amelia-80 28.03.06, 20:29 Wiem, że po 33 dniach zwolnienia - pieniądze zaczyna płacić ZUS. Wszystko załatwia zakład pracy. A czy pieniądze na konto przesyła ZUS, i czy w takim samym terminie w jakim byłaby normalna pensja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiar81 Re: zwolnienie płatne z ZUS 31.03.06, 19:05 To zależy ilu pracdowników zatrudnia Twój zakład pracy. Granicą jest chyba 20 pracowników(ale mogę się mylić). Jeżeli jest to powyżej to zakład pracy przelewa Tobie zasiłek w terminie tak jak inne pensje ( a potem ZUS zwraca mu tę kwotę). Jeżeli jednak jest to mała firma , to ZUS przelewa pieniążki na Twoje konto - nie mam pojęcia w jaki dzień miesiąca i od czego to zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: zwolnienie płatne z ZUS 03.04.06, 11:31 Jeśli zakład pracy liczy mniej niż 20 osób, to pieniądze wypłaca ZUS, za konkretne zwolnienie. Czyli jeśli masz wystawione na np. 20 dni, dostajesz chorobowe za te 20 dni. Nie jest to stały termin. Jednek zazwyczaj, pieniądze wpływają na konto, przed końcem zwolnienia. Jeśli chcesz żeby pieniądze wpływały na konto, musisz to zgłosićw ZUS - ie, podając nr konta, ineczej dostaniesz je przekazem. Odpowiedz Link Zgłoś