IP: *.* 11.07.02, 09:54
Cześć forumowicze :)Mój mąż pracuje w państwowej dużej firmie jako informatyk, administrator systemów. Co jakiś czas jest wysyłany na szkolenie nt. tychże systemów. Zawsze podpisuje kwit, że jeśli sam rozwiąże umowę o pracę to poniesie koszty. (proporcjonalnie do czasu ile przepracował po szkoleniu) Kwit działa na 3 lata, a kwoty są znaczne.Czy faktycznie będziemy musieli je zapłacić jeśli znajdzie lepszą pracę?Czy dopuszczalna byłaby linia obrony, że bez tych szkoleń on faktycznie nie mógłby wypełniać swoich obowiazków. Bo tak jest, a za prawdopodobną odmową szkolenia poszłoby zwolnienie z pracy.Jeśli ktoś mógłby coś poradzić to będziemy wdzięczni. Wprawdzie ewentualna zmiana pracy wiąże się z przeprowadzką więc i tak się łamiemy, ale koszty tych szkoleń stanowią ogromną kwotę (jakieś 13 tys).PozdrawiamAknieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania_mama_2Budrysow Re: lojalka IP: *.* 11.07.02, 11:07
      Niestety lojalka to umowa cywilna miedzy stronami.Sama kiedys taka podpisywałam i przed jej podpisaniem bylam u prawnika. Wyjaśnił mi uprzejmie, że mam prawo nie podpisać takiej umowy, ale jak podpisze to musze przestrzegać. Podobno nie można zgodnie z kodeksem pracy zwolnić pracownika za nie podpisanie lojalki, ale są przecież inne sposoby i przyczyny zwolnień.No cóż takie czasy nastały.Rusauka
    • Gość: luna Re: lojalka IP: *.* 11.07.02, 12:00
      a czy takie szkolenia musza byc udokumentowane (faktura)??? Pytam, bo u nas wprowadzono takie umowy z tym, ze niektorzy maja kwote np 5000,a inni 10 000. Na razie jestem na macierzynskim, ale jak wroce, to pewnie dostane taka umowe. Dodam, ze nie zostalam wyslana na zadne szkolenie. Czy jesli nie bede miala zadnego szkolenia, a bede chciala sie wczesniej (niz te 3 lata) zwolnic, to rzeczywiscie bede musiala placic jakies pieniadze???Pozdrawiam
    • Gość: Malandzia Re: lojalka IP: *.* 11.07.02, 13:45
      Jeżeli podpisał umowę to nie może jej zerwać jeśli tam było napisane że po ukończeniu kursu musi przepracować 3 lata to musi inaczej będzie pokrywał koszty szkolenia, ma prawo odmówić podpisania takiej umowy ale oni moga go zwolnic ponieważ nie będzie odpowiednio wykwalifikowany do swojego stanowiska, oni inwestuja w pracownika i podnoszą jego kwalifikacje ale zabezpieczają się tym że musi odpracowac swoje i nie można tego obejść.pozdrawiam malandzia
    • Gość: Lilly Re: lojalka IP: *.* 12.07.02, 06:55
      Obejśc pewno nie można, ale nowy pracodawca może ewentualnie ponieść koszty tamtych szkoleń, jeśli mu zależy na pracowniku. Tak było ś w przypadku mojej koleżanki, która podjęła studia podyplomowe, po czym tuż po ich zakończeniu znalazła inną, bardziej atrakcyjną pracę i jej nowy pracodawca dogdał się z dotychczasowym co do uregulowania opłaty za te studia. Nie było problemu. A zawsze jest to jakieś rozwiązanie.
    • Gość: MichałaMama Re: lojalka IP: *.* 12.07.02, 08:24
      Dzięki za podpowiedzi,napisałam jeszcze zapytanie do Inspekcji Pracy, ale z wstępnej rozmowy wynikało, że niestety mamy związane ręce. Chociaż o tym drugim pracodawcy zupełnie nie pomyślałam.DziękiAknieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka