Dodaj do ulubionych

Praca na 3/4 etatu

30.01.07, 21:40
Od kwietnia wracam do pracy, ale bardzo by mi pasowało gdybym mogła pracować
na 3/4 etatu. Nie wiem tylko czy pracodawca ma obowiązek zgodzić się na
niższy wymiar czasu pracy(tak jak na urlop wychowawczy) czy też zależy to od
jego dobrej woli?
Obserwuj wątek
    • jahreshka Re: Praca na 3/4 etatu 30.01.07, 22:44
      Jeśli przysługuje Ci urlop wychowawczy, to pracodawca MUSI się zgodzić na
      zmniejszony wymiar pracy (minimalnie na 1/2 etatu). Jeżeli karmisz piersią,
      przysługuje Ci także przerwa na karmienie - jeśli będziesz pracować na 3/4
      etatu, to pół godziny. W ciągu trzech lat (okres urlopu wychowawczego) możesz
      dowolną ilość razy zmieniać wymiar pracy - w widełkach 1/2 etatu-cały etat.
      • mustardseed Re: Praca na 3/4 etatu 30.01.07, 23:01
        jahreshka,
        znasz może podstawę prawną tego, co napisałaś? Tzn, chciałabym 'zgłębić' temat,
        do tej pory nie wiedziałam, że tak można, a też estem zainteresowana takim
        ozwiązaniem, gdzie można znaleźc przepis, który to potwierdza?
        • jahreshka Proszę bardzo :) 31.01.07, 23:43
          Poszukaj w Kodeksie pracy, w Dziale Ósmym - Uprawnienia pracowników związane z
          rodzicielstwem.
          Art. 186 z indeksem 7 stanowi: Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego
          może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru
          nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby
          korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek
          pracownika.

Jeśli pytasz o podstawę prawną do zmian wymiaru czasu pracy, to Ci jej niestety
          nie podam. Jeśli masz dostęp do LEX-a, to poczytaj wyroki Sądu Pracy dotyczące
          przytoczonego przeze mnie przepisu (art. 186 z indeksem 7 Kodeks pracy).
          Pamiętam, że w jednym było takie orzeczenie, że mamy prawo dowolną ilość razy
          (w okresie przysługującego nam urlopu wychowawczego) zmieniać czas pracy -
          oczywiście w widełkach, o których pisałam poprzednio.
          A tu znajdziesz aktualną wersję Kodeksu Pracy.
          www.pip.gov.pl/html/pl/html/k0000000.htmPozdrawiam!
          • jahreshka jeszcze raz link.. 31.01.07, 23:44
            www.pip.gov.pl/html/pl/html/k0000000.htm
            Pozdrowienia mi się do linku przykleiły...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka