Dodaj do ulubionych

Weksel - pomocy !!!

IP: *.* 30.08.02, 20:04
Na początku 2000 roku mój były szef ze wspólnikiem wynajął lokal na sklep.Warunkiem wynajęcia było podpisanie weksli przez dwie osoby.Jedną z tych osób byłam ja ( było to w pewnym sensie warunkiem podpisania umowy o pracę ze mną ).Sklep nie istnieje już od roku.Okazało się,że zaległości czynszowe są duże i właściciel sklepu "uruchomił" weksle nie powiadamiając nas o niczym.Dodam,że drugą osobą podpisującą weksel była żona współwłaściciela sklepu.Właśnie komornik wszedł jej na pensję.Chciałabym się dowiedzieć,czy taki działanie jest zgodne z prawem i czy komornik może mi wejść na zasiłek dla bezrobotnych przyznany w wysokości 80%.Z góry dziękuję za odpowiedzi.Kaśka
Obserwuj wątek
    • Gość: Siunia Re: Weksel - pomocy !!! IP: *.* 05.09.02, 02:27
      Prawo wekslowe nie jest moją najmocniejszą stroną.Ale wydaje mi się, że komornik może zająć Twoje wynagrodzenie. Bo ty jako osoba tam podpisana, to tak jak przy kredycie poręczyciel.Jak nie mogą ściągnąć od tego kto zrobił zadłużenie, to biorą od poręczyciela, prawda?Jednak tu pociecha. Można zajać czyjeś wynagrodzenie, jednak pewne minimum socjalne dla danej osoby musi zostac, bo z czegoś żyć musi. Nie pamiętam teraz jaka to kwota, jednak zasiłek dla bezrobotnych jest tak niski, że nie powinnaś się obawiać, Ty jesteś chroniona. Od Ciebie nikt nic nie weźmie.Może właśnie dlatego od tej pani ściągaja a od Ciebie nie :)Jednak nie wiadomo jak długo będą ściagali to od tej pani, a jeżeli Ona nie będzie wypłacalna, to moga zainteresować sie Toba. Dlatego jak podejmiesz prace to żebyś nie była zaskoczona (nie daj Boze, trzymam kciuki, żeby tak się nie stało), bo mogą zająć i Twoje wynagrodzenie.Życzę szybkiego i pomyślnego rozwiązania tej sprawy- SiuniaPs. wyciągnij z tego wnioski, nie podpisuj weksli ani nic nie kredytuj, szczególnie osobom, które nie są Ci bliskie. Mało to przypadków, że jeden za drugiego w rodzinie spłaca, czy przyjaciel za przyjaciela? Dla mnie osoba z którą nie jest się związanym a proponuje coś takiego, to od razu uważam za "naciągacza". Bo czemu nie zwróci się do swoich bliskich?Obcego łatwiej wrobić w spłaty niz swojego :)Trzymaj się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka