Dodaj do ulubionych

nowa praca

29.08.06, 22:28
Jestem obecnie na urlopie wychowawczym.Dostałam nową propozycje pracy.
Musiałabym przerwać urlop wychowawczy, zwolnić się i zacząć nową pracę. I tu
jest moje pytanie:
czy przerywając urlop wychowawczy muszę chociaż jeden dzień przepracować w
starej firmie i dopiero wtedy "stary" szef może rozwiązać ze mną umowę. Proszę
pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • lilithh Re: nowa praca 30.08.06, 04:11
      Nie musisz.
      Możesz złozyć wypowiedzenie lub poprosić o rozwiązanie umowy za porozumieniem
      stron bedąc formalnie na wychowawczym.
    • karolcia111 Re: nowa praca 30.08.06, 07:59
      a co wtedy z okresem wypowiedzenia? Np jeżeli ktos ma 3 mies okres wypowedzenia
      wówczas pieniądze przepadają?
      • attena76 Re: nowa praca 30.08.06, 08:08
        Można rozwiązac umowę, za porozumieniem stron bez okresu wypowiedzenia.
        Wszystko zależy od tego czy pracodawca sie na to zgodzi. Mój sie zgodziłwink.

Aneta.
        www.comp-support.prv.pl
        www.v40.prv.pl
    • attena76 Re: nowa praca 30.08.06, 08:13
      > czy przerywając urlop wychowawczy muszę chociaż jeden dzień przepracować w
      > starej firmie i dopiero wtedy "stary" szef może rozwiązać ze mną umowę

Pracownik też może wypowiedzieć pracę. Jeżeli masz 1000%pewnośći, że masz tę
      nową pracę - najlepiej podpisaną umowę o pracę (można podpisać umowe od np.
      01.01.00 a w umowie zaznaczyć że praca jest rozpoczynana dopiero 10.01.00), to
      wypowiedz starą umowę. Najlepiej by było gdyby był zachowany okres
      wypowiedzienia, ale niektore firmy zgadzają sie i na to by nie było okresu
      wypowiedzenia (tzw. skrócony okres wypowiedzenia).
      • maadzias1 Re: nowa praca 30.08.06, 08:41
        Dzięki wielkie za odpowiedzi. Niestety nie mogę wypowiedzieć umowy bo na 100%
        nie jestem pewna tej nowej pracy. Muszę porozmawiać ze swoim szefem o skróceniu
        czasu wypowiedzenia. Może się zgodzi. Jeszcze raz dziękuje za wszystkie rady.
        Pozdrawiam. Magda
    • beata118 Re: nowa praca 30.08.06, 09:05
      Miałam podobnie jak ty (było to niestety 7 lat temu). Będąc na urlopie
      wychowawczym to były początki tego urlopu, podjęłam prace w innej firmie. W tej
      nowej miałam umowę na czas określony a więc nie rozwiązywałam uowy z poprzednim
      pracodawcą bo nie wiedziałam jak to się skończy. Następnie po 3 miesiącach
      nowej pracy otrzymałam propozycję umowy na czas nieokreślony i dopiero wtedy
      napisałm wymówienie za porozumieniem stron. Zanim podpisywałm te umoey
      zadzwoniłam do ministerstwa pracy i taki sposób mi doradzono, ponieważ urlop
      wychowawczy jest okresem bezskładkowym to podobno według prawa mogłam tak
      postąpić. Dodam jeszcze że ZUS wyliczył mi normalnie kapitał początkowy. Według
      mnie spróbuj w tej nowej firmie ale nie pal mostów w starej. Takie cholerne
      czasy sad Pozdr.
      • maadzias1 Re: nowa praca 30.08.06, 09:09
        To bardzo ciekawa i ważna podpowiedz. Jestem b.wdzięczna.
      • escribir Re: nowa praca 30.08.06, 09:19
        beata118 napisała:

> Miałam podobnie jak ty (było to niestety 7 lat temu). Będąc na urlopie
        > wychowawczym to były początki tego urlopu, podjęłam prace w innej firmie. W tej
        >
        > nowej miałam umowę na czas określony a więc nie rozwiązywałam uowy z poprzednim
        >
        > pracodawcą bo nie wiedziałam jak to się skończy. Następnie po 3 miesiącach
        > nowej pracy otrzymałam propozycję umowy na czas nieokreślony i dopiero wtedy
        > napisałm wymówienie za porozumieniem stron. Zanim podpisywałm te umoey
        > zadzwoniłam do ministerstwa pracy i taki sposób mi doradzono, ponieważ urlop
        > wychowawczy jest okresem bezskładkowym to podobno według prawa mogłam tak
        > postąpić. Dodam jeszcze że ZUS wyliczył mi normalnie kapitał początkowy. Według
        >
        > mnie spróbuj w tej nowej firmie ale nie pal mostów w starej. Takie cholerne
        > czasy sad Pozdr.

Oczywiście trzeba pamiętać, żeby ta nowa praca nie kolidowała ze sprawowaniem
        osobistej opieki nad dzieckiem. Bo jakby nie było w "starej" pracy nadal jest
        sie na wychowawczym.
        • lilithh Re: nowa praca 31.08.06, 01:37
          Oczywiście trzeba pamiętać, żeby ta nowa praca nie kolidowała ze sprawowaniem
          > osobistej opieki nad dzieckiem. Bo jakby nie było w "starej" pracy nadal jest
          > sie na wychowawczym.

Dokładnie tak.
          Jeśli "stary" pracodawca dowie się że zaprzestałas sprawowania osobistej opieki
          nad dzieckiem, ma prawo odwołać Cię z urlopu wychowawczego...
    • beata118 Re: nowa praca 30.08.06, 09:16
      Ale powtarzam że to było 7 lat temu no może 6,5 smile a przedtem upewniłam się
      dzwoniąc do ministerstwa pracy. Tak jak mówię musiało być wszystko w porządku
      bo w końcu mam dwa świadectwa pracy zazębiające o siebie o trzy miesiące a ZUS
      juz wyliczył mi kapitał poczatkowy a robią to w oparciu o oryginały świadectw.
      Do dzieła i do telefonu. A może skorzystaj z porady prawnej ale wtedy popros o
      porade na piśmie. Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka