Dodaj do ulubionych

skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową?

20.06.06, 15:24
nie myślcie, że to podpucha, ale po prostu nie wiem. w biurze już nitk nie
siedzi, a mi ta wiadomość pilnie potrzebna. mój zakład pracy jest
teoretycznie w innym mieście, 70km, skąd tak właściwie ta legitymacja? indifferent
pracuję od stycznia, ale dopiero teraz sobie uprzytomniłam, że nie mam
żadnego dowodu ubezpieczenia (dopiero jak w szpitalu wylądowałam i mnie
zapytali...smile).
wiem, że głupio pytam, ale może ktoś mi napisze... uncertain
Aga
Obserwuj wątek
    • szwedka_kredka Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 15:27
      dostaniesz taką legitymację w ZUS-ie, potrzebne zdjęcie
      • mama007 Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 15:34
        a córkę mi do niej wpiszą?
        • madziaaaa Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 15:36
          ja kupiłam w sklepie z drukami różnego rodzaju, ale wypełniają kadry
          • escribir Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 16:12
            madziaaaa napisała:

> ja kupiłam w sklepie z drukami różnego rodzaju, ale wypełniają kadry

jaaaaasne, legitymację ubepieczeniową, która jest drukiem ścisłego zarachowania
            kupiłaś w sklepie
            a L-4 tam nie mieli?
            • shady27 escribir 20.06.06, 21:53
              to nie jest druk scislego zarachowania, mozna kupic bez problemu tak samo jak druki o zaswiadczenie o zarobkach...tez tak kupowalam
              • escribir shady 20.06.06, 21:56
                podaj mi adres tego sklepu, bo po prostu nie wierzę
                a druki zaświadczenia o zarobkach to ja sobie w wordzie zrobiłam wink)))
                • shady27 Re: shady 20.06.06, 22:11
                  to bylo prawie 10 lat temu wiec nie pamietam gdzie kupowalam, ale wiem ze kupowalam dla siebie i paru innych pracownikow
              • e_r_i_n Re: escribir 20.06.06, 22:43
                Ja tak na swiezo, bo wczoraj moja kolezanka z pracy była w ZUSie po legitymacje
                ubezpieczeniowe i dla czlonkow rodziny. Musiala wypelnic druk E coś tam,
                podpisac to musiała nasza szefowa, dac upowaznienie tej kolezance do odbioru.
                Teraz firma ma obowiazek prowadzic ewidencje wydanych legitymacji, wraz z
                numerem i seria itd.
          • lenkao Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 21:44
            madziaaaa napisała:

> ja kupiłam w sklepie z drukami różnego rodzaju, ale wypełniają kadry

Dokladnie,ja mialam tak samo.Musialam sama ja zakupic w takim sklepie,po czym
            pani w kadrach ja wypelnila i podbila.
            • escribir Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 21:54
              lenkao napisała:

> madziaaaa napisała:
              >
              > > ja kupiłam w sklepie z drukami różnego rodzaju, ale wypełniają kadry
              >
              >
              > Dokladnie,ja mialam tak samo.Musialam sama ja zakupic w takim sklepie,po czym
              > pani w kadrach ja wypelnila i podbila.

jestes pewna że chodzi ci o legitymację ubezpieczeniową?????
              one są numerowane! to druki ścisłego zarachowania. W zusie są dane, że
              legitymacja o serii "jakiejs tam" numer "jakis tam" została wydana dla Jana
              Kowalskiego.
              • shady27 Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 22:10
                numerowane????? ja nic takiego nie mam....chyba mamy inne legitymacje, bo prawde powedziawszy moja mama ma inna, moj maz inna i ja inna, wiec sa chyba rozne druki
                • escribir Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 22:17

mój mąz ma świeży duplikat wystawiony przez ZUS (nie kupiony w kiosku wink)
                  i to jest taki sam druk jak mój
                  na 1 stronie, pod napisem LEGITYMACJA UBEZPIECZENIOWA po lewej stronie
                  jest "seria" a po prawej "nr" i przy tym odpowiednio literki i cyferki wink
              • lenkao Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 22:30
                www.eurosklep.pl/opis-61.html Teraz juz wierzysz ??
                • escribir Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 21.06.06, 08:33
                  lenkao napisała:

> www.eurosklep.pl/opis-61.html Teraz juz wierzysz ??

Niestety nie, bo nie ma tam pokazanego środka tej legitymacji, więc nie wiem "co
                  poeta miał na mysli"
                  • lenkao Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 21.06.06, 13:56
                    Okładki sprzedaja,tak ??
                    Idz do pierwszego lepszego sklepu z art. biurowymi,to sie sama przekonasz.
                    Najpierw sprawdz,pozniej neguj.
                    Po cholere bysmy pisaly,ze je kupilysmy w takim wlasnie sklepie,jezeli bysmy
                    tego nie zrobily?
                    Za stara jestem na takie zarty...I za malo glupia,zeby nie pamietac,czy to
                    rzeczywiscie ta sama ksiazeczka,jaka zakupilam...
                    • escribir Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 21.06.06, 15:31
                      A czy ja piszę że to same okładki??? No chyba faktycznie coś ta twoja starość
                      daleko posunięta, bo nie widzisz co piszesz. A co do sklepów to widziałam w
                      takim jednym, w zeszłym tygodniu druki rachunków uproszczonych, czegoś co juz
                      nie funkcjonuje. Ale za to sprzedawczyni nie miała zielonego pojęcia co to jest
                      książka kontroli przedsiębiorcy.
        • beata985 Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 15:37
          ale do Twojej ubezpieczeniowej nie.Musisz mieć osobną dla członków rodziny
          • mama007 Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 15:38
            dzięki dziewczyny na nakierowanie. właśnie włączyło mi się chyba myślenie i
            znalazłam już druki na stronie zusu.
            dzięki za oświecenie wink
            Aga
    • e_r_i_n Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 17:08
      Jesli na 30 listopada Twoja firma zatrudniala powyzej 20 osob, to firma
      wystawia Ci taka legitymacje (dla Ciebie ubezpieczeniowa, dla corki dla
      czlonkow rodziny) - ale druk musza pobrac z ZUS (specjalny wniosek, scisla
      kontrola, lista wydanych legitymacji itd).
      Legitymacji mozna nie miec - wystarczy comiesieczne RMUA, ktore powinnas
      dostawac w pracy.
      • mama007 Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 17:18
        e_r_i_n napisała:

> Legitymacji mozna nie miec - wystarczy comiesieczne RMUA, ktore powinnas
        > dostawac w pracy.

a cóż to?

nie jestem pewna czy zatrudnia ponad 20 osob.

ale w takim przypadku jaki opisujesz moge rowniez zalatwic to sama przez zus,
        tak?
        • e_r_i_n Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 17:25
          RMUA to dokument potwierdzajacy oplacenie skladek. Zaklad pracy ma obowiazek co
          miesiac Ci cos takiego dac.
          Sama legitymacji nie zalatwisz - musi to robic zaklad pracy. Albo wystepujac o
          wydanie, albo wydajac sam.
          • lenkao Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 20.06.06, 22:34
            O ,i dla rodzinki calej maja,na dodatek tansza smile
            www.eurosklep.pl/opis-60.html
            • beata985 Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 22.06.06, 22:22
              mam dokładnie taką wystawion ą przez urząd pracy.
          • m_o_k_o Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 23.06.06, 13:57
            e_r_i_n napisała:

> RMUA to dokument potwierdzajacy oplacenie skladek. Zaklad pracy ma obowiazek
            co miesiac Ci cos takiego dac.
            Bzdura, zapraszam do pracy w płacach uncertain
            Zakład pracy nie ma obowiązku wydawac co miesiąc RMUA !!!! jesli wydaje paski
            płacowe, gdzie wyszczególnione są kwoty tychże składek (oraz wszelkie dane o
            wysokości zasiłków chorobowych irp) i jeśli pasek płacowy posiada wszelkie dane
            osobowe zainteresowanego jak i dane firmy, oraz pasek jest pospisany przez
            osobą zajmującą się płacami. Wtedy RMUA się nie wydaje - nie ma takiego
            obiwiązku, ale jeśli osoba dana chce RMUA - pracodawca powinien mu wydać.
            • e_r_i_n Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 23.06.06, 14:14
              m_o_k_o napisała:

> Bzdura, zapraszam do pracy w płacach uncertain

A dziekuje, nie skorzystam.
              • m_o_k_o Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 23.06.06, 14:22
                to nie podawaj nieprawdziwych informacji.
                • e_r_i_n Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 23.06.06, 14:32
                  Jedyna nieprawdziwa infromacja (chociaz tez nie do konca, przynajmniej wg kadr
                  u mnie w pracy), to obowiazek wydawania RMUA co miesiac. Reszta, istotna dla
                  tematu watku, jest prawdziwa. Ale tutaj mamy to co zwykle, jesli chodzi o Twoje
                  psoty do mnie.
                  • m_o_k_o Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 23.06.06, 14:42
                    ano widzisz, to najpierw zapytaj się kadrówek a nie wprowadzaj w błąd ludzi.
                    p.s
                    ja nie odnosze się do reszty postu, leccz do sprawy wydania RMUA - chyba nie
                    zauwazyłas co cytowałam. E zauwazyłaś, zauwazyłaś, jednak trudno Ci się
                    przyznac do błędu nie?
                    p.s
                    Moje do Ciebie nic tu do rzeczy nie ma. Wyjaśniam jedynie to, ze piszesz bzdury
                    nieprawidziwe o obowiązku RMUA.
                    • e_r_i_n Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 23.06.06, 14:44
                      Juz padam przed Toba na kolana i przyznaje sie do bledu (chyba musze
                      drukowanymi literami to napisac, bo w poscie powyzej juz to jest wink).
                      Aha, kadrowek u nas nie ma wink
                  • m_o_k_o Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 23.06.06, 14:47
                    e_r_i_n napisała:

> Jedyna nieprawdziwa infromacja (chociaz tez nie do konca, przynajmniej wg
                    kadr u mnie w pracy),

jak to nie? tzw. "kadrówek" nie ma? to po co wam dział kadruncertain
                    • e_r_i_n Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 23.06.06, 14:54
                      Nie ma działu kadr. Zastosowałam skrot myslowy (wg kadr - osob, zajmujacych sie
                      tez kadrami).
                      A teraz juz zegnam - do zobaczenia smile
                      • m_o_k_o Re: skąd się bierze legitymację ubezpieczeniową? 23.06.06, 14:55
                        no myśle że zegam, fajne masz skróty myślowe, szkoda że wprowadzają w błąd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka