Dodaj do ulubionych

wychowawczy - pomocy

10.04.06, 17:59
zamierzam po urlopie macierzyńskim przejś na wychowawczy. Ja pracuje i mój facet również ale nie mamy ślubu. jakie dochody będą brac poduwagę jeśli bym chciały przejśc na wychowawczy w czerwcu w tym roku? czy dostanę zasiłek wychowawczy i za urodzenie dziecka?
Obserwuj wątek
    • partycja7 Re: wychowawczy - pomocy 10.04.06, 19:34
      bardzo duzo jest tutaj o wychowawczym. ale raz jeszcze. bedziesz traktowana
      jako samotna matka w mopsie(miejski osrodek pomocy społ)więc
      1.liczyc możesz na dodatek 170,00 z tyt samotnie wychowujacej matki jeśli
      sądownie i komorniczo alimentów nie uzyskujesz - to odpada bo jestescie razem;
      2. rodzinne ok 45 zł - jeśli twoje średnie zarobki za rok 2004 - (zaśw z urzędu
      skarbowego) nie przekroczyły na ciebie 504 zl i na dziecko 504 zł (bo za
      rodzine uważana jestes ty i dziecko)tzn 504 na osobe;
      3. na urlopie wychowawczym możesz sie starac o zasiłek wychowawczy własnie na
      podstawie przyznanego ci rodzinnego, możesz liczyc na tej samej zasadzie na
      400zł jak masz rodzinne to jest to juz pewne!
      4. a na kase za poród to przed becikowym było 500 zł jak dochód nie prZekroczył
      504 na osobę, ale nie wiem czy to juz funkcjonuje ale ponoc możesz liczyc na
      1000 zł pewniaka bez względu na osiągnięty dochód.p.
      • marteczka271 Re: wychowawczy - pomocy 10.04.06, 21:39
        witam.
        Jeśli chcesz byc traktowana jako samotna matka bedziesz musiała miec
        zaświadczenie z sądu rodzinnego o wysokości przyznanych alimentów na dziecko -
        czyli musisz partnera podac do sądu o alimenty....ale możesz być sama w sensie
        prawa ( nie miec ślubu) ale mieszkac z ojcem dziecka i tworząc rodzinę i wtedy
        musisz podac dochód swój i partnera i jesli nie przekroczy 504 zł na osoby ( 3
        osoby ) to dostaniesz rodzinne i wtedy tez wychowawczy.
        Muszisz sama przeliczyc co lepiej będzie sie opłacało wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka