Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc. L4 i 182 dni...

28.01.07, 00:39
W ciążę zaszłam na początku czerwca 2006. W 2006 przebywałam na zwolnieniach
lekarskich (łącznie 33 dni - jak wyliczył pracodawca) - od 17 do 21 lutego od
4 do 8 maja (to były dwa nie-ciążowe zwolnienia) i następnie już w ciąży od
17 do 21 lipca, od 29 lipca do 12 sierpnia, od 28 do 29 sierpnia i 9
września. Następnie począwszy od 10 września jestem na zwolnieniu
nieprzerwanie aż po dziś dzień. Pracodawca wyliczył mi, że 182 dni okresu
zasiłkowego kończy m isię 3 lutego 2007. Ale dlaczego? Czy te 33 dni, za
ktore płaci pracodawca też wlicza się do tego okresu? Czy nie jest tak, że
jeśli między zwolnieniami jest więcej niż 60 dni, a tak było między
pierwszym, a drugim i drugim a trzecim zwolnieniem w zeszłym roku - 2006, to
okres zasiłkowy (182 dni) liczy się od poczatku? Proszę o pomoc. Już
zgłupiałam...
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Proszę o pomoc. L4 i 182 dni... 28.01.07, 04:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=42594078
    • spozniona Re: Proszę o pomoc. L4 i 182 dni... 28.01.07, 09:37
      Nawet gdyby pracodawca tak twierdził,wszystko rozstrzygnie się w ZUS ,kiedy
      złozysz wniosek o przyznanie zasiłku rehabilitacyjnego.Jest to naturalna forma
      przedłuzenia tych 182 dni a w przypadku ciąży jest to nawet płatne 100%.Sama
      tego doswiadczyłam,choć ja nie miałam żadnych przerw w zwolnieniu.Wiem jednak,że
      zwolnienie nie związane z ciążą(bo to przecież inna sprawa) nie wchodzą do
      ogólnej liczby 182,a po przerwie 60 dni liczenie powinno zacząć się od
      nowa.Najlepiej jak poradzisz się radcy w ZUS...oni nie są tacy straszni.Ja byłam
      na chorobowym 182 dni i na zasiłku 2 miesiące...potem macierzyński...warunek,że
      jesteś zatrudniona na stałe...
    • chihuahuaa Re: Proszę o pomoc. L4 i 182 dni... 28.01.07, 10:36
      Twoj pracodawca ma niestety racje. 182 dni liczy sie od pierwszego dnia
      zwolnienia czyli w twoim przypadku od 17 lipca ( 182 dni mija dokładnie na
      poczatku lutego) . Od 17 lipca miedzy twoimi zwolnieniami nie było pełnych 60
      dni pracy. 30 dni zwolnienia przez ktore płaci pracodwaca wlicza sie do ogolnej
      liczby 182 dni.pozdrawiam
      • monamurka do chihuahuaa 28.01.07, 16:09
        Jeśli 182 dni liczyłby od 17 lipca - to się z tym zgodzę, ale on liczy od
        lutego - kiedy w ciąży nie bylam i między tymi zwolnieniami - lutym a majem i
        majem a lipcem było więcej niż 60 dni...
        • joa261 z forum prawniczego 28.01.07, 19:53
          Art. 9. 1. Do okresu, o którym mowa w art. 8, zwanego dalej „okresem
          zasiłkowym”, wlicza się wszystkie okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy,
          jak również okresy niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art.
          6 ust. 2.

2. Do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do pracy,
          spowodowanej tą samą chorobą, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a
          powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni.

Oznacza to, że gdy między okresami niezdolności do pracy z powodu tej samej
          choroby występuje przerwa, to jeśli jest ona krótsza niż 60 dni - okresy obu
          niezdolności się sumuje; jeśli zaś jest dłuższa - następna niezdolność do pracy
          rozpoczyna bieg nowego okresu zasiłkowego.

Proszę jednak pamiętać, że okres 35-dniowy rozpoczyna swój bieg zawsze 1
          stycznia i kończy się 31 grudnia, nawet wówczas, gdyby nie został wyczerpany.
          Jeżeli nieprzerwana niezdolność do pracy z powodu choroby przypada na przełomie
          roku, a w dniu 31 grudnia pracownik miał prawo do wynagrodzenia gwarancyjnego,
          od 1 stycznia ma nadal prawo do wynagrodzenia gwarancyjnego ale już w ramach
          nowego 35-dniowego okresu. Natomiast jeżeli w dniu 31 grudnia pracownik
          pobierał zasiłek chorobowy, to od 1 stycznia przysługuje mu nadal zasiłek
          chorobowy, do końca rozpoczętej niezdolności do pracy. Nowa niezdolność do
          pracy (nowe zaświadczenie lekarskie) rozpoczyna bieg okresu 35-dniowego prawa
          do wynagrodzenia gwarancyjnego. Okres ten jest wliczany do okresu zasiłkowego
          na zasadach ogólnych: jest więc albo jego kontynuacją (przy tej samej
          chorobie), albo rozpoczyna bieg nowego okresu zasiłkowego (przy innej lub
          takiej samej chorobie).

PS. czyli wynika z tego ,że do końca grudnia biegło jedne 182 dni , a od
          stycznia nowe 182 dni.Tak ja rozumuję- ale pewna nie jestem na 100 %
          • monamurka Re: z forum prawniczego 29.01.07, 12:07
            Dzowniłam do Zus-u. Moje 182 dni nalicza się od 17 lipca i kończy 15 lutego. I
            pomimo iż jest to przełom roku, to traktuje sie to jako ciągłość.

Zaklad pracy skoryguje mi błędnie wystawione druki...

Dziekuję za zainteresowanie! Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka