crska 30.08.06, 10:11 dziewczyny dzisiaj mija mi 34 dzien zwolnienia i teraz juz ZUs mi wyplaca zasilek.. jak myslicie ile bede czekac na pieniazki od nich??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witaaminkaa Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 10:23 33 dni wypłaca ci pracodawca, a ZUS wypłaca różnie. O ile mi wiadomo to ZUS wypłaca kase za tyle dni na ile opiewa następne L4, z tymi przelewami też jest różnie, czasami możesz dostać w dniu kończenia się L4, a czasami kilka tygodni pózniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dom.na.kurzej.stopce Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 10:39 a mnie kadrowa kiedyś powiedziała, że pracodawca wypłaca ciężarnej na L4 wynagrodzenie w dniu, w którym płaci wszystkim innym pracownikom, a potem rozlicza się z ZUSem (ściąga sobie od niego) Odpowiedz Link Zgłoś
j.gruszfeld Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 10:49 U mnie ostatnio było tak (mam już dawno przekroczone 33 dni): w lipcu do 12 pracowałam, więc od szefa kasę miałam terminowo1.08 Niestety na kasę od ZUSu czekałam do połowy sierpnia.Nie wiem, może dla tego, że chcieli jeszcze jakieś papiery z księgowości. Ciekawa jestem jak będzie we wrześniu, bo poprzednie zwolnienie kończyło mi się 4.08, teraz miałam 7.08-25.08, a nowe 29.08-15.09.Ciekawa jestem czy wypłacą za cały sierpień czy za poszczególne okresy. Mam nadzieję, że cały m-c i to w miarę szybko, bo cienko z kasą jakby trzeba było czekać do połowy miesiąca. Mąż też dostaje prawie w połowie Odpowiedz Link Zgłoś
mokopi Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 10:52 Mnie wysyłali pieniądze w dniu, w którym kończyło się zwolnienie. Np. 34 dzień jest dzisiaj, a zwolnienie kończy się (data końcowa na zwolnieniu )za 10 dni, to ZUS wysyłal właśnie wtedy te pieniądze. Następne zwolnienie było na 21 dni, to tego 21 dnia wysyłali kasę. I tak do końca. Przy macierzyńskim był wiele większy problem, bo na piewrsze pieniądze czakałam 2 miesiące. Przysłali od wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 12:19 Nie ma znaczenia data na zwolnieniu. Zus ma obowiązek wypłacić pieniądze do 30 dni od momentu złożenia przez pracodawcę. W moim miescie Zus czeka na to do ostatniej chwili i dostaję kasę 29-go lub 30-go dnia. Jak doreczysz zwolnienie pracodawcy to on ma na doreczenie zwolnienia bodajże 14dni (moge się mylić), tak że jeśli nie zaniesie go od razu termin wydłuża się. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
witaaminkaa Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 12:40 Ojj widze dużo sprzeczności, najlepej zapytać się w ZUSIE- jA Wogóle nie slyszałam o tym żeby to pracodawca dostarczał do ZUSU zwolnienia, o ile wiem to lekarz musi dostarczyć do Zusu jeden z blankietów, Gdy ja dostawałam L4- było wypisywane na trzech kopiach: jedna szła dla mnie którą zanosiłam do pracodawcy, drugą lekarz dostarczał do Zusu a trzecia zostawała u lekarza w razie jakiejś kontroli. Sama juz nie wiem jak to jest, ale z wypłacaniem Zus nigdy nie jest terminowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mokopi Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 15:31 witaaminkaa napisała: > Wogóle nie > slyszałam o tym żeby to pracodawca dostarczał do ZUSU zwolnienia, o ile wiem to > lekarz musi dostarczyć do Zusu jeden z blankietów, Tak się dzieje w przypadku, gdy zasiłek chorobowy wypłaca ZUS. Zwolnienie daje sie pracodawcy i ten przesyła go do ZUS-u. Gdy zasiłek wypłaca pracodawca, to oryginał zostaje u niego. ZUS ma obowiązek wypłaty świadczenie, do 30 dni od daty skompletowania całej dokumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pojawaj Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 17:13 Ja nie wiem, ale mam wrażenie że rzeczywiście to pracodawca rozlicza się z ZUSem. Tak myślę, bo jestem drugi miesiąc na L4, a nie dostałam pensji w jakiś sposób rozbitej, zresztą na koncie mam informację skąd przyszedł przelew i to było od mojego pracodawcy. A kasę dostałam w zwykłym terminie wypłat, bez żadnego przesunięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
woytoska Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 17:25 W przypadku małej firmy (do 20 pracowników) wypłaca ZUS w terminie 30 dni od otrzymania od pracodwacy zwolnienia (a pracodawca ma czas 2 tyg na dostasrczenie do ZUSu tego zwolnienia). W przypadku firmy większej (więcej niż 20 pracowników) wypłaca pracodawca w typowych dla niego terminach wypłat ( a sam oddzielnie w późniejszym terminie rozlicza się z tej wypłaty z ZUSem). Odpowiedz Link Zgłoś
yarpen111 Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 17:27 Witam pytalam u siebie w kadrach, u mnie to pracodawca mi wyplaca pensje, normalnie , tak jak wszytskim pracownikom, a potem odbi4era sobie od ZUSu , co mu sie nalezy. Ja mam teraz pierwsze zwolnienie na 30 dni. Niestety do konca juz bede na zwolnieniu , wiec zobacze jak to w rzeczywistosci wyjdzie. "<a href="bd.lilypie.com/UX2mp2.png"" Odpowiedz Link Zgłoś
moniawro Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 17:43 Mi ZUS miał zapłacić za zwolnienie od 04-16 sierpnia. Dziś (tj. 30.08.2006) dostałam pieniążki. Czyli nie czekałam zbyt długo. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś