02.08.06, 15:38
Witam! Moja koleżanka zaszła w ciążę i wybiera się na staż. Czy będąc w ciąży
chroni ją prawo? Tzn. czy zostanie zatrudniona i czy przysługują jej jakieś
swiadczenia (macierzyński, wychowawczy). Czy pracodawca ma obowiązek zatrudnic
ją, a przynajmniej nie zwolnić?
Obserwuj wątek
    • gosiarek2 Re: Staż 02.08.06, 15:45
      Dobrze sie orientuje w tej sprawie poniewaz moja kolezanka byla w podobnej
      sytuacji.Jesli w trakcie stazu pojdzie na zwolnienie lekarskie,bedzie ono
      platne w takiej wysokosci w jakiej otrzymywac bedzie stypendium.Po stazu nic
      jej nie przysluguje,pracodawca nie am zadnego obowiazku jej zatrudnic.
      • lidias82 Re: Staż 02.08.06, 15:49
        Dziękuję za odpowiedź. Czyli w takim przypadku powinna szukać jakiejkolwiek
        pracy, zeby tylko obejmowały ją świadczenia? Bo jak dostanie umowę o pracę, to
        chyba chroni ją prawo i jej nie zwolnią?
        • chipsi Re: Staż 02.08.06, 16:27
          Musiała by dostać umowę o pracę na min 3 miesiące. Po tym czasie jeśli jest w
          ciązy to do rozwiązania nie mogą jej zwolnić. Potem dostałaby macieżynskie z
          zakładu pracy lub z ZUSu jesli umowa by wygasła. Co do stażu, jeśli tylko mo że
          niech pracuje i nie idzie na L4, ponieważ po stażu pracodawca powinien ją
          zatrudnić na min taki sam okres ile wynosił staż (3mce stazu=3mce umowy). Nie
          zatrudniają jednak pracodawcy państwowi (np. Zus, UM itp). Zdarza się że
          prywatni tez nie zatrudniają ale oficjalnie mają oni umowę z UP bo własnie na
          tym polegać ma staż; UP płaci za pracę w firmie zeby potem firma pracownika
          ztrudniła. Ja tak właśnie mam: po 3ch mscach stazu dostałam umowę na 3 msc.
          Umowę mam do konca sierpnia a rodzę około 19 sierpnia i potem dostane
          maciezynskie-najpierw z pracy potem z ZUSu. Aha, jeśli rodziłabym później, np.
          w październiku- musieliby tą umowę przedłużyć do dnia porodu.

Mam nadzieje ze nie namieszałam za dużo smile Pozdrawiam!
          • alfavita Re: Staż 18.08.16, 08:20
            Zastanawiam się czy coś się zmieniło przez te 10 lat?
            Jestem w podobnej sytuacji,odbywam staż sześciomiesięczny, od 1 czerwca do 30 listopada,właśnie dowiedziałam się że jestem w ciąży.Pracodawca ma zatrudnić mnie potem na okres 3 miesięcy ,ale czy fakt zaawansowanej ciąży go z tego nie zwalnia? A co z L4 na stażu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka