Dodaj do ulubionych

do mam prawniczek-blagam!!

IP: *.* 29.07.02, 08:51
witam jestem tu nowa ale po tych wszystkich postach ktore tutaj zostaly napisane wydaje mi sie ze znam was od wiekow ale dobra nie bede sie o tym rozpisywac bo nie o to mi chodzi.problem jest nastepujacy.mieszkam w holandi z mezem i 2 dzieci.muj synek 5- letni jest z pierwszego malzenstwa i nigdy jeszcze nie widzial biologicznego ojca( ojciec sie nie interesi na szczescie).ja i muj mazonek bardzo chcielibysmy zeby maly mogl nosic nazwisko swojego holenderskiego tatusia, co lub jak zrobic zeby cos takiego zalatwic i zeby obylo sie bez bulu i najlepiej bez spotykania sie z moim ex?jesli ktoras wie cos na ten temat blagam podpowiedzcie z gory dziekuje costa
Obserwuj wątek
    • Gość: iwo1 Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 29.07.02, 12:04
      Costa napisz na forum prawo i pieniądze...
      • Gość: costa01 Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 29.07.02, 12:19
        a gdzie tego szukac?
    • Gość: Aluc Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 29.07.02, 12:47
      costa, nie jestem co prawda specjalistą od rodzinnego, obawiam się, że nie da się nic zrobić - przynajmniej jeżeli chodzi o prawo polskieArt. 90 par 2 kodesku rodzinnego i opiekuńczego"Nadanie dziecku nazwiska męża matki nie jest dopuszczalne, jeżeli nosi ono nazwisko ojca, chyba, że nazwisko ojca zostało nadane na podstawie sądowego ustalenia ojcostwa"chili po ludzku: jeśli twój pierwszy syn jest dzieckiem małżeńskim (urodził się w trakcie trwania małżeństwa lub przed upływem 300 dni od jego ustania - są jeszcze bardziej pokręcone przypadki, ale zakładam, że ciebie nie dotyczą) i nosi nazwisko twojego pierwszego męża, to pozostaje nim uszczęśliwiony raz na zawszeno chyba, żeby twój obecny mąż zdecydował się na adopcję synka, ale to już poważniejsza sprawa i bez zgody byłego by się nie obyło
      • Gość: costa01 Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 29.07.02, 13:35
        no wlasnie chodzi mi o ta adopcje ale zupelnie nie mam pojecia jak sie do tego zabracsad
        • Gość: Aluc Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 29.07.02, 13:41
          tu ci nie pomogę niestety, zbyt skomlikowana dla mnie materia, ex musi jednak wyrazić zgodę, chyba, że był pozbawiony władzy rodzicielskiej
          • Gość: costa01 Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 30.07.02, 06:42
            no wlasnie nie byl i to jest caly problem.pdpisal tylko papier ze on nic nie bedzie placil na dziecko ani sie nim zajmowal a ja nie bede w zamian za podpisanie paszportu dla malego sie o co kolwiek pytac. ale dzieki aluc i tak mi duzo pomoglas (duchowo).pozdrowionka costa
            • Gość: ruda Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 30.07.02, 08:14
              Taki papier to jest do powieszenia w klozecie, nis specjalnie ma moc, bo nie możesz się w imieniu dziecka zrzec prawa do alimentów. No - co najwyżej ich nie dodchodzić, ale wydaje mi się, że jako sprzeczne z zasadami współżycia społecznego to jest i tak nieważne. Rozumiem, że macie oboje (Ty i dziecko) obywatelstwo polskie? NAleży w sądzie właściwym, chyba w chwili obecnej dla byłego (czyli Sąd w polsce w okręgu którego on mieszka, napisz, jakie miasto,wieś to ewentualnie Ci pomogę - złożyć wniosek o przysposobienie przez Twojego obenego męża (mam nadzieję, bo gdyby to nie był mąż, sąd mógłby kręcić nosem). Wtedy były jako uczestnik postępowania wyraża na to zgodę. Jeśli by nie wyraził, musisz złożyć wniosek o pozbawienie go praw rodzicielskich. Zatem najlepiej, żebyś się z nim wcześniej dogadała, może zgodzi się na przysposobienie przez Twojego obecnego męża. NAjlepiej wziąć od niego na piśmie, że wyraża zgodę na przysposobienie pełne przez ...... określoną osobę i iśc z tym do sądu z wnioskiem o przysposobienie (tak się fachowo nazywa adopcja)Pozdrawiamkasia
              • Gość: costa01 Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 30.07.02, 09:38
                hej ruda z nieba mi spadasz-dzieki.ten papier o ktorym pisalam to bylo tylko po to by muj ex dal mi pszpotr na malego bo inaczej nie dostal by pozwolenia na mieszkanie w holandii wiec ja zwiodlam ( moze jestem suk....) mojego ex-a ze nigdy nie bede o alimenty walczyc ale w zamian chce paszport i on na to poszedl.( a ten ppier z jego podpisem juz dawno wyladowal w wc)ja muj synek jestesmy obywatelami polskimi.jestem po slubie z obecnym mezem i on bardzo chce malego zaadoptowac.problem polega na tym ze muj ex nigdy sie nie zgodzi na cos takiego bo jest mu przyjemnie robic mi na zlosc.dzwonilam do kancelarii prawniczej w braniewie (bo tam jest sad pod ktory my podpadamy) i pewien adwokat powiezial mi ze pozbawienie ojcostwa w miom przypadku to ciezka sprawa bo ja za granica itd. poprostu bzdety.w pazdzierniku jedziemy a wlasciwie chcemy pojechac do polski zeby raz na zawsze to zalatwic.musze ci sie tez przyznac ze bardzo bym chciala zeby obylo sie bez obecnosci mojego ex.czy jest to mozliwe?przepraszam ze sie troche rozpisalam.pozdrowionka costa
                • Gość: ruda Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 31.07.02, 06:58
                  Jest przepis (art. 119 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego), ktory mówi, że przysposobić bez zgody rodziców można, gdy:- zostali oni pozbawieni władzy rodzicielskiej lub są - nieznani albo - porozumienie się z nimi napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkodyWiec ewentulanie ten trzeci przypadek, albo wcześniej pozbawić go praw rodzicielskich. Czy ty legalnie i na stałe mieszkasz w Holandii? Bo może by po prostu udawać, jak będziesz w Polsce, że mieszkasz tu na stałe, były maż wyjechał i nie wiadomo, gdzie go szukać. A co do przysposobienia przez NAwet obcokrajowca nie będzie problemu, jesli jest on Twoim mężem. Tyle że to może potrwać, ale myślę, że nie będzie trudne i niemożliwe. Odezwij się, jak będziesz w Polsce. Aha! wniosek ma składać Twoj obecny mąż... Więc mogą być probelmy z tłumaczem na rozprawie. Pisz do mnie na priva, jakby co, bo mogę tu nie zawsze zaglądać.kasia
                  • Gość: costa01 Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 31.07.02, 07:14
                    ok wielki dzieki bede ci wdzieczna do konca zycia ruda.tak ja mieszkam na stale w holandii i wszyscy jestesmy tutaj legalnie.napewno do ciebie napisze jeszcze kiedy bedziemy jechali do polski dam ci znac bo bedzie napewno potrzebna mi twoja pomoc , jak ja ci sie odwdziecze dziewczyno dzieki tobie zapalilo sie znowu swiatelko dla nas .pozdrowionka costa
                  • Gość: costa01 Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 31.07.02, 07:25
                    to jeszcze raz ja .kasiu czy orientujesz sie ile kosztuje taka przyjemnosc w sadzie tzn. odebranie rodzicielsrwa i przysposobienie.
                    • Gość: ruda Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 31.07.02, 08:03
                      Na moje oko każda ze spraw 30 zł. Dla sądu naturalnie, gdybyś zaś chciała adwokata...stawka minimalana za przysposobienie 150 zł (max do 600) a za pozbawienie władzy rodzicielskiej 100 zł (max 400). Oczywiście adwokaci chcą więcej pod stolikiem. JAkby co, polecam dobrego adwokata - moją przyjaciółkę, ale w Krakowiekasia
                      • Gość: costa01 Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 31.07.02, 08:24
                        dzieki bardzo chetnie bym skorzystala ale ona z krakowa a moja sprawa bedzie prawdopodobnie w braniewie albo elblagu.ale moze skorzystam
    • Gość: gosia.z. Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 31.07.02, 08:46
      witam, z tego co mi wiadomo jezeli twoj synek ni8e nosi nazwiska swojego biologicznego ojca to wtedy mozesz nadac mu nazwisko obecnego meza. pozdrawiam gosia
      • Gość: costa01 Re: do mam prawniczek-blagam!! IP: *.* 31.07.02, 08:50
        wlasnie w tym cale sedno sprawy ze muj sunek nosi nazwisko mojego ex-a ale dzieki gosia , ruda naprowadzila mnie na dobra droge i juz wiem co zrobic pozdrowionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka