Dodaj do ulubionych

Znów ten ZUS

09.03.06, 23:54
W połowie listopada 2005 r. byłam na rozmowie o prace. Od 1 grudnia zostałam
zatrudniona w firmie - byłam juz w ciaży. Pracodawca mnie nie pytał a ja
uważałam, że nie musze o tym informować (dalej tak uważam). Ostanio źle sie
czuję i trzeci tydzień jestem na zwolniniu. Koleżanka poinformowała mnie, ze
pewnie bedę miała problemy z zusem, bo zostałam zatrudniona jak byłam w ciaży
i do tego jeszcze na zwolniniu i Zus pewnie przyczepi sie do mnie, ze
zatrudniłam sie dlatego, ze jestem w ciąży. Dziewczyny jak sądzicie, czy Zus
moze tak postepować, podobno teraz są częste sprawy z zusem dotyczące tzw.
ciężarnych. Czy to coś złego, ze podjęłam pracę będąc w ciaży, czy to mnie
dyskryminuje - a co z tą poliutyka prorodzinną??? Jak mam bronic sie
przed "sępami" z zusu, proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • dorianne.gray Re: Znów ten ZUS 10.03.06, 00:10
      Raczej sie nie obronisz, ZUS to nie jest instytucja, która ma Ci pomóc, tylko
      instytucja charytatywna, która ma zapewnić pracę tysiącom pań, co niewiele
      robią (poza przekładaniem kilku papierków, celebrowaniem posiłków i
      dezinformowaniem petentów). Musisz tej instytucji płacić przez całe życie
      ciężkie pieniądze, nic nie dostając w zamian, oprócz wielu upokorzeń.
      Jestem za likwidacją ZUSu, bo nie widzę celu jego istnienia. Nastaw się na
      wiele problemów, które w ciąży przysporzą Ci dodatkowych wrażeń.
      Powodzenia! smile
    • ewka197 Re: Znów ten ZUS 10.03.06, 07:07
      Różnie to bywa z tym zus-em ja byłam na wychowawczym prawie 3 lata i jak
      dowiedziałam się że jestem w ciąży po raz drugi poprosiłam mojego pracodawce
      aby mnie przyjął spowrotem i tak też zrobił i jak na razie ja nie mialam
      problemów z zus-em ajestem juz w 37tyg.Mój szef tytko jeżdzil do zus-u i coś
      wyjasniał.Tak że nie ma się czym przejmować i wierzyć że nikt nie będzie z tego
      robił ci problemów.Powodzenia
    • ggosiek Re: Znów ten ZUS 10.03.06, 08:12
      Oj mogą się doczepić, ale dzięki prawidłowo prowadzonej twojej teczce osobowej
      w firmie może sprawa dobrze się skończyć. Zus najpierw wysyła pisemko o tym że
      wstrzymuje wypłatę zasiłku do czasu wykonania czynności sprawdzajacych. Przyjdą
      do firmy i będą sprawdzać wszelkie dowody twojej pracy. Powinnaś mieć w
      papierach:
      1. Zaświadczenie o zdolnośći do pracy,
      2. Umowę o pracę z zakresem obowiązków,
      3. Dobrze jakbyś miała zaświadczenie o ukończonym szkoleniu bhp,
      4. Dowody twojej pracy, podpisy na fakturach, czy też innych dokumentach, na
      listach płac (dobrze jakby twoje wynagr. było przelewane na konto, masz dowód
      że miałaś wyplacane wynagrodzenie
      5. Podpisaną listę obecności z zaznaczeniem od której do której pracowałaś,
      6. Liczą sie wszystkie inne dokumenty przez ciebie spisywane i podpisywane,
      będą pewnie przesłuchiwać świadków np. pracowników firmy czy cię widzieli, od
      kiedy pracujesz itp.,
      Opisuję tu rzeczy jeśli faktycznie przyjdzie kontrola. Jeśli będziesz miała z
      w/w papierami wszystko o.k. to raczej nie będziesz miała problemu z wypłatą
      zasiłku, ewentualnie może przedłużyć się wypłata (w związku z kontrolą). Zyczę
      powodzenia i głowa do góry.
    • mazrena Re: Znów ten ZUS 10.03.06, 09:19
      witaj
      a potem takie kobiety jak TY ( bez obrazy) czepiaja sie i uwazaja sie za
      strasznie poszkodowane kiedy po przyjsciu do pracy z macierzynskiego czeka na
      nie zwolnienie!! Pracodawca nie ma prawa pyt na rozmowie kwalifikacyjnej o to
      czy kobieta jest w ciązy, ale jak widac powinien. Oczywiscie zadnej nie
      przyjdzie do glowy ze taki uklad dla ewentualnego pracodawcy jest nielada
      klopotem, ale co tam ważne ze sie ma prace i zrobilo sie kogos "w balona". Tez
      jestem w ciąży, jednak powiedzialam wczesniej szefowi i dalam mu czas aby
      znalazl sobie kogos na moje miejsce. NIESTETY są kobiety ktore maja to gdzies i
      z dnia na dzien walna na biurko L4 i w nosie maja jak ten ktos sobie poradzi.

I faktycznie nie zdziw sie jesli bedziesz miala problemy z swiadczeniami w
      ZUSIe. I jeszcze biedna czujesz sie dyskryminowana, żałosne....
      • evas2006 Re: Znów ten ZUS 10.03.06, 09:47
        mazrena, masz rację, ale nie ma się co tak złościć wink.
        No bo jak inaczej wytłumaczyć zatrudnianie się w czasie ciąży ? Chyba tylko o
        świadczenia chodzi (chciałabym się mylić).
        Ja nie mam żadnych problemów z ZUS-em, właśnie mija mi 182 zwolnienia
        lekarskiego i już jestem po komisji "zusowskiej", która przyznała mi zasiłek
        rehabilitacyjny na resztę ciąży. Jakoś nikt się do mnie nie czepiał, ładnie co
        miesiąc otrzymuję kasę z ZUSu, no ale nie zatrudniłam się będąc w ciąży.
      • basiaua1 Re: Znów ten ZUS 14.03.06, 11:41
        Wiesz co dziwię sie Twojej postawie (jesteś naprawdę kobietą?). Otóz przyjmij
        do wiadomosci, ze mój pracodawca nie ma do mnie absolutnie zadnego zalu, tylko
        zapytał, czy mam kogos na zastepstwo jak pójdę na macierzyński. Super jest
        Twoje nastawienie - czyli jak w ciaży to tylko siedzieć w domu?! Cieszę sie, że
        są kobiety, które nie popierają twojego zdania. Ku twojej wiadomosci, przy
        pierwszej ciaży byłam tylko dwa tygodnie na zwolnieniu i nie wymigiwałam sie od
        pracy. Pozdrawiam
    • ania140880 Re: Znów ten ZUS 10.03.06, 13:32
      Zmieniłam pracę z dniem 1 stycznia br.Do 31 grudnia pracowałam w innej firmie
      ale trafiła mi się lepsza oferta więc złozyłam wypowiedzenie i zatrudniłam się
      w nowej firmie.Niestety,nie popracowałam tam długo (jedynie 2 dni).Trafiłam na
      Pogotowie z powodu m.in.silnych bólów brzucha.Tam dowiedziałam się, że
      spodziewam się dziecka.Byłam szczęśliwa a jednocześnie przerazona co z moją
      pracą, w końcu jestem na okresie próbnym.Przebywałam w szpitalu 10 dni,okazało
      się,że ciąża jest zagrożona (wcześniej 1 raz poroniłam).Od tego czasu cały czas
      jestem na L4,byłam też drugi raz w szpitalu z powodu nadciśnienia.Bardzo chcę
      wrócić do pracy ale lekarz sugeruje zwolnienie lek.do końca ciąży.Długo nie
      mogłam dojść do siebie po tych wszystkich problemach ale zrozumiałam,że dziecko
      jest dla mnie najważniejsze. Jest mi przykro,że tak się stało bo gdybym
      wczesniej wiedziała o dziecku to nie zwalniałabym się z poprzedniej pracy i nie
      sprawiałabym kłopotów ani sobie,ani pracodawcy ani ZUSowi.
      Jesli chodzi o ZUS nie mam na razie żadnych problemów,dostaję pensję
      regularnie,w pracy też podeszli do mojej sytuacji ze zrozumieniem.Zatrudnili na
      zastępstwo innego pracownika.Niestety,nie mam pewności czy po porodzie
      przedłużą mi umowę.Pewnie nie sad
      Z drugiej strony nie rozumiem złośliwości ze strony niektórych forumowiczek.Po
      co pisać,obrażać innych,niech lepiej przeleją swoje frustracje gdzie indziej bo
      tu uważają,że wszystko im wolno.Tu dziewczyny potrzebują rady a nie
      uszczypliwych tekstów.
      • mabrulki Re: Znów ten ZUS 10.03.06, 13:53
        Jeśli można się podczepić,to proszę o rady w 2 kwestiach:
        1.Czy do tych 182 dni wlicza się wszystkie dni kalendarzowe,czy tylko dni
        "pracownicze" (bez niedziel,świąt itd...)?
        2.Czy o zasiłek rehabilitacyjny po 182 dniach zasiłku chorobowego należy
        wcześniej wystapić,jeśli tak,to jak i ile wcześniej?

Jestem w 14 tc i od kilku dni na zwolnieniu.Może zmieszczę się w 182 dniach ale
        to zalezy od faktycznej daty porodu,więc wolę się upewnić.
        • evas2006 Re: Znów ten ZUS 10.03.06, 14:01
          mabrulki napisała:
          > 1.Czy do tych 182 dni wlicza się wszystkie dni kalendarzowe,czy tylko dni
          > "pracownicze" (bez niedziel,świąt itd...)?
          Liczysz wszystkie dni zwolnienia lekarskiego, bo przecież jak jesteś na
          zwolnieniu, to ciągle, a nie z wyjątkiem niedziel i świąt.
          Jeśli chodzi o drugą część Twojego pytania, to dokumenty składasz w ZUS-ie na 6
          tygodni przed upływem 182 dni zwolnienia.
          • mabrulki Re: Znów ten ZUS 10.03.06, 15:46
            Dzięki!
      • basiaua1 Re: Znów ten ZUS 14.03.06, 11:44
        Dziekuje za zrozumienie. Nie wiem ile czasu jeszcze bedę na zwolnieniu - mam
        problemy z astmą - duszności. Ale jak pisałam wcześniej to moja druga ciaza i w
        poprzedniej byłam bardzo krótko na zwolnieniu. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka