Dodaj do ulubionych

Proszę o radę

IP: *.* 16.10.02, 06:55
Witam moje kochane mamusie!!!!!!Mam pewien problem - a mianowicie opiekunka mojej córki poinformowała mnie, że wyjeżdża do sanatorium od 3 do 26 listopada, ja nie mam już ani jednego dnia urlopu i nie wiem co teraz mam zrobić, czy są jakieś przepisy które mówią co można zrobić w takiej sytuacji. Może jakiś urlop bezpłatny? Może ktoś wie. Bardzo proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam wszystkie mamy i ich słoneczka. Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: baba Re: Proszę o radę IP: *.* 16.10.02, 06:56
      Witam moje kochane mamusie!!!!!!Mam pewien problem - a mianowicie opiekunka mojej córki poinformowała mnie, że wyjeżdża do sanatorium od 3 do 26 listopada, ja nie mam już ani jednego dnia urlopu i nie wiem co teraz mam zrobić, czy są jakieś przepisy które mówią co można zrobić w takiej sytuacji. Może jakiś urlop bezpłatny? Może ktoś wie. Bardzo proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam wszystkie mamy i ich słoneczka. Aga
    • Gość: emkaes Re: Proszę o radę IP: *.* 16.10.02, 12:07
      Witaj!Nie wiem ile Twoje słoneczko ma lat, ale jeśli nie przekroczyło 4 i wcześniej nie wykorzystałaś limitu to zastanów się nad 1-miesięcznym urlopem wychowawczym. Ja niedawno byłam w podobnej sytuacji i wzięłam 2 miesiące urlopu wychowawczego. Z pracodawcą nie było żadnego problemu (obiecałam, że w razie czego zawsze mogę podjechać do pracy).Pozdrawiam, Magda
    • Gość: ez Re: Proszę o radę IP: *.* 19.10.02, 13:57
      odpowiem najlepiej załatw sobie zwolnienie lekarskie, najmniejszy problem
      • Gość: Paulinapaulina Re: Proszę o radę IP: *.* 21.10.02, 09:59
        Fe! Miałyśmy udzielać porad prawnych, a nie kombinatorskich! Przecież za to zwolnienie KTOŚ musi zapłacić. Ktoś, czyli wszyscy podatnicy, między innymi Ty ez, ja... Dobrze, koniec umoralniania ;-)Z porad prawnych, proponowałabym urlop wychowawczy. Pracodawca nie może odmówić udzielenia takiego urlopu. Tatuś dziecka również może wziąć urlop wychowawczy.W niektórych krajach (np. w Rosji) z tego przywileju może korzystać nawet babcia dziecka. U nas niestety - nie.Urlop bezpłatny w tej sytuacji jest możliwy, ale nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, ponieważ pracodawca może się nań zwyczajnie nie zgodzić. Po drugie, nawet jeżeli zgodzi się, Ty na tym tracisz. Masz "dziurę " w zatrudnieniu i ubezpieczeniu.A może w ogóle wygonić taką schorowaną niańkę, która nad dziecko przedkłada kuracje sanatoryjne? I poszukać nowej?Life is brutal...Paulinapaulina
        • Gość: ez Re: Proszę o radę IP: *.* 21.10.02, 10:08
          Nie ukrywam, że porada kombinatorska ale niania też niezła kombinatorka jest. Poza tym przyznaję szczerze, szukam luk podatkowych żeby płacić mniejszy podatek, analizuję zawsze wszystkie produkty, żeby wybrać najtańszy i najlepszy, czytam codziennie setki wiadomości prawnych i gospodarczych. Wszystko co robię jest teoretycznie legalne a co do zwolnienia to jest to tzw. opieka nad dzieckiem i gdybym nie miała wyjścia nie wahałabym się. Bo nie każdy pracodawca da urlop wychowawczy chyba, że już na zawsze.
          • Gość: Paulinapaulina Re: Proszę o radę IP: *.* 21.10.02, 14:21
            Urlop wychowawczy pracodawca MUSI udzielić, o ile w przpisowym terminie 14 dni złożymy wniosek. Po urlopie też nas musi dopuścić do pracy na stanowisko, które zajmowałyśmy lub równorzędne. Tyle tylko, że nawet w ten sam dzień możemy otrzymać wypowiedzenie. Ale kto dzisiaj ma dożywotnią gwarancję zatrudnienia? Paulinapaulina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka