31.10.06, 09:24
Dziwczyny
orientujecuie sie na ile lekarz moze wystawic L4??

pozdrawiam
tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;51/st/20070408/k/91f1/preg.png[/img]
Obserwuj wątek
    • ania2613 Re: L4 31.10.06, 09:28
      jednorazowo na 32 lub 33 dni
    • piszczus Re: L4-do końca ciąży 31.10.06, 14:57
      jeśli chodzi o ginekologa to do końca ciąży(oczywiście nie jednorazowo),ja
      byłam na początku na L4 ponad miesiąc,w tej chwili jestem na zwolnieniu od 6
      miesiąca ciąży,chodzę prywatnie co 2 tyg.po L4,jest to zwolnienie pełnopłatne
      tzn.przez pracodawcę
    • eyes69 Re: L4 31.10.06, 15:00
      Lekarz ogolny na 2 tygodnie, specjalista na miesiac.
    • tuniatunia Re: L4 31.10.06, 18:58
      Chyba jednak nie 32-33 dni tylko 28 (maksymalnie oczywiscie). Nic nie stoi na
      przeszkodzie, by powtarzac w miare istnienia przyczyn dla zwolnienia. Ktos
      zwrocil uwage ze zwolnienie takie jest pelnoplatne przez pracodawce - drobna
      uwaga: pracodawca wyplaca wynagrodzenie w wysokosci 100% przez pierwsze bodajze
      32 dni (albo 33?) - potem funkcje ta przejmuje ZUS wyplacajac za posrednictwem
      pracodawcy zasilek chorobowy (rowny 100% wynagrodzenia). Taka sytuacja utrzymuje
      sie do 182 dni zwolnienia lekarskiego. Po tym okresie istnieje mozliwosc
      przejscia na zasilek rehabilitacyjny - o niego trzeba sie jednak ubiegac - nie
      dziala automatyzm jak przy chorobowym.

Pozdrawiam

Tunia
      • ania2613 Re: L4 31.10.06, 19:07
        jednorazowo na bank 32 albo 33 dni, bo na ostatniej wizaycie chcial mi dac juz
        do terminu porodu ( 35 dni zostalo wtedy) i powiedzial,ze 3 dni mu brakuje
        • tuniatunia Re: L4 31.10.06, 19:08
          No to jest problem - bo mi przez cala ciaze wypisuje na 28 dni za kazdym razem
          stwierdzajac, ze daje mi maksa. Poszperam, moze znajde cos wiecej.

Tunia
          • mala_nicki Re: L4 05.11.06, 09:59
            ja także miałam zwolnienie dłuższe wink 30 dni a a teraz po 29 dni
      • monias71 Re: L4 31.10.06, 19:16
        ja jestem na zwolnieniu od 2 mca ciazy, caly czas bez przerwy. Dostaje
        zwolnienia co 21 dni. Jestem juz w 34 tc.
      • olesa Re: L4 01.11.06, 19:10
        Przez pierwsze 30 dni świadczenia wypłaca pracodawca,a po 30 dniach ZUS.
        Słyszałam, że taka zasada obowiązuje przez rok. Więc od początku nowego roku
        jeśli kontynuuję zwolnienia to za styczeń znów zapłaci pracodawca, a juz w
        lutym ponownie ZUS?
        • tuniatunia Re: L4 02.11.06, 15:19
          Hm. Nie slyszalam o czyms takim. Zreszta to zdaje sie nie istotne, bo przy
          jednej i tej samej jednostce chorobowej (tu: powiklania caizowe) i tak na
          zasilku chorobowym mozna byc 182 dni. Z tego - na poczatku placi pracodawca,
          dalej ZUS. A jak sie zmieni jednostka chorobowa to oczywiscie znowu na poczatku
          placi pracodawca.

Tunia
    • kate0809 Re: L4 31.10.06, 19:21
      Lekarz wystawia zwolnienie na czas, który jest potrzebny do powrotu do zdrowia,
      do dnia w którym jest konieczne wykonanie kolejnego badania lekarskiego
      stwierdzającego stan zdrowia.Nie ma różnicy między rodzinnym a specjalistą.A
      max.okres zasiłkowy to 182 dni.
    • mamusia100 Re: L4 31.10.06, 19:29
      mnie lekarz wystawial na miesiac, potem na kolejny.. A teraz do pracy!
    • moreno500 Re: L4 31.10.06, 20:04
      w ciąży to miałam wystawiane od wizyty do wizyty, ale po operaji kolana miałam
      takie nawet na 45 dni, także to chyba zależy od lekarza. chyba, że się przepisy
      zmieniły.
    • anika99 Re: L4 03.11.06, 11:52
      ja miałam raz wystawione na 31 dni, nie byłam wtedy w ciązy
      ale to było w 2001 roku, może cos sie zmieniło
    • helutka15 Re: L4 04.11.06, 16:16
      A czy jeśli kobieta w ciąży się rozchoruje i lekarz rodzinny wysyła ją na
      zwolnienie to będzie płatne 80% czy 100%. Mój lekarz powiedział, że gdybym nie
      była w ciązy to z zapaleniem gardła i na antybiotyku mogłabym jeszcze
      popracować ale tutaj chodzi przecież o dobro dziecka. Powiedział, że może
      wpisać jedynie kod choroby, który uprawnia do 80% zarobków, takie pełnopłatne
      może wystawić tylko ginekolog. Ginekolog się zdziwił, wystawił 100% jak mnie
      zobaczył w takim stanie ale przecież też mógł powiedzieć, że gardło to nie jego
      działka, a przedwczesny poród mi nie grozi, więc umywa ręce i nie będzie
      wystawiał mi zwolnienia. Z punktu ginekologicznego ciąża nie jest zagrożona.
      Jak to jest ze zwolnieniami ciężarnych???
    • helutka15 Re: L4 04.11.06, 16:22
      Z góry dziękuję za odpowiedź ale już znalazłam ten wątek.
    • helutka15 Re: L4 06.11.06, 19:04
      USTAWA z dnia 25 czerwca 1999 r.

o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i
      macierzyństwa

(tekst jednolity)

Art. 11. 1. Miesięczny zasiłek chorobowy, z zastrzeżeniem ust. 1a i 2, wynosi
      80 % podstawy wymiaru zasiłku.
      1a. Miesięczny zasiłek chorobowy, z zastrzeżeniem ust. 2, za okres pobytu w
      szpitalu wynosi 70 % podstawy wymiaru zasiłku.
      2. Miesięczny zasiłek chorobowy wynosi 100 % podstawy wymiaru zasiłku, jeżeli
      niezdolność do pracy lub niemożność wykonywania pracy, o której mowa w art. 6
      ust. 2:
      1) przypada w okresie ciąży;
      2) powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim
      przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów oraz
      zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów;
      3) powstała wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy.
      3. (uchylony).
      4. Zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, nie
      wyłączając dni wolnych od pracy.
      5. Ilekroć przy ustalaniu prawa do zasiłku chorobowego lub jego wysokości okres
      jest oznaczony w miesiącach, za miesiąc uważa się 30 dni.

Mowa jest tutaj o tym, że każda choroba kobiety, która przypada na okres ciązy
      ma wpływ na to, że zasiłek chorobowy będzie wypłacany w wysokości 100% podstawy
      wymiaru zasiłku!!! Można tę ustawę znaleźć w Dz. Ust. z dnia 21.02.2005 r. (nr
      31), poz.267.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka