Dodaj do ulubionych

Co po macierzyńskim?

IP: *.* 06.08.02, 15:57
Czy ktoś moze wie, jak wyglada powrot z urlopu macierzynskiego - przez jaki czas pracodawca musi zatrudniac mnie na zasadach takich samych jak przed urlopem?Czy moze dac mi wymowienie w dniu powrotu do pracy?Nie wiem skad,ale kolacze mi sie po glowie, ze sa 3 miesiace "okresu ochronnego",podczas ktorego nie mozna zwolnic po powrocie.Bede wdzieczna za jakies informacje.Jągo
Obserwuj wątek
    • Gość: agniesia1 Re: Co po macierzyńskim? IP: *.* 06.08.02, 16:31
      Ponoc według prawa musi cie przyjąc na takich samych warunkach i na to samo stanowisko ale z praktyki wynika ,że już na drugi dzień może dać ci wypowiedzenie albo zmienić stanowisko pracy. Może któraś mama prawniczka to wyjasni?? Pozdrawiam
    • Gość: Duży Re: Co po macierzyńskim? IP: *.* 06.08.02, 22:39
      agniesia1 ma rację i wynika to z przepisów, a nie praktyki. Kobieta po powrocie z macierzyńskiego ma zagwarantowane miejsce na które wraca - to samo co przed porodem. I tylko tyle. Po powrocie podlega takim samym zasadom jak inni pracownicy - także w zakresie rozwiązywania stosunku pracy. Innym wyjściem jest zgłoszenie pracodawcy chęci skorzystania z urlopu wychowawczego. Ale aby nie mógł zwolnić, należy zgłosić to przed końcem macierzyńskiego - najlepiej min. 2 tyg. - wtedy rozpoczyna się tego dnia, którego sobie życzysz, a nie jak woli pracodawca. Obecnie wychowawczy jest bezpłatny! A tak w ogóle to dużo pisania - więc jak będą chętni to proszę bardzo na prv.
      • Gość: dta Re: Co po macierzyńskim? IP: *.* 25.08.02, 20:03
        A czy jezeli zglosze chec wziecia urlopu wychowawczego na 2 tygodnie przed planowanym powrotem z urlopu macierzynskiego to pracodawca nie moze mnie zwolnic w trakcie trwania wychowawczego (chodzi mi takze o ewentualna redukcje etatu)?Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka