zwierzaku 19.10.05, 09:31 Czy któraś z was po macierzyńskim korzystała z zaległego urlopu? W jakiej formi trzeba to zgłosić pracodawcy? są jakieś specjalne druczki? Jak wygląda podanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nioniak Re: aległy urlop 19.10.05, 09:41 ja wlasnie jestem na urlopie az 46 dni zlozylam tylko zwykle podanie o urlop i wsio... no i cala pensja Odpowiedz Link Zgłoś
niki129 Re: aległy urlop 19.10.05, 09:43 Normalnei tak jak zawsze Jesli kadrowa nie ma takich druczkow to piszesz podanie o urlop - tak samo jak robilas to do tej pory. I jesli idziesz na wychowawczy to pamietaj ze przysluguje ci urlop za caly rok. Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: aległy urlop 19.10.05, 10:17 Jak to za cały rok? Chyba proporcjonalnie. Podaj jakieś przepisy...Mi naliczono proporcjonalnie do listopada a od grudnia na wychowawczy. Przeciez na wychowawczym nie zachowuje się praw do urlopu. Poprawcie mnie jesli się mylę... ******** Oto Brygidka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=30583066 Odpowiedz Link Zgłoś
kass1 Re: aległy urlop 19.10.05, 10:48 Nie, nie, po macierzynskim przysluguje ci CALY urlop wypoczynkowy (20 lub 26 dni zaleznie od stazu pracy)+ jeszcze 2 dni dodatkowe na opieke nad dzieckiem. U mnie w pracy tez na poczatku chcieli mi dac proporcjonalnie wyliczone dni, ale nawet w Panstwowej Inspekcji Pracy potwierdzili mi, ze po macierzynskim mamy prawo do calego urlopu wypoczynkowego. Podali mi nawet dokument, na ktory powinnam sie powołac, a mianowicie: "Wyjaśnienia PIP: Praca i zabezpieczenie społeczne" z 2002r. Podyktowali mi nawet najważniejszy fragment:"Anna Bydloń-specjalistka z departamentu prawnego: Zgodnie z art. 163 & 3 Kodeksu Pracy pracodawca powinien udzielić na wniosek pracownicy przysługujący jej urlop wypoczynkowy w pełnym wymiarze bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. Fakt, że pracownica zamierza skorzystać z urlopu wychowawczego pozostaje bez wpływu na jej prawo do urlopu wypoczynkowego." Przypominam ci jeszcze raz o tych dodatkowych 2 dniach opieki nad dzieckiem. Na stronie Panstwowej Inspekcji Pracy tez jest fragment, ze nalezy sie caly urlop (i oczywiscie zalegly z poprzedniego roku, jesli taki pozostal). W tym linku znajdziesz fragment, ktory i tak skopiowalam nizej: www.pip.gov.pl/html/pl/html/99020506.htm "Przepisy urlopowe zawarte w kodeksie pracy wyraźnie w kodeksie pracy wskazują, że pracownik ma wykorzystać urlop wypoczynkowy w terminie uzgodnionym przez obie strony - odpowiada Roman Zemanek z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Opolu („Nowa Trybuna Opolska” z 30.05.br., „Urlop jest do uzgodnienia”. - Oznacza to, że pracodawca i pracownik termin urlopu uzgadniają poprzez plan urlopów (jeżeli tak tworzony jest u danego pracodawcy) lub poprzez indywidualne uzgodnienia. Taka jest zasada. Występują jednak od niej trzy odstępstwa: pracownica po zakończonym urlopie macierzyńskim ma prawo wystąpić o urlop wypoczynkowy (zarówno zaległy, jaki i cały urlop bieżącego roku), a pracodawca w razie otrzymania takiego wniosku ma obowiązek jego udzielenia, pracodawca może bez zgody pracownika udzielić mu urlopu wypoczynkowego (w wymiarze proporcjonalnym z danego roku plus zaległego, jeżeli taki pozostał) wyłącznie w okresie biegnącego wypowiedzenia, tzw. urlop na żądanie – pracownik z należnego mu wymiaru może w danym roku wziąć taki urlop (4 dni) bez uzyskiwania zgody pracodawcy. Może wziąć te dni pojedynczo lub nawet 4 dni razem. Żądanie takiego urlopu (w razie braku jego wcześniejszego uzgodnienia) należy zgłosić nawet w dniu, w którym pracownik miał świadczyć pracę, nie później jednak niż do końca swojej „dniówki roboczej”. Zerknij tez na strone: www.gofin.pl/podp.php/205/1108/57450/ Tez potwierdza sie, ze po macierzynskim mozesz wziac caly wypoczynkowy. Natomiast jak sie wraca z wychowawczego to urlop wypoczynkowy przysluguje proporcjonalnie. Upominajcie sie o swoje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annka12 Re: aległy urlop 19.10.05, 10:55 Wszystko sie zgadza Ja tez tak malam i ku rozpaczy mojego pracodawcy wykorzystalam macierzynski 26 dni biezacego 19dni zaleglego i 2 dni opieki Piszesz podanie i tyle A o urlopie wychowawczym masz obowiazek powiadomic na 2 tyg przed jego planowym rozpoczeciem czyli tak naprawde oni nie musza wiedziec czy ty bedziesz szla na wychowawczy czy moze wrocisz do pracy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: aległy urlop 19.10.05, 13:48 Bardzo dziękuję. To mam jeszcze troszkę urlopu. Forum jest wspaniałe!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sofi84 Re: aległy urlop 19.10.05, 10:55 caly caly jestem kadrowa. łaski nie robio urlop nie moze Ci przeprasc Odpowiedz Link Zgłoś
niki129 Re: aległy urlop 19.10.05, 13:51 Mi tez chcieli naliczyc proporcjonalnei i jeszcze sie ze mna klocili a kadrowa w firmie meza powiedziala zebym nei godzila sie bo to nieuczciwe i poszlam do PIPU na Lindleya obok urzedu skarbowego Tam mi prawniczka napisala wszystko powiedziala ze absolutnie przysluguje mi za caly rok a nei proporcjonalnie za przepracowane miesiace. Powiedziala ze jak mi nei dadza to mam do niej zadzwonic a oni juz zalatwia zebym dostala caly. Firma dala mi caly bo powiedzialam kadrowej przez tel ze w pipie tak pwoiedzieli No i mialam racje dostalam pieniadze za caly urlop. Takze jak najbardziej za caly rok nawet jak jest to styczen Odpowiedz Link Zgłoś
agga_27 Re: aległy urlop 19.10.05, 15:11 Przysługuje ci cały wypoczynkowy, ponieważ urlop za dany rok przysługuje ci "z góry" a nie z"z dołu". Tak więc np. w styczniu możesz wykorzystać cały urlop wypoczynkowy, nawet jeslibyś np. w lutym miała zrezygnować z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzaku Re: aległy urlop 19.10.05, 16:03 dzieki dziewczyny. jeszcze jedno te dwa dni tez mi sie naleza jesli urodziłam w lipcu czy to jest jeden dzien na pół roku czyli od lipca mam tylko 1 dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
kass1 Re: aległy urlop 19.10.05, 18:17 Masz 2 dni opieki, obojetnie w ktorym miesiacu urodzilas. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: aległy urlop 20.10.05, 11:01 Wypisujesz normalny druczek urlopowy - dni od.. do.. . Po macierzyńskim pracodawca MUSI udzielić Ci urlopu, czy to zaległego czu bierzącego. Odpowiedz Link Zgłoś