Dodaj do ulubionych

Macierzyński

12.01.06, 09:42
Możecie mnie zaraz zabić, ale mam pytanie i w końcu jak jest z tym
macierzyńskim? Jest przedłużony o te dwa tygodnie czy nie? Bo muszę szefowi
podać - oczywiście mniej wiecej mój plan urlopów - najpierw chcę
macierzyński, a potem chcę wykorzystać zaległy wypoczynkowy, ale nie wiem ile
tygodni macierzyńskiego mam liczyć... Sorry za ten wątek.
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: Macierzyński 12.01.06, 09:49
      Dopiero prezydent w tym miesiącu ma się zdecydować, czy podpisze ustawę czy
      nie.
      • chimba Re: Macierzyński 12.01.06, 09:53
        to co ja mam odpowiedzieć szefowi... Ale dzieki za odpowiedź...
    • dziubekl Re: Macierzyński 12.01.06, 09:59
      zapytaj sie kadrowej, dzial personalny powinien byc na bierzaco. albo sprawdz
      na stronach sejmu. pozdr
    • chimba Re: Macierzyński 12.01.06, 10:00
      Żeby jeszcze byla u nas kadrowa....
      • dasia_p Re: Macierzyński 12.01.06, 10:05
        Do 18 stycznia prezydent musi zadecydować. Jeśli podpisze będzie 2 tyg. więcej
        a jak nie będzie po staremu. Powiedz szefowi, że to zależy od Kaczki. Szef też
        człowiek chyba widzi co się dzieje tam na górze.
        • xixx Re: Macierzyński 12.01.06, 10:15
          Jak to jest z tym macierzyńskim, liczy się go od dnia porodu czy jakoś
          wczęsniej? Pytam jako laik gdyż wczęsniej nie zgłebiałam tematu, ale gdzieś mi
          się obiło o uszy że jakoś kilka tyg przed porodem zaczyna się liczyć, jeśli się
          jest na zwolnieniu. jeśli mącę to przepraszam za zamieszanie, ale w sumie
          najwyższy czas to wyjaśnić smile

Dziękuję za odp.
          • zoska7777 Re: Macierzyński 12.01.06, 10:46
            Prawda jest taka, ze mylicie dwie ustawy.
            1) ta ustawa ktora ma byc podpisana do 18 stycznia przez prezydenta dotyczy
            becikowego dla wszystkich matek. W niej nie ma mowy o macierzynskim. Becikowe,
            jezeli ustawa zostanie podpisana - bedzie dotyczylo matek ktore urodza po
            wejsciu w zycie ww ustawy - czyli 14 dni od jej ogloszenie - mniej wiecej
            poczatek lutego. Bedzie to 1000 zl - podkreslam - jesli prezydent ustawe
            podpisze.
            2) Uchwalona juz ustawa o becikowym dla najubozszych - prog dochodowy 504 zl na
            osobe - obejmuje matki, ktore urodzily od 01 stycznia 2006.
            3) Jesli chodzi o macierzynski - to jeszcze nie jest przedluzony. Na razie
            zmiana dotyczaca macierzynskiego jest na takim etapie - ze poczatkiem grudnia
            rzad zglosil projekt powyzszej zmiany do sejmu. Nie odbyly sie jeszcze jego
            czytania, a po nich musi rozpatrzyc te ustawe jeszcze senat. to potrwa jeszcze
            z conajmniej 2 miesiace. W obecnym projekcie - jak nie zmienia go podczas obrad
            sejmu - przedluzenie maciezynskiego o 2 tygodnie bedzie obejmowalo te matki,
            ktore po pierwsze - urodza po wejsciu w zycie ustawy, po drugie - beda w chwili
            wejscia w zycie ustawy na urlopie macierzynskim.
            obie macierzynski o 2 tygodnie.
            Nie jestem prawnikiem wiec lepiej sie upewnij w dziale kadr.
            Pozdrawiam
            • kruffa Re: Macierzyński 12.01.06, 11:01
              Z tego co pamiętam to czytanie zmiany kodeksu pracy (wydłużenie
              miacierzyńskiego) miało być w okolicach 14 stycznia, ale po tym co się teraz
              dzieje w sejmie - to nie za różowo to widzę.

Kruffa
              • zoska7777 Re: Macierzyński 12.01.06, 11:08
                W programie posiedzen sejmu na 11-14 stycznia nie bylo umieszczone czytanie tej
                ustawy. Niestety.
                A awantura faktycznie jest ogromna w sejmie i nie wiadomo co z tego wszystkiego
                wyniknie.
    • smacznamagda Re: Macierzyński 12.01.06, 11:14
      Ja jestem zupełnie zielona. Piszecie że ma być wydłużony o 2 tygodnie. Ale ile
      teraz jest? 10 tygodni? 12 tygodni? U mnie w pracy mówią, że 12, ale mi się
      wydawało że więcej...
      • kris_blue Re: Macierzyński 12.01.06, 11:17
        teraz jest 16 tygodni, a jeżeli przedłużą będzie 18 tyg

smacznamagda napisała:

> Ja jestem zupełnie zielona. Piszecie że ma być wydłużony o 2 tygodnie. Ale
        ile
        > teraz jest? 10 tygodni? 12 tygodni? U mnie w pracy mówią, że 12, ale mi się
        > wydawało że więcej...
        • xixx Re: Macierzyński 12.01.06, 11:22
          I czy liczy się od dnia porodu czy jakoś wcześniej?
          • zoska7777 Re: Macierzyński 12.01.06, 11:40
            Przy urodzeniu pierwszego dziecka liczy sie 16 tygodni Macierzynskiego.

Jezeli urodzisz wczesniej to od dnia porodu.
            Jezeli pozniej to w zaleznosci od tego do kiedy bedziesz miala zwolnienie -
            albo od terminu porodu albo nawet do dwoch tygodni przed planowanym terminem
            porodu. Po prostu nie kazdy lekarz chce wypisac zwolnienie do planowanego
            terminu porodu - tlumaczac sie tym, ze wczesniej wypisywane zwolnienia byly
            umotywowane tym, ze grozil Ci porod przedterminowy. A dwa tygodnie przed
            terminem to juz liczy sie jako dzidzius terminowy. Ale trzeba sie klocic bo
            szkoda tracic tycj dwoch tygodni. A wiekszosc lekarzy ginekologow prywatnych
            bez problemow wypisuje zwolnienie do terminu porodu.
            Jesli porod sie bedzie opoznial to od planowanego terminu porodu learz powinien
            Ci wypisac macierzynski. Z tego co wiem - ginekolog poloznik nie moze Ci
            wypisac zwolnienia chorobowego po planowanym terminie porodu. Jezeli chcesz
            przedluzyc zwolnienie w takiej sytuacji - to pozostaje chyba tylko lekarz
            pierwszego kontaktu i jakies przeziebienie.
            smile
            • xixx Re: Macierzyński 12.01.06, 12:36
              Dzięki, i wszytsko stało się jasnesmile Raczej będę miała cc, wszystko na razie na
              to wskazuje, więc raczej nie urodzę po terminie, więc problem ze zwolnieniem i
              proszeniem o nie mam z głowy.

Dziękuję za wyjaśnienie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka