Dodaj do ulubionych

kiedy kasa od zus

30.08.06, 10:11
dziewczyny dzisiaj mija mi 34 dzien zwolnienia i teraz juz ZUs mi wyplaca zasilek.. jak myslicie ile bede czekac na pieniazki od nich???
Obserwuj wątek
    • witaaminkaa Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 10:23
      33 dni wypłaca ci pracodawca, a ZUS wypłaca różnie. O ile mi wiadomo to ZUS
      wypłaca kase za tyle dni na ile opiewa następne L4, z tymi przelewami też jest
      różnie, czasami możesz dostać w dniu kończenia się L4, a czasami kilka tygodni
      pózniej.
      • dom.na.kurzej.stopce Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 10:39
        a mnie kadrowa kiedyś powiedziała, że pracodawca wypłaca ciężarnej na L4
        wynagrodzenie w dniu, w którym płaci wszystkim innym pracownikom, a potem
        rozlicza się z ZUSem (ściąga sobie od niego)
    • j.gruszfeld Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 10:49
      U mnie ostatnio było tak (mam już dawno przekroczone 33 dni): w lipcu do 12 pracowałam, więc od szefa kasę miałam terminowo1.08 Niestety na kasę od ZUSu czekałam do połowy sierpnia.Nie wiem, może dla tego, że chcieli jeszcze jakieś papiery z księgowości. Ciekawa jestem jak będzie we wrześniu, bo poprzednie zwolnienie kończyło mi się 4.08, teraz miałam 7.08-25.08, a nowe 29.08-15.09.Ciekawa jestem czy wypłacą za cały sierpień czy za poszczególne okresy. Mam nadzieję, że cały m-c i to w miarę szybko, bo cienko z kasą jakby trzeba było czekać do połowy miesiąca. Mąż też dostaje prawie w połowie sad
    • mokopi Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 10:52
      Mnie wysyłali pieniądze w dniu, w którym kończyło się zwolnienie. Np. 34 dzień jest dzisiaj, a zwolnienie kończy się (data końcowa na zwolnieniu )za 10 dni, to ZUS wysyłal właśnie wtedy te pieniądze. Następne zwolnienie było na 21 dni, to tego 21 dnia wysyłali kasę. I tak do końca. Przy macierzyńskim był wiele większy problem, bo na piewrsze pieniądze czakałam 2 miesiące. Przysłali od wszystko.
      • optymistk-a Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 12:19
        Nie ma znaczenia data na zwolnieniu. Zus ma obowiązek wypłacić pieniądze do 30
        dni od momentu złożenia przez pracodawcę. W moim miescie Zus czeka na to do
        ostatniej chwili i dostaję kasę 29-go lub 30-go dnia. Jak doreczysz zwolnienie
        pracodawcy to on ma na doreczenie zwolnienia bodajże 14dni (moge się mylić),
        tak że jeśli nie zaniesie go od razu termin wydłuża się. Pozdrawiam!
        • witaaminkaa Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 12:40
          Ojj widze dużo sprzeczności, najlepej zapytać się w ZUSIE- jA Wogóle nie
          slyszałam o tym żeby to pracodawca dostarczał do ZUSU zwolnienia, o ile wiem to
          lekarz musi dostarczyć do Zusu jeden z blankietów, Gdy ja dostawałam L4- było
          wypisywane na trzech kopiach: jedna szła dla mnie którą zanosiłam do pracodawcy,
          drugą lekarz dostarczał do Zusu a trzecia zostawała u lekarza w razie jakiejś
          kontroli.
          Sama juz nie wiem jak to jest, ale z wypłacaniem Zus nigdy nie jest terminowy.
          • mokopi Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 15:31
            witaaminkaa napisała:

> Wogóle nie
            > slyszałam o tym żeby to pracodawca dostarczał do ZUSU zwolnienia, o ile wiem to
            > lekarz musi dostarczyć do Zusu jeden z blankietów,

Tak się dzieje w przypadku, gdy zasiłek chorobowy wypłaca ZUS. Zwolnienie daje sie pracodawcy i ten przesyła go do ZUS-u. Gdy zasiłek wypłaca pracodawca, to oryginał zostaje u niego.
            ZUS ma obowiązek wypłaty świadczenie, do 30 dni od daty skompletowania całej dokumentacji.
    • pojawaj Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 17:13
      Ja nie wiem, ale mam wrażenie że rzeczywiście to pracodawca rozlicza się z
      ZUSem. Tak myślę, bo jestem drugi miesiąc na L4, a nie dostałam pensji w jakiś
      sposób rozbitej, zresztą na koncie mam informację skąd przyszedł przelew i to
      było od mojego pracodawcy. A kasę dostałam w zwykłym terminie wypłat, bez
      żadnego przesunięcia.
      • woytoska Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 17:25
        W przypadku małej firmy (do 20 pracowników) wypłaca ZUS w terminie 30 dni od
        otrzymania od pracodwacy zwolnienia (a pracodawca ma czas 2 tyg na
        dostasrczenie do ZUSu tego zwolnienia). W przypadku firmy większej (więcej niż
        20 pracowników) wypłaca pracodawca w typowych dla niego terminach wypłat ( a
        sam oddzielnie w późniejszym terminie rozlicza się z tej wypłaty z ZUSem).
      • yarpen111 Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 17:27
        Witam

pytalam u siebie w kadrach, u mnie to pracodawca mi wyplaca pensje, normalnie ,
        tak jak wszytskim pracownikom, a potem odbi4era sobie od ZUSu , co mu sie nalezy.
        Ja mam teraz pierwsze zwolnienie na 30 dni. Niestety do konca juz bede na
        zwolnieniu , wiec zobacze jak to w rzeczywistosci wyjdzie.

"<a href="bd.lilypie.com/UX2mp2.png""
    • moniawro Re: kiedy kasa od zus 30.08.06, 17:43
      Mi ZUS miał zapłacić za zwolnienie od 04-16 sierpnia. Dziś (tj. 30.08.2006)
      dostałam pieniążki. Czyli nie czekałam zbyt długo.

Pozdrawiam serdecznie

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka