Dodaj do ulubionych

Praca, urlop wypoczynkowy i macierzyński

IP: *.* 07.05.02, 20:33
Mam umowę o pracę na czas określony, do końca tego roku. W październiku mam nadzieję urodzić dziecko i pójść na 18 tyg. macierzyńskiego, czyli na przełomie 2002 i 2003 roku, czyli będę pobierać zasiłek macierzyński. Mam pytanie, co z urlopami wypoczynkowymi po ustaniu umowy o pracę. Chodzi mi o to, czy walczyć o przedłużenie okresu płatnej opieki nad dzieckiem przez oszczędzanie urlopu wypoczynkowego który wzięłabym sobie po zakończeniu macierzyńskiego, czy to nic nie da i urlop mi przepadnie. Umowy o pracę wątpię czy mi przedłużą, bo na co komu matka z dwójką dzieci.Czekam na odpowiedzi i ewentualne porady. Aha, ostatnio czytałam w sprawie nowych macierzyńskich, że wchodzą one dla tych, które urodzą we wrześniu, bez wchodzenia w daty początku ciążyA. Tak pisali w Polityce.
Obserwuj wątek
    • Gość: Reszka Re: Praca, urlop wypoczynkowy i macierzyński IP: *.* 27.05.02, 20:28
      Jeszcze raz wyciągam swoje pytanie, bo może pojawił się ktoś kto wie luib wie gdzie mam się zapytać w porzypadku braku kadrowej w pracy.
    • Gość: Cicha Re: Praca, urlop wypoczynkowy i macierzyński IP: *.* 31.05.02, 08:50
      Jeżeli nie wykorzystasz urlopu do momentu urodzenia dziecka, a pracodawca nie przedłuży Twojej umowy, będzie musiał wypłacić Ci ekwiwalent za niewykorzystany urlop. Sądzę, że również za proporcjonalną ilość dni urlopu podczas urlopu macierzyńskiego po wygaśnięciu umowy. Urlop macierzyński nie wyklucza urlopu wypoczynkowego. Moim zdaniem warto oszczędzać, chociażby po to, aby mieć dodatkowy przypływ gotówki po macierzyńskim.Dorota
      • Gość: Reszka Re: Praca, urlop wypoczynkowy i macierzyński IP: *.* 31.05.02, 17:39
        Wreszcie się ktoś zlitował nad nieuświadomioną o zawiłościach, ale dalej coś nie jest dla mnie jasne. Piszesz, Doroto, o ekwiwalencie za niewykorzystany wypoczynkowy, i o tej możliwości wiedziałam. Natomiast przecież zasiłek macierzyński chyba wypłaca ZUS, więc co pracodawca może mieć do tego? Np. mojej koleżance skończyła się umowa o pracę na czas określony w dniu porodu, a zasiłek miała wypłacany tak jak trzeba, przez 26 tygodni. I czy mogłabyś wyjaśnić co rozumieć przez to, że macierzyński nie wyklucza wypoczynkowego? Przepraszam, że tak mękolę, ale do TYCH spraw to jestem noga z odciskami do pilnego pedikiuru, w pracy nie ma kadrowej, czy radcy czy kogokolwiek kto mógłby mi wyjaśnić w sposób wiążący, a muszę to wiedzieć.Dzięki i pozdrowienia. Reszka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka