Dodaj do ulubionych

Jaka przerwa między zwolnieniami? pomóżcie proszę!

12.01.07, 21:18
w maju zaszłam w ciąże była zagrożona wiec od razu na l4, poroniłam, cały
czas byłam na zwolnieniu, po poronieniu jeszcze 4 tyg, potem poszłam do pracy
na około 31 dni, po czym zachorowałam i znowu trafiłam na l4 od 11
października, po dwóch miesiącach na zwolnieniu okazało sie, że jestem w
ciąży i pozostałam na zwolnieniu, tyle że teraz na ciąże.
Moje pytanie dotyczy tego czy ta przerwa miesięczna między zwolnieniami
oznacza że od października liczą od nowa, czy do tych przepisowych 182 dni
doliczą mi wcześniejsze zwolnienia te od czerwca do września?
Chodzi o to że muszę być na l4 i nie wiem czy nie powinnam złożyć podania o
zasiłek rehabilitacujny. Pomóżcie prosze. Jaka przerwa miedzy chorobami
wystarczy? zakładając być może że kody chorób między przerwą są takie same.

Obserwuj wątek
    • isa2 Re: Jaka przerwa między zwolnieniami? pomóżcie pr 12.01.07, 21:33
      Niestety, jezeli zwolnienie mialo takie same oznaczenie, czyli ciąża - to
      niestety zsumuja Ci te zwolnienia sad
      • sylpal13 Re: Jaka przerwa między zwolnieniami? pomóżcie pr 12.01.07, 22:08
        ale ostatnie przed przerwą i pierwsze po 31 dniach pracy nie było na ciąże, ale
        nie jestem pewna czy kody były takie same, a co jeśli takie same, ale nie
        ciąża, też zsumują?
        • zabka1233 Re: Jaka przerwa między zwolnieniami? pomóżcie pr 13.01.07, 13:32
          chyba ci zsumuja bo przerwa miedzy zwolnieniami musi byc 60 dni zeby liczyli od
          poczatku ale to nie jest informacja na 100 % najlepiej zadzwon do zus-u
    • agnicha9 Re: Jaka przerwa między zwolnieniami? pomóżcie pr 13.01.07, 13:50
      "Ciąża z kłopotami

Kobieta, która choruje w trakcie ciąży, ma prawo do zwolnień lekarskich na
      takich samych zasadach jak inne osoby chore. Na zwolnieniu lekarskim może
      przebywać do 182 dni. Otrzymuje tzw. zasiłek chorobowy. W jej przypadku to 100
      proc. podstawy wymiaru.

Jeżeli bierze kilka zwolnień z przerwami (z tego samego powodu, tej samej
      choroby), ważne jest, jak długie są przerwy między nimi. Jeśli krótsze niż 60
      dni, ZUS je zsumuje. Gdy dłuższe, uzna za niezależne okresy zasiłkowe i nie
      zsumuje, a następny zacznie liczyć od początku (art. 9 Ustawy o świadczeniach
      pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).

Przykład:

Pani Zofia była na zwolnieniu przez 20 dni w pierwszym miesiącu ciąży. Później
      czuła się dobrze i pracowała, a od szóstego miesiąca znów musiała wziąć
      zwolnienie. Ponieważ przerwa była dłuższa niż 60 dni, ZUS zaczął odliczać jej te
      182 dni od początku. Pani Olga też była na zwolnieniu przez 20 dni w pierwszym
      miesiącu ciąży. Później czuła się dobrze, ale już od początku trzeciego miesiąca
      - znów źle. Miała więc tylko 30 dni przerwy między zwolnieniami. Dlatego ZUS
      potraktował je jako jeden okres zasiłkowy i już po siódmym miesiącu ciąży pani
      Olga wykorzystała całe 182 dni.

To ważne, bo obecne przepisy nie pozwalają przedłużać wypłaty zasiłku
      chorobowego o dalsze trzy miesiące.

Co więc powinna zrobić przyszła mama, jeśli jej zwolnienie wkrótce przekroczy te
      182 dni, a ona ciągle nie może wrócić do pracy?

O tym musi pomyśleć wcześniej. Co najmniej sześć tygodni przed upływem182 dni
      zasiłkowych powinna w ZUS (swoim oddziale) złożyć wniosek o przyznanie tzw.
      świadczenia rehabilitacyjnego (patrz: słowniczek).

Dlaczego z takim wyprzedzeniem? Bo o przyznaniu tego świadczenia decyduje lekarz
      orzecznik. Jeżeli kobieta jest niezadowolona, może odwołać się pisemnie do
      komisji lekarskiej ZUS. Wtedy wydanie decyzji się przedłuża.

Natomiast od decyzji ZUS może odwołać się do sądu pracy i ubezpieczeń
      społecznych (w swoim sądzie rejonowym).

Uwaga! To lekarz prowadzący powinien odpowiednio wcześnie poinformować ciężarną,
      że musi starać się o świadczenie rehabilitacyjne (Rozporządzenie ministra pracy
      i polityki społecznej z 27 lipca 1999 w sprawie szczegółowych zasad i trybu
      wystawiania zaświadczeń lekarskich... wraz ze zmianami z 22 grudnia 2005). Ale,
      jak narzekają przyszłe mamy, nie zawsze tak się dzieje. Lepiej więc samemu
      wcześniej wystąpić o świadczenie rehabilitacyjne. Tak, by otrzymać je zaraz po
      zakończeniu pobierania zasiłku chorobowego i nie zostać bez pieniędzy.

Świadczenie rehabilitacyjne to dla ciężarnej znów 100 proc. podstawy wymiaru
      (dla innych pracowników - 90 proc. przez pierwsze trzy miesiące, później tylko
      75 proc.). Można je pobierać aż do rozwiązania (inni - maksymalnie do 12 miesięcy).

Kobieta zatrudniona w kilku miejscach powinna dostać zwolnienie do wszystkich
      miejsc pracy. Musi o to poprosić lekarza. Takie zwolnienie trzeba złożyć w ciągu
      siedmiu dni od wystawienia."

a oto link do tego artykułu
      praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,3364390.html?as=1&ias=7&startsz=x
      pozdrawiam
    • agnicha9 Re: Jaka przerwa między zwolnieniami? pomóżcie pr 13.01.07, 13:52
      mam ten sam problem. Ale przerwa pomiędzy pierwszą ciąża-straconą a drugą i
      pierwszym dniem L4 to 4,5 miesiąca.
      Nie ma nic na temat tego,że choroby miały ten sam kod. Ale to inna ciąża
      innaaaaaaa i mam nadzieję szczęśliwie zakończona będzie.

• zyna Re: Jaka przerwa między zwolnieniami? pomóżcie pr 13.01.07, 14:33
        A ja mam inny problem.
        Jestem w ciąży i na początku ze względu na złe samopoczucie byłam na zwolnieniu
        ponad miesiąc. Potem wróciłam do pracy, ale w międzyczasie moje dziecko dość
        powaznie zachorowało. Wzięłam więc na nie zwolnienie, a ze względu na jego stan
        zdrowia będzie to zwolnienie dłuższe (w roku można wziąć do 60 dni na opieke
        nad chorym dzieckiem). I teraz mam pytanie czy ta opieka nad dzieckiem zsumuje
        mi się z moim zwolnieniem ze względu na ciążę?
        Jak myślicie? Chyba nie? Tym bardziej, że zwolnienie na ciąże jest 100% płatne,
        a opieka tylko 80%.
        Z góry dziekuję za odpowiedzi
        • agnicha9 Re: Jaka przerwa między zwolnieniami? pomóżcie pr 13.01.07, 15:26
          Zyna. Sama nie wiem ale mam wrażenie że się łączy. W przepisach nic nie ma o
          powodzie zwolnienia lekarskiego chodzi o niezdolność do pracy. Nie zależnie czy
          jest to ciąża czy grypa. mam wątpliwość czy można powiedzieć o niezdolności do
          pracy jeśli generalnie chore było dziecko a nie ty.
          • aniulekq Re: Jaka przerwa między zwolnieniami? pomóżcie pr 13.01.07, 22:31
            Między zwolnienimi musi byc 60 dni przerwy żeby ZUS zaczął liczy od nowa
            zwolnienie. Zadzoń do ZUSu i zapytaj jak interpretuja Twoją sytuację. Moim
            zdaniem powinnaś starac się o zasiłek rehabilitacyjny.
    • joa261 Z forum prawniczego:) 13.01.07, 23:30
      Art. 9. 1. Do okresu, o którym mowa w art. 8, zwanego dalej „okresem
      zasiłkowym”, wlicza się wszystkie okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy,
      jak również okresy niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art.
      6 ust. 2.

2. Do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do pracy,
      spowodowanej tą samą chorobą, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a
      powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni.

Oznacza to, że gdy między okresami niezdolności do pracy z powodu tej samej
      choroby występuje przerwa, to jeśli jest ona krótsza niż 60 dni - okresy obu
      niezdolności się sumuje; jeśli zaś jest dłuższa - następna niezdolność do pracy
      rozpoczyna bieg nowego okresu zasiłkowego.

Proszę jednak pamiętać, że okres 35-dniowy rozpoczyna swój bieg zawsze 1
      stycznia i kończy się 31 grudnia, nawet wówczas, gdyby nie został wyczerpany.
      Jeżeli nieprzerwana niezdolność do pracy z powodu choroby przypada na przełomie
      roku, a w dniu 31 grudnia pracownik miał prawo do wynagrodzenia gwarancyjnego,
      od 1 stycznia ma nadal prawo do wynagrodzenia gwarancyjnego ale już w ramach
      nowego 35-dniowego okresu. Natomiast jeżeli w dniu 31 grudnia pracownik
      pobierał zasiłek chorobowy, to od 1 stycznia przysługuje mu nadal zasiłek
      chorobowy, do końca rozpoczętej niezdolności do pracy. Nowa niezdolność do
      pracy (nowe zaświadczenie lekarskie) rozpoczyna bieg okresu 35-dniowego prawa
      do wynagrodzenia gwarancyjnego. Okres ten jest wliczany do okresu zasiłkowego
      na zasadach ogólnych: jest więc albo jego kontynuacją (przy tej samej
      chorobie), albo rozpoczyna bieg nowego okresu zasiłkowego (przy innej lub
      takiej samej chorobie).

PS. czyli wynika z tego ,że do końca grudnia biegło jedne 182 dni , a od
      stycznia nowe 182 dni.Tak ja rozumuję- ale pewna nie jestem na 100 %

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka