Dodaj do ulubionych

Do rolników, geodetów itp. fachowców

IP: *.* 16.03.02, 00:03
Proszę Was o pomoc, moi złoci!Moje pytanie jest konkretne: czy ktoś wie, ile ziemi (ha) można mieć, żeby to nie kolidowało z zasiłkiem przedemerytalnym, zasiłkiem dla bezrobotnych i w ogóle żeby w przyszłości nie kolidowało z innymi prawami. I ile trzeba mieć, żeby płacić podatek jak za pole uprawne (gospodarstwo), a nie jak za działkę budowlaną - czy wystarczy 1ha? I czy cała ta ziemia musi być w jednym miejscu, czy może być w różnych miejscowościach? I ile kosztuje załatwienie podziału ziemi na części i przepisanie na dzieci. Dodam tylko, że całego "majątku" jest ok. 3 ha... I jak to zrobić, żeby niczego nie stracić. Nie zależy mi na jakichś uprawach, niech sobie ziemia będzie - może się przydać, ale niech nie zawadza...Proszę o pomoc!!! - kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia_M Re: Do rolników, geodetów itp. fachowców IP: *.* 16.03.02, 20:00
      mogę odpowiedzieć tylko na jedno z twoich pytań - trzeba mieć ponad 1 hektar żeby móc płacić podatek jako gospodarstwo rolne a nie np. działkę rekreacyjną, nie trzeba mieć tego w 1 kawałku - można w kilku - byle ponad 1 ha przeliczeniowyco wazne - jeśli masz ponad 1 ha i prowadzisz działalność gospodarczą - to od po roku od nabycia takiej ziemi możesz płacić KRUS a nie ZUS co się bardzo opłaca - ZUS-u płacisz miesięcznie ok 600 zł a KRUS-u raz na 3 miesiące 270 zł!!!!!!!!podział ziemi na części - wymaga wyrysowanego podziału przez uprawnionego geodetę - ile to kosztuje nie mam niestety pojęcia - potem po prostu najlepiej iść do notariusza i według rozpiski aktem darowizny przekazać ziemię dzieciom - podatek znikomy bo to 1 stopień pokrewieństwaaha - trzeba mieć poniżej 2 ha żeby dostawać zasiłek dla bezrobotnych - czy taka sama norma jest dla zasiłku przedemerytalnego - nie wiem - ale pewnie takhihi jednak więcej wiem niż jedno pytanie :) nawet nie wiedziałam :))))pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka