lenka30a 19.10.06, 13:09 Słyszałam, że policja zaczyna ścigać osoby ściągające utwory, filmy itp. z internetu. Co z programami typu emule, kaaza, odinstalować czy się nie bać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathiola Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 13:44 matko, a co to sa emule?? Moze ja to mam? ) Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 13:51 to takie internetowe osiołki tak na serio to program do ściagania różnych rzeczy, żeby go mieć trzeba go zainstalować, więc chyba musisz o tym wiedzieć, czy masz czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 13:57 samego osiołka czy mułka możesz miec - chodzi o to,że mogą Cię ścignąć za nielegalne ( czyli przez emule zdobyte ) mp3 czy filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 13:58 wlasnie zaczelam sie zastanawiac ile osob, ktore maja komputer nie ma zadnej nielegalnej mp3ki... yyyyy - z 1%? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 14:00 taaaaaaa już likwiduje... niech sie kuźwa zajmą tym co trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
endzi11 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 13:58 A jakieś pojedyńcze piosenki moge ściągać czy też nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 13:59 Nie, mozesz miec tylko legalne programy i piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 13:59 płyt nie mam, mam na kompie muze... kumpel mi mówił, ze lażą małpy po domach i kompy sprawdzają ale czy faktycznie nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 14:00 owszem, łażą. Z nakazem prokuratorskim in blanco. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 14:03 do firm też przychodzą? Bo ja mam w pracy i jakby co, to byłaby niezła kicha Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 14:05 O ile wiem, chodzili np po Łukowie ( lubelskie ) i po Siedlcach. Po domach prywatnych. jak mi wpadną do firmy....fiu fiu, pójdziemy z torbami za lewe programy i filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak O matko! Dziewczyny! 19.10.06, 16:58 Przecież firmy najczęściej są sprawdzane. W firmie, nie dość, że możesz odtwarzać tylko oryginały, to musisz jeszcze płacić abonament Zaiksowi, około 100 zł miesięcznie. A jeśli chodzi o programy, to oprócz policji, kontrole mogą przeprowadzać też firmy, które są ich twórcami, bądź zostały przez tych twórców wynajęte. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: O matko! Dziewczyny! 19.10.06, 17:37 Kontrolować firmę może nawet pracownik jednostki nadrzędnej. Np. mój zakład (podlegający pod Urząd Miasta) może skontrolować pracownik U.M. odpowiedzialny za komputeryzację. W firmie - bez dwóch zdań - nie można mieć żadnych piratów. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: O matko! Dziewczyny! 19.10.06, 17:47 umasumak napisała: , to musisz jeszcze płacić abonament Zaiksowi, około > 100 zł miesięcznie. Sorry, to sie nazywa umowa licencyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 14:05 eno, bez przesady Mam wrażenie, że wszystkie mp3 sa nielegalne, bo to przeciez przerobione wma bez zgody wykonawcy. Prawo zabrania r o z p o w s z e c h n i a n i a utworów bez zgody wykonawcy. Czyli ściągania - tak, ale nie mogą Cię zapuszkowac za posiadanie muzyki mp3 bo wtedy musieliby zamknąć wszystkich, którzy mają odtwarzacze mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 iwles 19.10.06, 14:08 ale mozesz sciagnac odplatnie utwory z netu - to juz nie jest piractwo! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: iwles 19.10.06, 14:17 mama007 napisała: > ale mozesz sciagnac odplatnie utwory z netu - to juz nie jest piractwo! piractwo to jest wtedy jak wysmazysz i pojdziesz sprzedac na bazarek kiedy sciagasz mp3 z netu to nie jest piractwo i jak sprawdza czy dany plik zostal ci przeslany odplatnie czy nieodplatnie? plik ten sam jest policja owszem chodzila ale w poszukiwaniu nielegalnego oprogramowania wartego duzo wiecj niz mp3 sciagnieta przez mułka Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: iwles 19.10.06, 14:24 moofka napisała: > kiedy sciagasz mp3 z netu to nie jest piractwo a co...? > i jak sprawdza czy dany plik zostal ci przeslany odplatnie czy nieodplatnie? > plik ten sam jest > policja owszem chodzila ale w poszukiwaniu nielegalnego oprogramowania wartego > duzo wiecj niz mp3 sciagnieta przez mułka > > ok. a jak ktos ma 60 czy 160GB filmow sciagnietych przez tego samego osiolka? tez znikoma szkodliwosc...? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: iwles 19.10.06, 17:32 A jak mozna to sprawdzic, że masz film ściągnięty, a może miałas kapsycho i wgrałas sobie swój własny film dvd ? Odpowiedz Link Zgłoś
endzi11 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 14:08 A jakie są legalne programy do sciągania muzy? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 14:09 Zapuszkowac nie Za to kara pienięzna jak najbardziej tak. I to niemała. Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 14:15 Tez o tym słyszałam. A jeszcze na łeb nie upadłam zeby za płytę w Empiku płacić 80 zł/szt. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: ogloszenie z sieci 19.10.06, 16:38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16712&w=48910969&a=48910969 dziewczyna twierdzi ze nie PIRATUJE Odpowiedz Link Zgłoś
prozak.on Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 17:09 Mozna czy nie mozna, kto ci przyjdzie w kompie grzebac, nasz kochany rzad nie ma sie juz czym zajmowac, wlasnie slyszalem w radiu, jakoz vice mminister edukacjii powiedzial ze darwinizm to herezja. Bez komentarza, nic nie kasujcie i sciagajcie co sie da, dopoki jest za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 19:06 Wyglada to tak: Radoilka podjrzezdza pod blok, panowie polijanci maja nakaz in blanco - to znaczy, że wchodząc do danego mieszkania wypełniają sobie dane. Sprawdzają legalność oprogramowania itp, w tym także mp3. Natomiast, jeśli się uda, że nie ma nas w domu to "policja odstapi od czynności " i pojdą sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
pola1982 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 19:26 A jaka policja? Dzielnicowy? Czy moze prewencja lub dochodzeniowka? I ze tak zapytam-miejscowa policja? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 19:31 chodzą przebrani za pracowników poczty i udają, że sprawdzają czy opłacasz abonament radiowo-tv Odpowiedz Link Zgłoś
pola1982 Re: :-) 19.10.06, 19:50 a nie oplacam wiec to juz podwujne przestepstwo A o te pały to z ciekawosci pytam, jak sie mieszka w takiej dziurze jak moja, to ma to czasami znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
bujanna Re: :-) 19.10.06, 21:16 Słyszałam o tym, ale wchodza do domu chyba tylko do tych co są podejżani o handel nielegalnymi płytami. No bo niby jak mieliby sprawdzać każdego i kto to by robił? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: :-) 19.10.06, 21:21 Jak pisalam: chodzą z nakazem in blanco i u nas sprawdzają wybiórczo całe bloki. Bedę udawać, że mnie nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: :-) 20.10.06, 12:53 Zaraz, a taki nakaz in blanco jest legalny?! Czy aby prokuratura nie musi wystawiać go na konkretną osobę? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 21:20 Cztery osoby - policjant, urzednik skarbowy , informatyk z BSA i ktoś jeszcze , nie wiem, kto, może drugi policjant w każdym razie tak chodzili po siedlcach ( osiedle Nowotki ) i w Łukowie. Odpowiedz Link Zgłoś
bujanna Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 21:37 dzisus, nie mają nic innego do roboty, i jeszcze im za to płaca? A ciekawa jestem czy ten policjant, urzednik i cała reszta maja wszystkie programy legalne, i nie ściągają piosenek, filmów i innych dupereli. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 21:41 nie "im za to płacą" tylko "my im płacimy" z naszych podatków.... wniosek: nie płacmy podatków ! nie będą chodzić i sprawdzać. No chyba, że jacyś nadgorliwcy zrobią to społecznie.......... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 21:44 Obawiam się, że to retoryczne pytanie. Pewnie, latwiej i bezpieczniej ścigać czlowieka, co ma lewe mp3 niż przestepcę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy sciagnać z e-mule mozna! 19.10.06, 22:01 jak masz w domu oryginał tego co sciągasz. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: sciagnać z e-mule mozna! 19.10.06, 22:11 troche bzdurny przepis, cos jak paragraf 22 ;P Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: sciagnać z e-mule mozna! 19.10.06, 23:08 A kto przy zdrowych zmysłach sciąga to, co juz ma? Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 22:24 magdalenkaaa78 napisała: > Obawiam się, że to retoryczne pytanie. Pewnie, latwiej i bezpieczniej ścigać > czlowieka, co ma lewe mp3 niż przestepcę. Posiadając lewe MP3 jesteś przestępcą właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 23:08 Faktycznie, straszne przestepstwo, taaaaka szkodliwość spoleczna. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 23:12 magdalenkaaa78 napisała: > Faktycznie, straszne przestepstwo, taaaaka szkodliwość spoleczna. A nie? To jest zwykła kradzież. Chcesz posłuchać muzyki? Zapłać za to. To jest czyjaś własność, czyjaś praca, nie wolno sobie tego przywłaszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 23:17 Oczywiąście... Co nie zmienia faktu, ze widać policja nie ma ważnjeszych spraw Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 23:16 prawo jest prawem i wyraźnie mówi, ze jeśli nabędziesz rzecz pochodzącą z krazieży i jesteś tego świadom - stajesz się współwinnym. Ja tylko nie rozumiem jednego (ale to pewnie jak zwykle luka w prawie): jeśli ktoś nagra sobie muzykę np. z radia dla własnego użytku - to też przestępstwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 23:23 iwles napisała: > Ja tylko nie rozumiem jednego (ale to pewnie jak zwykle luka w prawie): jeśli > ktoś nagra sobie muzykę np. z radia dla własnego użytku - to też przestępstwo ? > Przypuszczam, że jesli opłaca abonament radiowy i tej nagranej muzyki nie rozpowszchnia, to nie jest to przestępstwo. Podobnie jest chyba w przypadku kiedy nagrasz sobie jakiś film z telewizji, żeby obejrzeć go w innym czasie, niż pora emisji. > > Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 22:21 Wy tu jakies glupoty piszecie, przeciez nie trzeba nawet widziec komputera zeby sie do niego dostac, o ile jest podlaczony do internetu. Zreszta jesli chodzi o piractwo to akurat, w zaleznosci od kraju gdzie jest emule, zapewne nakaz sadowy moze sprawic ze emule udostepni liste IP uzytkownikow ktorzy "dziela" sie sciagnietymi mediami. PS. Moje oprogramowanie jest w 100% legalne a muzyke sciagam zawsze odlatnie z iTunes Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 22:33 Edytkus - to, że jestem zarejestrowana w emule o niczym nie świadczy. Muszą mi jeszcze przedstawić dowód, że jestem w posiadaniu tego ściągniętego materiału lub, że sprzedałam i odniosłam z tego korzyść materialną. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Emule-można czy nie? 19.10.06, 23:23 dodam iż najbardziej "narażeni" są posiadacze zewnętrznego IP. W emułku sa widoczni jak na dłoni. Ci którzy sa w sieciach kablowych najczęściej kamuflują się w bramach domyślnych a przy połączeniu z serwerem otrzymują wew IP Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Emule-można czy nie? 20.10.06, 02:31 To ze masz program lub sciagasz nie pwoinno byc zadnym problemem, gorzej jak rozpowszechniasz i udostepniasz innym zeby od Ciebie sciagali (tak przeciez dziala emule). Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emule-można czy nie? 20.10.06, 08:05 A wiecie, że nawet odbitki ksero z książek traktowane są jako piractwo i łamanie praw autorskich ? Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Emule-można czy nie? 20.10.06, 08:25 ja juz odinstalowałam, znając mojego pecha policja przyszłaby do mnie do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Lenka !!!!!!!!!!!!!! 20.10.06, 08:29 <a href="http://b2.lilypie.com/xjDRp2.png/>Julka ma już...</a> Lenka zrób cudzysłów po .png zamiast tej kreski ukośnej. i chodź potestować sygnaturkę na forum testowe. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=1 Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Lenka !!!!!!!!!!!!!! 20.10.06, 09:13 nie działa, buuuuuuuuuuuuuuuuuuu kiedys umiałam robić suwaczki... Odpowiedz Link Zgłoś
tufda Re: Lenka !!!!!!!!!!!!!! 20.10.06, 09:32 lenka30a napisała: > nie działa, buuuuuuuuuuuuuuuuuuu > kiedys umiałam robić suwaczki... usuń jeszcze "/" za png Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Lenka !!!!!!!!!!!!!! 20.10.06, 09:52 dzięki dziewczyny, sorry za zaśmiecanie Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek a jak sie inaczej nie da bo serce z tesknoty peka? 20.10.06, 16:17 ja tez kupuje muze w iTunes, ale co mam poradzic na to, ze nie mieszkam juz w stanach a nadal chce ogladac grey's anatomy, lost, boston legal, house i desperate housewives???? musze torrenty sciagac...a wierzcie mi, abonament za moj comcast porzadny placilam w stanach...powinno starczec na cale zycie... i musze powiedziec, ze DVR to najcudowniejsze urzadzenie na swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś