zabolek27 27.04.06, 12:48 Witam Prosze mi wyjasnic jak liczy sie zwolnienie lekarskie w czasie ciazy -ile jest zabierane z pensji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anagram2 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 12:53 nic nie jest "zabierane". Jest 100 % płatne. Lekarz na zwolnieniu zaznacza znacznik B. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_czarna Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 12:54 Zwolnienie lekarskie jest płatne 100% w ciąży. Liczone na podstawie średniej z ostatnich 12 miesięcy pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
olka_krakow Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 12:57 Platne jest 100%. Jezeli zas, dostalas ostatnio podwyzke, to nie dostaniesz wyplaty 100% po podwyzce, lecz nieco mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiap76 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 13:44 niby jest to 100% a w realiach dostaje się mniej np.twój zarobek brutto to 665 zł.na rękę masz wtedy 500 zł a ZUS liczy tak 665-18,71%=540,58:30=18zł na dzień pomnożone przez ilość dni zwolnienia np.30 wychodzi 540-19% podatku =437,40 wniosek z tego że 19% dostajemy mniej .Sama byłam zdziwiona ale tak mnie poinformowano w ZUS Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 13:46 Jeśli ktoś ma 665 PLN brutto to ma na rękę ok. 450 PLN, a nie 500. Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 13:52 Kwota zalezy jeszcze od składników wynagrodzenia, np. premie motywacyjne nie wlicza się, więc w efekcie kwota do wypłaty jest niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
skaluz Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 14:24 Chyba ze bylas na zwolnieniu lekarskim (nawet nie ciazowym) a okres pomiedzy tymi zwolnieniami nie byl dluzszy niz 3 miesiace kalendarzowe - wtedy liczy sie srednia z 12 miesiecy, ale poprzedzajacych ten okres. Jesli np. mialas zwolnienie w lutym 2006 i listopadzie 2005 i teraz pojdziesz na zwolnienie w maju, to wylicza Ci srednia z okresu listopad 2004-pazdziernik 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
abea Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 14:43 a ja mam inne pytanie : Kiedy ZUS ma obowiązek wypłacić kasę za zwolniei. W tym miesiacu akurat mam tak ze część pieniezy dostałam jesszcze z zakłądu pracy a za część miesiąca musi mi już wypłacić ZUS, tylko czy ihc obowiązują jakieś terminy ? Nie wiem keidy mogę spodziewać się kasy . Odpowiedz Link Zgłoś
skaluz Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 08:19 Jesli pracujesz w zakladzie pracy, ktory zatrudnia powyzej 20 pracownikow, to pensje za chorobowe wyplaca Ci pracodawca i potem sam rozlicza sie z zusem. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 16:27 Ja dostaje 100% wynagodzenia i musieli mi wliczyć w nie też premię roczną, bo ją dostałam miesiąc wcześnie. Czyli chodząc do pracy dostawałam na rękę 2000zł a teraz siedząc w domu 2300zł. Odpowiedz Link Zgłoś
agam1980 Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 11:03 Czy orientujecie się co oznacza na zwolnieniu kod 1B?Lekarz tak mi zaznaczył na L4, wiem ,że B to ciążowe, ale co z tą 1? Odpowiedz Link Zgłoś
utunia Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 11:05 1 oznacza, że jesteś ubezpieczona w ZUSie, 2 - KRUS, 3 inne Odpowiedz Link Zgłoś
agam1980 Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 11:22 W marcu też byłam na L4 2 tyg. i miałam kod 1B, a jak mi lekarz przedłużył jeszcze o tydzień to na drugim miałam 2B, a jestem ubezpieczona w ZUS-ie, nie mam z KRUS-em nic wspólnego, czy ktoś cos z tego rozumie? Jakie Wy macie oznaczenia na swoich zwolnieniach? Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 13:08 Zależy gdzie masz tę jedynkę i dwójkę. Może wpolu: 1-musi leżeć, 2-może chodzić??? Odpowiedz Link Zgłoś
anutka9 Re: do elfik 28.04.06, 11:26 Mam do Ciebie pytanko odnośnie premii rocznej. 5 kwietnia wpłynęła mi premia roczna na konto. Na zwolnieniach byłam tak: 2-8.03 22.03-07.04 12-26.04 27.04-10.05 Czy uwzględnią mi otrzymaną premię w wyliczaniu wypłat czy nie? Acha, i chodząc do pracy dostawałam ryczałt na paliwo - czy wlicza się on do wynagrodzenia czy nie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: do elfik 28.04.06, 13:05 nie wliczą Ci, chyba. Wyliczą Ci z tego co wiem pensje przed zwolnieniami. Tzn przynajmniej 3 miesiace musi byc od 1 zwolnienia do 2 jakos tak to jest, ale niech się wypowiedzą lepiej poinformowane. Ryczałt na paliwo też nie wliczany Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: do elfik 28.04.06, 13:07 Dokładnie zwolnienie nalicz się z 12 miesięcy wcześniejszych (czyli jełsi na zwolnieniu jesteś w marcu, to liczy się z dochodów marzec 2005 - luty 2006). A potem - wedlug tej samej stawki jeśłi przerwy między zowlnieniami są mniejsze niż 90 dni. Musiałabyś nie chorować ponad 3 miesiące, żeby premia roczna Ci się wliczała do podstawy zasiłku. Ryczałt się nie wlicza. Odpowiedz Link Zgłoś
abea Premii się chyba nie wlicza 28.04.06, 13:11 Wydaje się mi że premii rocznej wogle się nie wlicza do naliczania chorobowego tylko podstawową pensję , nie wlicza się nawet premii miesięcznych Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: Premii się chyba nie wlicza 28.04.06, 13:18 Premię roczną (u nas się nazywa "trzynastka") jak i premie miesięczne się jak najbardziej wlicza. Odpowiedz Link Zgłoś
abea Re: Premii się chyba nie wlicza 28.04.06, 14:17 nadal mam wątpliwości , dzwoniłam do ZUS ale pani mówi tak niezrozumiałym dla mnei urzędniczym językiem że nic z tego nie rozumię. Nie mamy w pracy regulaminu - mała firma- nasza roczna premia nie wynika wiec z żadnych zapisów w regulaminie ale jest coś w rodzaju pisma za co ona się należy ( roczne osiągnięcia ) . Jest % rocznej pensji i to jest z góry ustalone a jej wymiar zależy tylko od tego ile wymosi pensja. Mojej kadrowej nie ufam , bo już raz poprawiała mi chorobowe bo nie wliczyła premii miesiecznych , które są zawarte w umowie - są stałe. Tak więc nie wiem nadal co z moją premią ... Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: Premii się chyba nie wlicza 28.04.06, 14:35 Hmmmm, no to nie wiem. Moze byc tak, ze faktycznie nei będzie się wliczać. No nic, poszukam jeszcze w przepisach. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ddanna Do Anutki i innych 28.04.06, 13:17 Dziewczyny - to czy wliczają premię do chorobowego zależy tylko i wyłącznie od Waszego zakładu pracy, a dokładnie od regulaminu wynagrodzeń. Zawsze możecie zapytać kadrowej albo innej osoby która te płace nalicza. Choć w moim zakładzie robi to komputer i laska nie za bardzo wiedziała co mi ma powiedzieć. Ale u mnie jest konkretny regulamin wynagrodzeń, więc sobie doczytałam. W niektórych firmach wliczają, w niektórych nie (niestety) - u mnie nie, buuuu. Dostajecie czasem mniej, jeśli w ostatnich miesiącach dostałyście podwyżkę - tak jak to już dziewczyny tu pisały: średnia "dniówka"jest liczona z ostatnich 12 m-cy. A czasem możecie dostać więcej - bo jeśli macie za L4 np. 30 dni zwolnienia to Wam płacą za te 30 dni razy ta średnia dniówka, i nie ma znaczenia że są w tym soboty i niedziele)) A normalnie pracujecie przecież ok. 22-24 dni w miesiącu. Ryczałtu za paliwo oczywiście nie wliczają, bo o nie jest twója pensja, a poza tym na L4 nie jeździesz dla firmy. Pozdrawiam, Dana Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: Do Anutki i innych 28.04.06, 13:21 Ta "dniówka" chorobowa też jest wyliczana według dni kalendarzowych a nie nominalnych (czyli tych, w które się faktycznie pracuje). Takżę fakt, ze zwolnienie trwa 30 dni nie oznacza, że dostanie więcej. Pensję przecież też dostajemy za weekendy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Link do strony ZUS 28.04.06, 13:23 www.zus.pl/swiadcze/zas008.htm (na temat prawa do zasiłku/wynagrodzenia chorobowego jak też sposobu jego wyliczania). Odpowiedz Link Zgłoś
abea Re: Link do strony ZUS 28.04.06, 14:19 Oprócz składników przysługujących za okresy miesięczne, w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia się składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe. W podstawie wymiaru nie uwzględnia się składników, które nie są pomniejszane za okres pobierania zasiłku. o co tu chodzi????? Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: Link do strony ZUS 28.04.06, 14:27 No na przykład nadgodziny - jesli idziesz na zwolnienie, to zaległe nadgodziny dosta iesz w całości, a nie pomniejszają ich wartości, bo byłaś na zwolnieniu (jak np. pensja zasadnicza, która jest wtedy pomniejszana). Odpowiedz Link Zgłoś