baska02 07.11.06, 23:00 czy wie ktos jak napisac rozwod koscielny prosze o informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
escribir Re: rozwod koscielny 08.11.06, 09:27 nie ma- w prawie kanonicznym nie ma rozwodu, jest stwierdzenie nieważności małżeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
ircias Re: rozwod koscielny 08.11.06, 10:00 Jest unieważnienie małżeństwa. Mój szwagier dostał coś takiego po prawie roku i wydał sporo pieniędzy. może sie coś dowiem to dam znać. Z tego co wiem to pisze się jakieś pisma do biskupa, są jakieś sprawy, przesłuchania swiadków... No i jest ciężko - trzeba mieć jakiś mocny argument. U niego było to ze jego była nie chciała mieć dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: rozwod koscielny 16.05.14, 13:30 Nie, jesli masz na mysli KK, tylko stwierdzenie niewaznosci. To wbrew pozorom ogromna roznica. odsylam do prawnikow-kanonistwo, napisanie dobrego uzasadnienia, to polowa sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: rozwod koscielny 08.11.06, 11:03 dokładnie tak. rozwodu nie ma, jest stwierdzenie nieważności zawarcia związku. przyczynami do złozenia pozwu w sądzie biskupim mogą być np. zatajone choroby, niemożność i niedojrzałość do wypełniania obowiązków ojca i meża, ślub zawarty pod pod przymusem , bez zgody własnej. to tyle, co wiem. są jeszcz einne przyczyny, ale najlepiej dowiedzieć się u jakiegoś znajomego ksiedza. sam proces jest bardzo trudny i bardzo nieprzyjemny dla stron. czasem ciągnie się latami, bo trzeba udowodnić, że się nie wiedziało o tym, czy o tamtym. bywa, że robione sa specjalne badania psychologiczne. sądy biskupie są w każdej diecezji, najczęsciej przy kurii. jest gdzieś w necie fajna stronka dotyczaca tego problemu, ale nie pamiętam, gdzie. wrzuć tutaj , na forum ogólnym hasło w wyszukiwarkę - ktoś podawał adres tej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
parlo Re: rozwod koscielny 21.11.06, 13:19 ja korzystałem z pomocy prawnika kanonisty, sprawa już się toczy w sądzie. Wrzuć w google kanonista, to jest adwokat z Gniezna, jeździ po Polsce miłego dnia Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
abolesta Re: rozwod koscielny 15.05.14, 18:41 Witam, Zainteresowanych zapraszam na swój blog dot. kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa: bolesta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
arlettabolesta Re: rozwod koscielny 24.03.19, 11:25 Podaję nowy link, pod którym znajduje się mój blog nt. kościelnego procesu o nieważność małżeństwa: rozwody-koscielne.eu/ dr Arletta Bolesta adwokat kościelny Odpowiedz Link Zgłoś
gabriela.peter Re: rozwod koscielny 15.05.20, 15:43 Zacytuj odpowiednie cytaty z Pisma Św. Np powiedz, że podebrałaś komuś faceta a chcesz się naprawić bo jest "Po to, co ktoś sobie upatrzył nie wyciągają ręki" i masz wyrzuty sumienia Odpowiedz Link Zgłoś