Dodaj do ulubionych

Darowizna???

01.02.07, 13:15
Mam pytanie odnosnie darowania nam mieszkania przez teścia. Mieszkanie
zostało wykupione i nie minął jeszcze okres 5 lat od wykupu. Żeby nie płacić
podatku teść moze sprzedac to mieszkanie przed upływem 5 lat i pieniadze
przeznaczyc na inny cel mieszkniowy.
A czy mógłby nam darować to mieszkanie bez podatku? i my sprzedalibyśmy je a
pieniadze przeznaczyli na inne lokum?
Obserwuj wątek
    • rakijka Re: Darowizna??? 02.02.07, 01:41
      a co to ma wspolnego z dzeckiem?????
      Gazeta.pl > Forum > eDziecko > Porozmawiajmy

a moze tu???
      Gazeta.pl > Forum > Dom ?
    • burza4 Re: Darowizna??? 02.02.07, 19:05
      kupno i sprzedaż jest zupelnie bez sensu - opłaty notarialne to ładnych kilka
      tysięcy zł. Nie możecie po prostu mieszkać tam póki nie uplynie te 5 lat? i
      potem bez kosztów i żadnego ryzyka podatkowego załatwić sprawę?

poza tym to nie jest chyba jedynie kwestia podatku od darowizny, bo tu przepisy
      się zmieniły, ale zdaje się są jakieś obostrzenia przy wykupie i normalny
      podatek dochodowy. Przynajmniej kiedyś tak było - że wykupuje się po
      preferencyjnych cenach, ale pod jakimiś warunkami?
      • mama_misi Re: Darowizna??? 03.02.07, 15:07
        Nie wiem czy może wam darowąć to mieszkanie przed upływem 5 lat ale wiem, ze
        nawet jak ci podaruje to ty skolei nie możesz go sprzedać przez rok. Nowy
        przepis mówi, że po otrzymaniu darowizny trzeba być w mieszkaniu zameldowanym
        min. 12 miesięcy. Inaczej zapłacisz podatek dochodowy od sprzedanego lokum. No
        chyba, ze przeznaczysz całość na nowe mieszkanie wowczas wszystko byłoby ok. A
        najlepiej to wybierz sie do US i zapytaj smile
        • burza4 Re: Darowizna??? 03.02.07, 19:14
          zdaje się są to dwie odrębne kwestie - podatek od sprzedaży/darowizny to jedno,
          ale obiło mi się o uszy, że jeśli osoba wykupująca na zasadach bonifikaty
          sprzeda to mieszkanie przed określonym czasem będzie musiała dopłacić różnicę
          pomiędzy ceną rynkową a ceną nabycia z uwzględnieniem bonifikaty. I nie ma to
          nic wspólnego z podatkiem, a z zasadami korzystania z preferencyjnych zasad
          przy wykupie.

być może w tej materii też były zmiany, być może jest to kwestia przepisów w
          danej spółdzielni, więc lepiej to sprawdzić lokalnie - i w spółdzielni i w
          urzędzie skarbowym.
          • mama_misi Re: Darowizna??? 03.02.07, 19:18
            Podatek od darowizny i podatek od sprzedazy to dwie sprawy. Podatek od
            darowizny reg. prawo spadkowe a od sprzedazy podatek dochodowy. To dwie rózne
            kwestie.
            • burza4 Re: Darowizna??? 03.02.07, 19:21
              znalazłam w necie, co prawda dotyczy mieszkań komunalnych, ale pokazuje w czym
              rzecz (choć wynika z tego, że zasady są ustalane lokalnie, więc mogą się
              znacznie różnić):

Zgodnie z uchwałą Nr XXV/218/04 z dnia 29 stycznia 2004 r. w sprawie sprzedaży
              lokali mieszkalnych stanowiących zasób mieszkaniowy miasta Opola na rzecz
              najemców:
              - przy sprzedaży nieruchomości na rzecz najemcy wyraża się zgodę na
              udzielenie bonifikaty od ustalonej ceny, w przypadku sprzedaży za gotówkę w
              wysokości 80% ceny,
              - w przypadku zbycia lokalu mieszkalnego przed upływem pięciu lat od dnia
              jego nabycia, udzielona bonifikata podlega zwrotowi po jej waloryzacji.

Zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomościami, przepisu dotyczącego zwrotu
              bonifikaty nie stosuje się w przypadku zbycia mieszkania na rzecz osób bliskich.
              • dasia_p Re: Darowizna??? 07.02.07, 11:19
                Dzękuję za odpowiedzi smile
                Widzę, że moze być gorzej niż myślałam...

Burza4 możemy mieszkać w tym mieszkaniu do czasu upłynięcia 5 lat czyli jeszcze
                3 lata. Tyle tylko, że jest to 26m2 typowej kawalerki, bez kuchni, a my
                jesteśmy w 3 osoby. Troche ciasno sie robi...
                • burza4 Re: Darowizna??? 07.02.07, 19:43
                  to sprawdź po pierwsze - czy grozi wam dopłata do spółdzielni z powodu nie
                  spełnienia warunków bonifikaty.

jeśli nie będą się czepiać o darowiznę bliskim, to czy przepisy regulują
                  sytuację, kiedy wy to podarowane mieszkanie sprzedacie wcześniej. Poszukaj na
                  necie podobnych sytuacji ("wykup mieszkania lokatorskiego z bonifikatą"), bo w
                  niektórych miejscach takie obejście było wykonalne, ale to są przepisy lokalne,
                  i u ciebie może być inaczej.

Po drugie - sprawdź w swoim urzędzie skarbowym jak on się ustosunkuje do
                  sytuacji, kiedy teść wam mieszkanie da, po czym od razu je sprzedacie i kupicie
                  większe (bo taki jest plan?). Wydaje mi się, że od strony podatkowej nie
                  powinno być z tym problemu - poszukaj znowelizowanej ustawy o spadkach i
                  darowiznach, która weszła w tym roku.

rozwiązanie trzecie - (gdyby spółdzielnia się czepiała) kupić od razu inne
                  mieszkanie na kredyt, a to wynająć i wynajmem ten kredyt choć częściowo
                  spłacać, póki nie upłynie okres 5 lat, potem załatwić sprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka