Dodaj do ulubionych

pytanie o paszport

14.10.06, 18:17
- czy ktos z Was sie orientuje, czy nadal funkcjonuje cos takiego jak wpis
dziecka do paszportu rodzica? (w sierpniu byla zmiana przepisow paszportowych
i wydaje mi sie, ze to zlikwidowano)
- czy komus w Warszawie udalo sie otrzymac paszport w czasie krotszym niz
30dni?
Obserwuj wątek
    • summer063 Re: pytanie o paszport 14.10.06, 18:25
      nie ma już wpisów do paszportów rodzica, dziecko musi mieć własny paszport.
      czas oczekiwania to około 30 dni. Mi się udało dostać szybciej ale napisałam
      podanie w celu przyspieszenia.
      • summer063 Re: pytanie o paszport 14.10.06, 18:28
        Zapomniałam dodać,że dostałam paszport w 4 dni, umotywowałam to koniecznośćią
        wyjazdu na wykupione wakacje, karmię dziecko piersią i nie mogę go zostawic. O
        paszporcie zwyczajnie zapomniałam. przeszło i dostaliśmy tymczasowy paszport
        ważny rok. Było to miesiąc temu.
        • onion75 Re: pytanie o paszport 14.10.06, 18:30
          wielkie dzieki!
          biore sie w takim razie za pisanie podania.
          • iwona298 Re: pytanie o paszport 14.10.06, 19:35
            a ja mam wpisanego malego do swojego paszportu, chyba sie nie czepna.
            • onion75 Re: pytanie o paszport 14.10.06, 20:19
              wszystko to co wydano przed wejsciem w zycie nowej ustawy o paszportach
              zachowuje waznosc. Mysle, ze nie masz sie o co martwicsmile
              • 111a4 Re: pytanie o paszport 14.10.06, 20:44
                ja tez mysle ze jezeli dziecko jest juz wpisane to ok.ja składałam dla małej
                wniosek o paszport w sierpniu - wtedy juz nie było mowy o wpisie tylko
                trzebabyło wyrobic jej paszport.
                • zu2ka Re: pytanie o paszport 14.10.06, 21:10
                  zachowują ważność wpisy dzieci w "starych" typach paszportów - oczywiście do
                  końca ważności paszportu rodzica, w którym dziecko figuruje lub do ukończenia
                  przez dziecko 16 lat - czyli dziecko nadal może podróżować z rodzicem, u
                  którego jest wpisane w paszporcie. Natomiast od sierpnia weszły nowe wzory
                  paszportów (zgodne z normami unijnymi), a także nowe przepisy, zgodnie z
                  którymi nie ma juz możliwości wpisania dziecka do paszportu rodzica tylko
                  dziecku wyrobia się własny paszport z różnymi okresami ważności.
    • magda505 Re: pytanie o paszport 14.10.06, 21:00
      ja odbierałam w sierpniu i mam wpis ale składałam w lipcu na starych
      zasadach.mysle ze jeśli by miało stracic waznosć to by uprzedzili mnie przy
      składaniu wniosków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka