dni,
          ale nawet w Panstwowej Inspekcji Pracy potwierdzili mi, ze po macierzynskim
          mamy prawo do calego urlopu wypoczynkowego. Podali mi nawet dokument, na ktory
          powinnam sie powołac, a mianowicie: "Wyjaśnienia PIP: Praca i zabezpieczenie
          społeczne" z 2002r.
          Podyktowali mi nawet najważniejszy fragment:"Anna Bydloń-specjalistka z
          departamentu prawnego:
          Zgodnie z art. 163 & 3 Kodeksu Pracy pracodawca powinien udzielić na wniosek
          pracownicy przysługujący jej urlop wypoczynkowy w pełnym wymiarze bezpośrednio
          po urlopie macierzyńskim. Fakt, że pracownica zamierza skorzystać z urlopu
          wychowawczego pozostaje bez wpływu na jej prawo do urlopu wypoczynkowego."
          Przypominam ci jeszcze raz o tych dodatkowych 2 dniach opieki nad dzieckiem.
          Na stronie Panstwowej Inspekcji Pracy tez jest fragment, ze nalezy sie caly
          urlop (i oczywiscie zalegly z poprzedniego roku, jesli taki pozostal).
          W tym linku znajdziesz fragment, ktory i tak skopiowalam nizej:
          www.pip.gov.pl/html/pl/html/99020506.htm
          "Przepisy urlopowe zawarte w kodeksie pracy wyraźnie w kodeksie pracy wskazują,
          że pracownik ma wykorzystać urlop wypoczynkowy w terminie uzgodnionym przez
          obie strony - odpowiada Roman Zemanek z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Opolu
          („Nowa Trybuna Opolska” z 30.05.br., „Urlop jest do uzgodnienia”wink. - Oznacza
          to, że pracodawca i pracownik termin urlopu uzgadniają poprzez plan urlopów
          (jeżeli tak tworzony jest u danego pracodawcy) lub poprzez indywidualne
          uzgodnienia. Taka jest zasada. Występują jednak od niej trzy odstępstwa:

pracownica po zakończonym urlopie macierzyńskim ma prawo wystąpić o urlop
          wypoczynkowy (zarówno zaległy, jaki i cały urlop bieżącego roku), a pracodawca
          w razie otrzymania takiego wniosku ma obowiązek jego udzielenia,

pracodawca może bez zgody pracownika udzielić mu urlopu wypoczynkowego (w
          wymiarze proporcjonalnym z danego roku plus zaległego, jeżeli taki pozostał)
          wyłącznie w okresie biegnącego wypowiedzenia,

tzw. urlop na żądanie – pracownik z należnego mu wymiaru może w danym roku
          wziąć taki urlop (4 dni) bez uzyskiwania zgody pracodawcy. Może wziąć te dni
          pojedynczo lub nawet 4 dni razem. Żądanie takiego urlopu (w razie braku jego
          wcześniejszego uzgodnienia) należy zgłosić nawet w dniu, w którym pracownik
          miał świadczyć pracę, nie później jednak niż do końca swojej „dniówki roboczej”.
          Zerknij tez na strone:
          www.gofin.pl/podp.php/205/1108/57450/
          Tez potwierdza sie, ze po macierzynskim mozesz wziac caly wypoczynkowy.
          Natomiast jak sie wraca z wychowawczego to urlop wypoczynkowy przysluguje
          proporcjonalnie.
          Upominajcie sie o swoje!!!

• annka12 Re: aległy urlop 19.10.05, 10:55
            Wszystko sie zgadza Ja tez tak malam i ku rozpaczy mojego pracodawcy
            wykorzystalam macierzynski 26 dni biezacego 19dni zaleglego i 2 dni opieki
            Piszesz podanie i tyle A o urlopie wychowawczym masz obowiazek powiadomic na 2
            tyg przed jego planowym rozpoczeciem czyli tak naprawde oni nie musza wiedziec
            czy ty bedziesz szla na wychowawczy czy moze wrocisz do pracy
            Pozdrawiam
          • majca1 Re: aległy urlop 19.10.05, 13:48
            Bardzo dziękuję. To mam jeszcze troszkę urlopu. Forum jest wspaniałe!!!!!!
    • sofi84 Re: aległy urlop 19.10.05, 10:55
      caly caly jestem kadrowa. łaski nie robio urlop nie moze Ci przeprasc
    • niki129 Re: aległy urlop 19.10.05, 13:51
      Mi tez chcieli naliczyc proporcjonalnei i jeszcze sie ze mna klocili a kadrowa
      w firmie meza powiedziala zebym nei godzila sie bo to nieuczciwe i poszlam do
      PIPU na Lindleya obok urzedu skarbowego Tam mi prawniczka napisala wszystko
      powiedziala ze absolutnie przysluguje mi za caly rok a nei proporcjonalnie za
      przepracowane miesiace. Powiedziala ze jak mi nei dadza to mam do niej
      zadzwonic a oni juz zalatwia zebym dostala caly. Firma dala mi caly bo
      powiedzialam kadrowej przez tel ze w pipie tak pwoiedzieli No i mialam racje
      dostalam pieniadze za caly urlop. Takze jak najbardziej za caly rok nawet jak
      jest to styczen
    • agga_27 Re: aległy urlop 19.10.05, 15:11
      Przysługuje ci cały wypoczynkowy, ponieważ urlop za dany rok przysługuje ci "z
      góry" a nie z"z dołu". Tak więc np. w styczniu możesz wykorzystać cały urlop
      wypoczynkowy, nawet jeslibyś np. w lutym miała zrezygnować z pracy.
      • zwierzaku Re: aległy urlop 19.10.05, 16:03
        dzieki dziewczyny. jeszcze jedno te dwa dni tez mi sie naleza jesli urodziłam w
        lipcu czy to jest jeden dzien na pół roku czyli od lipca mam tylko 1 dzień?
        • kass1 Re: aległy urlop 19.10.05, 18:17
          Masz 2 dni opieki, obojetnie w ktorym miesiacu urodzilas.
          Pozdrawiam.
    • jakw Re: aległy urlop 20.10.05, 11:01
      Wypisujesz normalny druczek urlopowy - dni od.. do.. . Po macierzyńskim
      pracodawca MUSI udzielić Ci urlopu, czy to zaległego czu bierzącego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka