Dodaj do ulubionych

Zwolnienie lekarskie

27.04.06, 12:48
Witamsmile
Prosze mi wyjasnic jak liczy sie zwolnienie lekarskie w czasie ciazy -ile
jest zabierane z pensji?
Obserwuj wątek
    • anagram2 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 12:53
      nic nie jest "zabierane". Jest 100 % płatne. Lekarz na zwolnieniu zaznacza
      znacznik B.
    • ania_czarna Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 12:54
      Zwolnienie lekarskie jest płatne 100% w ciąży. Liczone na podstawie średniej z
      ostatnich 12 miesięcy pensji.
    • olka_krakow Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 12:57
      Platne jest 100%.

Jezeli zas, dostalas ostatnio podwyzke, to nie dostaniesz wyplaty 100% po
      podwyzce, lecz nieco mniejsza.
    • sylwiap76 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 13:44
      niby jest to 100% a w realiach dostaje się mniej np.twój zarobek brutto to 665
      zł.na rękę masz wtedy 500 zł a ZUS liczy tak 665-18,71%=540,58:30=18zł na dzień
      pomnożone przez ilość dni zwolnienia np.30 wychodzi 540-19% podatku =437,40
      wniosek z tego że 19% dostajemy mniej .Sama byłam zdziwiona ale tak mnie
      poinformowano w ZUS Pozdrawiam.
      • bastet7 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 13:46
        Jeśli ktoś ma 665 PLN brutto to ma na rękę ok. 450 PLN, a nie 500.
    • gk102 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 13:52
      Kwota zalezy jeszcze od składników wynagrodzenia, np. premie motywacyjne nie
      wlicza się, więc w efekcie kwota do wypłaty jest niższa.
    • skaluz Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 14:24
      Chyba ze bylas na zwolnieniu lekarskim (nawet nie ciazowym) a okres pomiedzy tymi
      zwolnieniami nie byl dluzszy niz 3 miesiace kalendarzowe - wtedy liczy sie
      srednia z 12 miesiecy, ale poprzedzajacych ten okres. Jesli np. mialas
      zwolnienie w lutym 2006 i listopadzie 2005 i teraz pojdziesz na zwolnienie w
      maju, to wylicza Ci srednia z okresu listopad 2004-pazdziernik 2005.
      • abea Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 14:43
        a ja mam inne pytanie : Kiedy ZUS ma obowiązek wypłacić kasę za zwolniei. W tym
        miesiacu akurat mam tak ze część pieniezy dostałam jesszcze z zakłądu pracy a
        za część miesiąca musi mi już wypłacić ZUS, tylko czy ihc obowiązują jakieś
        terminy ? Nie wiem keidy mogę spodziewać się kasy .
        • skaluz Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 08:19
          Jesli pracujesz w zakladzie pracy, ktory zatrudnia powyzej 20 pracownikow, to
          pensje za chorobowe wyplaca Ci pracodawca i potem sam rozlicza sie z zusem.
    • elfik31 Re: Zwolnienie lekarskie 27.04.06, 16:27
      Ja dostaje 100% wynagodzenia i musieli mi wliczyć w nie też premię roczną, bo
      ją dostałam miesiąc wcześnie. Czyli chodząc do pracy dostawałam na rękę 2000zł
      a teraz siedząc w domu 2300zł.
      • agam1980 Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 11:03
        Czy orientujecie się co oznacza na zwolnieniu kod 1B?Lekarz tak mi zaznaczył na
        L4, wiem ,że B to ciążowe, ale co z tą 1?
        • utunia Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 11:05
          1 oznacza, że jesteś ubezpieczona w ZUSie, 2 - KRUS, 3 inne
          • agam1980 Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 11:22
            W marcu też byłam na L4 2 tyg. i miałam kod 1B, a jak mi lekarz przedłużył
            jeszcze o tydzień to na drugim miałam 2B, a jestem ubezpieczona w ZUS-ie, nie
            mam z KRUS-em nic wspólnego, czy ktoś cos z tego rozumie?
            Jakie Wy macie oznaczenia na swoich zwolnieniach?
            • bastet7 Re: Zwolnienie lekarskie 28.04.06, 13:08
              Zależy gdzie masz tę jedynkę i dwójkę. Może wpolu: 1-musi leżeć, 2-może
              chodzić???
      • anutka9 Re: do elfik 28.04.06, 11:26
        Mam do Ciebie pytanko odnośnie premii rocznej. 5 kwietnia wpłynęła mi premia
        roczna na konto. Na zwolnieniach byłam tak:
        2-8.03
        22.03-07.04
        12-26.04
        27.04-10.05

Czy uwzględnią mi otrzymaną premię w wyliczaniu wypłat czy nie? Acha, i chodząc
        do pracy dostawałam ryczałt na paliwo - czy wlicza się on do wynagrodzenia czy
        nie?
        Pozdrawiam
        • elfik31 Re: do elfik 28.04.06, 13:05
          nie wliczą Ci, chyba. Wyliczą Ci z tego co wiem pensje przed zwolnieniami. Tzn
          przynajmniej 3 miesiace musi byc od 1 zwolnienia do 2 jakos tak to jest, ale
          niech się wypowiedzą lepiej poinformowane. Ryczałt na paliwo też nie wliczany
          • bastet7 Re: do elfik 28.04.06, 13:07
            Dokładnie zwolnienie nalicz się z 12 miesięcy wcześniejszych (czyli jełsi na
            zwolnieniu jesteś w marcu, to liczy się z dochodów marzec 2005 - luty 2006). A
            potem - wedlug tej samej stawki jeśłi przerwy między zowlnieniami są mniejsze
            niż 90 dni. Musiałabyś nie chorować ponad 3 miesiące, żeby premia roczna Ci się
            wliczała do podstawy zasiłku.
            Ryczałt się nie wlicza.
            • abea Premii się chyba nie wlicza 28.04.06, 13:11
              Wydaje się mi że premii rocznej wogle się nie wlicza do naliczania chorobowego
              tylko podstawową pensję , nie wlicza się nawet premii miesięcznych
              • bastet7 Re: Premii się chyba nie wlicza 28.04.06, 13:18
                Premię roczną (u nas się nazywa "trzynastka") jak i premie miesięczne się jak
                najbardziej wlicza.
                • abea Re: Premii się chyba nie wlicza 28.04.06, 14:17
                  nadal mam wątpliwości , dzwoniłam do ZUS ale pani mówi tak niezrozumiałym dla
                  mnei urzędniczym językiem że nic z tego nie rozumię. Nie mamy w pracy
                  regulaminu - mała firma- nasza roczna premia nie wynika wiec z żadnych zapisów
                  w regulaminie ale jest coś w rodzaju pisma za co ona się należy ( roczne
                  osiągnięcia ) . Jest % rocznej pensji i to jest z góry ustalone a jej wymiar
                  zależy tylko od tego ile wymosi pensja. Mojej kadrowej nie ufam , bo już raz
                  poprawiała mi chorobowe bo nie wliczyła premii miesiecznych , które są zawarte
                  w umowie - są stałe. Tak więc nie wiem nadal co z moją premią ...
                  • bastet7 Re: Premii się chyba nie wlicza 28.04.06, 14:35
                    Hmmmm, no to nie wiem. Moze byc tak, ze faktycznie nei będzie się wliczać. No
                    nic, poszukam jeszcze w przepisach.
                    Pzdr.
        • ddanna Do Anutki i innych 28.04.06, 13:17
          Dziewczyny - to czy wliczają premię do chorobowego zależy tylko i wyłącznie od
          Waszego zakładu pracy, a dokładnie od regulaminu wynagrodzeń. Zawsze możecie
          zapytać kadrowej albo innej osoby która te płace nalicza. Choć w moim zakładzie
          robi to komputer i laska nie za bardzo wiedziała co mi ma powiedzieć. Ale u
          mnie jest konkretny regulamin wynagrodzeń, więc sobie doczytałam.
          W niektórych firmach wliczają, w niektórych nie (niestety) - u mnie nie, buuuu.

Dostajecie czasem mniej, jeśli w ostatnich miesiącach dostałyście podwyżkę -
          tak jak to już dziewczyny tu pisały: średnia "dniówka"jest liczona z ostatnich
          12 m-cy.
          A czasem możecie dostać więcej - bo jeśli macie za L4 np. 30 dni zwolnienia to
          Wam płacą za te 30 dni razy ta średnia dniówka, i nie ma znaczenia że są w tym
          soboty i niedzielesmile)) A normalnie pracujecie przecież ok. 22-24 dni w miesiącu.
          Ryczałtu za paliwo oczywiście nie wliczają, bo o nie jest twója pensja, a poza
          tym na L4 nie jeździesz dla firmy.
          Pozdrawiam,
          Dana
          • bastet7 Re: Do Anutki i innych 28.04.06, 13:21
            Ta "dniówka" chorobowa też jest wyliczana według dni kalendarzowych a nie
            nominalnych (czyli tych, w które się faktycznie pracuje). Takżę fakt, ze
            zwolnienie trwa 30 dni nie oznacza, że dostanie więcej. Pensję przecież też
            dostajemy za weekendy, prawda?
    • bastet7 Link do strony ZUS 28.04.06, 13:23
      www.zus.pl/swiadcze/zas008.htm
      (na temat prawa do zasiłku/wynagrodzenia chorobowego jak też sposobu jego
      wyliczania).
      • abea Re: Link do strony ZUS 28.04.06, 14:19
        Oprócz składników przysługujących za okresy miesięczne, w podstawie wymiaru
        zasiłku uwzględnia się składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe.
        W podstawie wymiaru nie uwzględnia się składników, które nie są pomniejszane za
        okres pobierania zasiłku.

o co tu chodzi?????
        • bastet7 Re: Link do strony ZUS 28.04.06, 14:27
          No na przykład nadgodziny - jesli idziesz na zwolnienie, to zaległe nadgodziny
          dosta iesz w całości, a nie pomniejszają ich wartości, bo byłaś na zwolnieniu
          (jak np. pensja zasadnicza, która jest wtedy pomniejszana).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka