Dodaj do ulubionych

Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS

31.01.06, 14:19
dzisiaj bylam na komisji w ZUS-ie i przyznano mi zasilek rehabilitacyjny.
Lekarka nie kazala mi wiecej brac zwolnienia od gina za to w pracy kadrowa
powiedziala, ze jest potrzebne.
Wiecie moze jak jest naprawde, moze ktoras z Was jest wlasnie na zasilku i
wie o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • ewelina266 Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 31.01.06, 14:24
      Mam do Ciebie pytanie.Ja też mam zamiar ubiegać się o zasiłek i nie mam pojęcia
      od czego zacząć.Jakie dokumenty są potrzebne.Mi 182 dni zwolnienia mija 30
      marca więc jeszcze trochę czasu ale już się zastanawiam nad tym.Jak wygląda ta
      komisja w ZUS,o co pytają?Proszę odpisz.
    • pataya Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 31.01.06, 14:34
      wiesz co, jakie dokumenty do juz dokladnie nie pamietam, dostalam z pracy ale
      okazalo sie ze sa nowe druki wiec caly komplet dala mi kobieta w Zusie.
      bylo tego 6 stron, do wypelnienia m.in przez lekarza i zaklad pracy. Te
      dokumenty plus kserokopie karty ciazy trzeba zlozyc do zusu, napisane jest, ze
      na 4 tygodnie przed koncem tych 182 dni ale w zusie powiedziala, ze na 6.
      Po dwoch tygodniach dostalam wezwanie na komisje.
      Pytala mnie na kiedy mam termin, ktory to tydzien, chciala dowod i karte
      informacyjna ze szpitala (ja akurat lezalam), zmierzyla cisnienie, zapytala czy
      nie mam nadcisnienia i czy nie puchna mi konczyny i to byly dokladnie wszystkie
      pytania.
      Od reki wypisala orzeczenie o przyznaniu zasilku na okres o tydzien dluzej niz
      termin porodu.
      Nic sie kompletnie nie czepiala.
      • ewelina266 Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 31.01.06, 14:40
        U mnie to jest troszkę skomplikowana sytuacja,ponieważ ja jestem na zwolnieniu
        od 27 września ale nie z powodu ciąży.O ciąży dowiedziałam się 2 dni temu,a do
        pracy nie mam co wracać.Dlatego chciałabym starać się o ten zasiłek.Muszę się
        popytać w ZUS-ie jak to zrobić.Dzięki
    • marabr Re: Składałam papiery 31.01.06, 15:43
      Tydzień temu składałam w ZUSie dokumenty o zasiłek rehabilitacyjny, ponieważ w grudniu minęło mi już 180 dni zwolnienia.Zadna jednak komisja mnie nie wzywała i ztego co mi wiadomo nie będzie.
    • pataya Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 31.01.06, 17:08
      no tego to juz nie wiem, u mnie w pracy powiedzieli ze bez decyzji zus o
      przyznaniu zasilku nie bede mogla otrzymywac wynagrodzenia bedac na zwolnieniu.
      przysluguje tylko 182 dni niezdolnosci do pracy, potem otrzymuje sie zasilek
      rehabilitacyjny. Ja otrzymalam go na 2 miesiace.
      Nie wiem czemu u Ciebie jest inaczej. To raczej standardowe procedury.
    • wiola.77 Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 31.01.06, 17:55
      Jak to jest z tym zsilkiem? Czy jego wysokość jest jakoś ustalana, w zalezności
      np. od wynagrodzenia, czy jest on po prostu jakiejś konkretnej wysokości?

Rozumiem, ze te 180 dni, to o czas zwolnienia bez przerwy? czy tak?
      • prolene Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 31.01.06, 18:11
        Jestem na zwolnieniu od listopada. Pracuje jako instrumentariuszka na bloku
        oper. więc od razu poszłam na zwolnienie,bojąc się powikłań. Jak minie mi 182dni
        ciągłego L4,będę się ubiegać o ten zasiłek. Czy ciężko go dostać? Jak wygląda
        taka komisja w zus-ie?
    • pataya Re: Zasiłek rehabilitacyjny - nikt nie wie ? 01.02.06, 10:45
      naprawde nikt nie wie czy trzeba dalej brac zwolnienie?
      • marabr Re: do pataya 01.02.06, 10:51
        Słuchaj ja brałam nadal zwolnienie.Upłynęło mi 180 dni w grudniu bo od początku(5tc) byłam na zwolnieniu.Papiery złozyłam w styczniu i po tym miałam jeszcze dwa zwolnienia.Ten zasiłek jest potrzebny w sumie tylko po to żeby mieli podstawy wypłacania za zwolnienia.To inaczej oni biorą pod uwagę niż rencistów czy emerytów,tak mi babka w ZUSie powiedziała i moja personalna.Poprostu rutynowa biurokracja w sumie niczemu nie potrzebna tylko po to żebyś się nabiegała.
    • pataya Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 01.02.06, 11:01
      juz zglupialam wlasciwie!
      pytalam tej lekarki na komisji, 2 razy powtarzala zeby nie brac, ponoc po to
      dostalam orzeczenie o przyznaniu zasilku i pieniadze beda wyplacane na tej
      podstawie.
      Pokrecone to wszystko
      • fiamma75 Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 01.02.06, 11:07
        Lekarka się nie zna! Bierz zwolnienie i już. Zwolnienie moze być tylko do końca
        okresu przyznania świadczenia rehabilitacyjnego.
      • marabr Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 01.02.06, 11:07
        Być może masz ty rację.Z tego względu że mnie nikt na komisję nie wzywał dostaję pieniądze tak jak dostawałam.Naprawdę piszę tylko to co do moich uszu mówiono.Być może dlatego że nie byłam JESZCZE na komisji musiałam mieć te zwolnienia.Ale trudno mi powiedziec.Myślę,że jak by coś to by mnie już wołali wkońcu rodzę (mam termin)za tydzień.
        Pozdrówki
    • pataya Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 01.02.06, 11:17
      moze rzeczywiscie bede je brala a w pracy niech z nim robia co chca !
      dzieki dziewczyny za pomoc
      • inia33 Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 01.02.06, 11:56
        ja zwolnienia nie brałam i w pracy kobity troche nie wiedziały co ze mna poczac, ale ja wtedy jeszcze nawet nie miałam przyznanego zasiłku, chociaz 182 dni sie skończyły, ale zostałam wprowadzona w błąd ze mam przyznane (a to było jeszcze za wczesnie, dopiero kilka dni temu dostalam oficjalne zawiadomienie), nie martwiłam sie tym za bardzo bo raczej wszystkim ciezarnym przyznaja i wszystko sie wyrówna. A na komisji nie byłam. Wyszło tak, ze przez prawie miesiąc nie chodziłam do pracy i nie miałam zadnego usprawiedliwienia! Dobrze ze mnie nie wyrzucili! Wiec chyba jednak lepiej brac to zwolnienie...
    • isiula1 Re: Zasiłek rehabilitacyjny z ZUS 01.02.06, 12:01
      Ja przebywałam na zwolnieniu do 18 stycznia a od 19 jestem na świadczeniu
      rechabilitacyjnym. Dokumenty najlepiej wypełnijcie na miesiąc przed końcem
      okresu 182 dni ja wypełniałam na początku grudnia bo potem długo trzeba czekać
      na pieniądze z ZUS-u. Jeden dokument wypełnia pracodawca, drugi lekarz i
      jeszcze osoba przebywająca na chorobowym wypełnia chyba dwa dokumenty i to
      wszystko z kserokopią karty ciąży potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez
      lekarza prowadzącego oddajemy do ZUS-u. Ja nie miałam żadnej komisji i nikt
      mnie nie kontrolował. Po rozpatrzeniu moich dokumentów otrzymałam z ZUS-u od
      lekarza-orzecznika pismo że otrzymam takie świadczenie a potem jeszcze jakiś
      tydzień później otrzymałam decyzję z ZUS o przyznaniu tego świadczenia. Jeśli
      chodzi o zwolnienie lekarski to od dnia przyznania świadczenia
      rechabilitacyjnego nie potrzeba go już dostarczać do ZUS-U. Pozdrawiam Iwona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka