Dodaj do ulubionych

Przyszłe mamusie, czy słyszałyście że mają zabrać zasiłek porodowy???

IP: *.* 06.12.01, 10:01
Cześć, Czy kto z Was słyszał, że mają w sejmnie głosować zabranie zasiłku porodowego. Ma podobno przysługiwać tylko nielicznym, korzystającym z opieki socjalnej i ma być dużo niższy. Tę informację usłyszała moja mama w Wiadomościach, ale chociaż oglądam od tamtej pory telewizyjne informacje nic o tym nie mowią. Może coś wiecie? Osobiście przeraża mnie zabranie tego zasiłku :-(Arwena (31 tydzień)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Przyszłe mamusie, czy słyszałyście że mają zabrać zasiłek porodowy??? IP: *.* 06.12.01, 10:03
      tak, to prawda - a wszystko dlatego, ze Rzad chce zalatac dziure budzetowa !!
      • Gość: guest Re: Przyszłe mamusie, czy słyszałyście że mają zabrać zasiłek porodowy??? IP: *.* 06.12.01, 10:27
        No, to świetnie :-(!!!brrr, ale jestem zła.A kiedy to mają głosować?Ciekawe jak za parę lat będzie wyglądał u nas przyrost naturalny...Arwena (31 tydz.)
        • Gość: guest Re: Przyszłe mamusie, czy słyszałyście że mają zabrać zasiłek porodowy??? IP: *.* 06.12.01, 12:22
          mnie tez to doprowadziło do lekkiego szału. będę miała bliźniaki, więc przysługiwałby mi zasiłek w podwójnej wysokości (ok 800 zł). Przydałoby się, oj przydało...:-(chcą wprowadzić te zmiany od 1.01.2002, myślę że na to nie mają szans, ale chyba i tak się nie załapiemyalina (też 31 tydzień)
        • Gość: guest Re: Przyszłe mamusie, czy słyszałyście że mają zabrać zasiłek porodowy??? IP: *.* 06.12.01, 12:57
          Zasiłek Porodowy to mały pryszcz w porównaniu przy skróceniu macierzynskiego - to przeciez sa 3 pensje, ktore sie nam odbiera. Nie wiem, dlaczego akrat tyle obciążen sie nakłada na kobiety, ktore wkrótce rodzą:1) skrócony nagle urlop macierzynski2) zabiera sie zasiłek porodowy3) podwyższa sie vat na art. dla dzieci i niemowlat = tzn wszystko pojdzie w gore. Ja planowalam zakupy na luty, ale teraz zamierzam wybrac sie do sklepow jaszcze przed swietami. Najgorsze, ze czuje sie coraz gorzej i ten tlum w sklepach nie dziala na mnie najlepiej. Nie rozumiem, dlaczego tak wiele żada sie od nas wyrzeczen. Ja najbardziej nie moge sie pogodzic z odebraniem mi 10 tygodni. Nikt latem o tym nie mowil, wiec wszystko mielismy zaplanowane przy 26tyg. urlopie. Teraz musimy na gwałt oszczedzac i dalej nie wiemy czy sie uda - przed nami przecież najważniejsze wydatki - cala wyprawka.Sluchajcie czy czytałyście wywiad z p. Jarugą-Nowacką (z UP)w ostatnich Wys. Obcasach? Ile ona tam mowi o wyrównaniu szans kobiet i meżczyzn, a teraz perełka w tym wywiadzie:"... Politycy mężczyźni prowadzą politykę makroekonomiczną, nie patrząc, jakie skutki przyniesie ona dla poszczególnych rodzin. ..."No właśnie! Ale to ponoć właśnie one (z Parlamentarnej Grupy Kobiet) zaproponowały skrócenie urlopu macierzynskiego. Tylko czy one sie zastanowily jakie to ma konsekwencje, dla poszczegolnych rodzin. Dla wiekszosci z nas tragiczne. I taką wybrały sobie date 1.1.02, a czym sie różnia dzieci ze stycznie i te z grudnia?Z tego co wiem teraz maja debatowac w komisjach na temat skróconego urlopu myśle, ze i ta pani poseł powinna sie dowiedziec co o tym myslimy, i że skoro tak twierdzi to niech zda sobie sprawe w jakie ta nowelizacja bedzie miala konsekwencje dla naszych rodzin, rodzin, ktore wkrotce beda mialy dzieci. Napiszcie do niej: Izabela.Jaruga-Nowacka@sejm.plPoza tym wydaje mi sie, ze skoro po protestach wycofali sie z vatu na art. budowlane, to jak uslysza i nasze protesty to wycofaja sie ze skrocenia urlopu chociaz dla kobiet bedacych juz w ciąży.Podaje maile do przedstwicieli klubow poselskich:Jerzy.Jaskiernia@sejm.pl; -SLDIzabella.Sierakowska@sejm.pl ; Sylwia.Pusz@sejm.pl ; Tomasz.Nalecz@sejm.pl; - UPJozef.Gruszka@sejm.pl; -PSLBogdan.Pek@sejm.pl Artur.Zawisza@sejm.pl ; -PiS Jozef.Skowyra@sejm.pl ; -LPRMaciej.Plazynski@sejm.pl ; -POWaldemar.Borczyk@sejm.pl; -SOpozdrawiam,Ada z brzuszkiem (ok 12.3.02)
          • Gość: Agata Re: Przyszłe mamusie, czy słyszałyście że mają zabrać zasiłek porodowy??? IP: *.* 10.12.01, 11:54
            Ada, nie spiesz się z tymi zakupami. Podwyższenie VAT-u na art. dla dzieci dotyczy tylko zabawek, sprzętu sportowego i mebli oraz ubrań po 11 roku życia. Tak więc niewiele z tego dotyczy niemowląt.Pozdrawiamagata
    • Gość: guest Re: Przyszłe mamusie, czy słyszałyście że mają zabrać zasiłek porodowy??? IP: *.* 06.12.01, 13:03
      Polecam porzadek obrad Sejmu na przyszly tydzien - wedlug tego co tam jest napisane to, poczatek posiedzenia planowany jest na 13.12 - no i na miejscu 6 jest to co nas dotyczy ciezarowki !!http://www.sejm.gov.pl/prace/2001r/pos8.htmWiecie, ja tak jeszcze sie ludze, ze moze jesli juz chca skrocic te urlopy, to kobitki bedace teraz w ciazy zalapia sie na dluzsze - wedlug mnie niby juz mamy prawo do 26 tyg.ale to tylko moja teoria.Pozdrowienia,zosia -ciezarowka
      • Gość: guest Re: Przyszłe mamusie, czy słyszałyście że mają zabrać zasiłek porodowy??? IP: *.* 06.12.01, 14:50
        też tak myślę.
    • Gość: guest Re: Przyszłe mamusie, czy słyszałyście że mają zabrać zasiłek porodowy??? IP: *.* 06.12.01, 15:19
      !!!!!!!!!!!OBURZAJĄCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Może jeszcze zabiorą kobietom prawo do głosowania!
    • Gość: guest Re: KOMU ZASIŁEK PORODOWY???!!!! IP: *.* 07.12.01, 12:08
      Witamsmile)))Tak a propos, czy zasiłek porodowy przysługuje każdej przyszłej mamie czy tylko tym zatrudnionym i ile na chwilę obecną miałby on wynosić? Gdyby go nie wycofali (A SŁYSZAŁAM ŻE CHYBA JEDNAK NIE WYCOFAJĄ!!!!!!) to jak go załatwić?Lutowa mama studentka.
      • Gość: guest Re: KOMU ZASIŁEK PORODOWY???!!!! IP: *.* 07.12.01, 12:47
        marta,gdzie slyszalas, ze nie wycofaja???
        • Gość: guest Re: KOMU ZASIŁEK PORODOWY???!!!! IP: *.* 07.12.01, 15:28
          Znowu jasmile))Od sąsiada lekarza, który na bieżąco śledzi obrady w sejmie. Podobno z 22% vatu na artykuły dziecięce, tak jak i budowlane też już się wycofują. Oby...PS> Czy studentom -do jasnej ch....y- w ogóle coś przysługuje, poza dziekanką???!!! Bo socjalne też nie, UŁ nie ma pieniędzy...
      • Gość: guest Re: KOMU ZASIŁEK PORODOWY???!!!! IP: *.* 07.12.01, 12:56
        Niestety studentkom zasiłek porodowy nie przysługuje :(Szczegółów nie znam, ale chyba trzeba być zatrudnioną na etat lub samodzielnie opłacać ZUS.Pozdrowienia,Dagmara
        • Gość: guest Re: KOMU ZASIŁEK PORODOWY???!!!! do MartyB IP: *.* 10.12.01, 12:54
          A ja słyszalam że przysługuje, też jestem "lutową mamą studentką" :-). jak ktoś jest ubezpieczony, to mu przysługuje, a studenci są ubezpieczeni. a poza tym na uczelni mozna się starać o jednorazową zapomogę.PozdrawiamArwena
          • Gość: guest Re: KOMU ZASIŁEK PORODOWY???!!!! do MartyB IP: *.* 11.12.01, 22:42
            czesca nie wiesz moze czy jesli jeszcze jest sie w szkole sredniej i jest sie ubezpieczonym to zasilek takze przyslugujepozdrawiam cie pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka