eyes69 Idziesz do lekarza 02.02.07, 10:50 On Cie bada. Jesli cos nie tak, to wystawia zwolnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
aga415 Re: Dziewczyny jak dostać zwolnienie l4? 02.02.07, 10:52 Sorki za szybko wysłałam Jak dostać zwolnienie L4 W pracy mam nie przyjemna atmosferę, ogólnie negatywne nastawienie do kobiet w ciąży, moja kierowniczka z którą siedzę w pokoju pali papierosy otwiera okno, jest nałogową alkoholiczką ( przez co ma zmienne humorki) wyładowywuje się na mnie. Mam dość. Jak proszę lekarza ( chodzę do Medicover) o zwolnienie to nie chce mi dać. Więc jak to jest? Macie też taki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
megi1974 Re: Dziewczyny jak dostać zwolnienie l4? 02.02.07, 11:44 Masz na myśli poznański Medicover? Ja wprawdzie leczę się w innej placówce, ale moja lekarka za każdym razem pyta się, czy chcę L4. U mnie to jest już 23 tydzień, do tej pory zdecydowałam się na jedynie 2 tygodnie L4. Mam fajną pracę, zero stresu, szef kupił mi laptopa i powiedział, że wystarczy jeśli będę przyjeżdżać do firmy 2-3 razy w tygodniu na kilka godzinek. Wszystkie pozostałe sprawy idzie załatwić drogą mailową. Za te dni, które jestem w domu mam oczywiście nie brać urlopu. Takie rozwiązanie jest dobre zarówno dla mnie, jak i dla firmy. Ja mam pewność, że nie stracę pracy po macierzyńskim (za odpowiedią kaskę zgodziłam się pracować, również w czasie macierzyńskiego), a firma, że nie zostawię ich na lodzie. Szef nie wyobraża sobie, aby zatrudnić kogoś innego na to stanowisko (fakt branża nietypowa i bardzo trudno znaleźć osobę o odpowiednich kwalifikacjach, która mogła by tę całą firmę pociągnąć, gdy mnie nie będzie). Tak więc dlatego nie biorę L4. Jeśli jesteś z Poznania, mogę podać ci namiary do mojej pani doktor. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Dziewczyny jak dostać zwolnienie l4? 02.02.07, 11:57 L4 dostaje się kiedy się jest chorym i niezdolnym do pracy, a nie kiedy się ma nieprzyjemną atmosferę w pracy...zdaje się, że chcesz namówić lekarza do czynności niezgodnych z prawem... Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: Dziewczyny jak dostać zwolnienie l4? 02.02.07, 12:06 Palacz w pracy stwarza szkodliwe warunki - to jest kwestia zdrowia przyszlej matki i jej dziecka... Kania Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Kania, ale przyznasz 02.02.07, 12:25 Palacza mozna po prostu wyprosic i zwrocic uwage chocby na swoj stan - w tym przypadku ciaza. Ja pracowalam zawsze z palaczami (i niektorzy palili w miejscu pracy, co dla mnie jest po prostu lamaniem prawa) i zwracalam zawsze uwage, ze sobie tego nie zycze, bo ja nie pale. Nie bylam wtedy w ciazy - chodzilo o moje zdrowie i przede wszytkim moje sapomoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
moniqep Re: Dziewczyny jak dostać zwolnienie l4? 02.02.07, 12:19 Do dolar 2. Nawet nie wiem czy jestes kobieta? Jesli tak czy bylas w ciazy?. Kobieta w ciazy czasem czuje sie okropnie zle nawet jesli dziecku nic zlego nie zagraza. Jest spiaca,zmeczona. Ja zasypialam przy biurku. Miewa mdlosci nawet przez cala ciaze. Ciezko pracowac jesli ciagle jest ci nie dobrze i biegasz do toalety. Jest jej slabo zwlaszcza w autobusie ale nikt nie ustapi bo jeszcze maly brzuszek i nie widac. Miewa skorcze macicy i musi sie polozyc. W pracy to raczej trudne. Wczesne wstawanie i spieszenie sie do pracy ,siedzenie 8 godzin w niewygodnej pozycji,stres zwiazany z obowiazkami ,lub niemila atmosfera,wdychanie dymu z papierosow. To wszystko sprawia,ze kobieta w ciazy jest zmeczona,slaba,bez energii. Martwi sie o zdrowie swojego dziecka,a jesli sie martwi to tez nie wplywa to dobrze na jej zdrowie i dziecka. Tyle sie teraz slyszy o tym ,ze kobiety maja problemy w zajscie w ciaze. Co gorsza coraz czesciej zdarzaja sie poronienia albo ciaze martwe. Nie mowie tego by stresowac ciezarne. Ale po ty by uswiadomic,ze kobieta w ciazy to SWIETOSC. Nie bez kozery mowi sie "stan blogoslawiony". Trzeba dbac o taka kobiete i o jej maluszka. Dobrze traktowac. Jesli ciezarna swietnie sie czuje,chce pracowac bo to daje jej satysfakcje nie widzi sie siedzacej w domu ,jest pelna energii,sil witalnych itd. To przeciez nikt nie karze jej rezygnowac z pracy. Jednak jesli ciezarna zle sie czuje psychicznie czy fizycznie . Czuje ze musi ,potrzebuje odpoczac. Ze chce naladowac akumulatory ,wyciszyc sie ,zajac sie tylko soba. To dlaczego ma sie jej odbierac do tego prawo. Powinna isc na zwolnienie. Choc ciaza to nie choroba to napewno jest wazniejsza dla rodzicow niz katar i kaszel dzieki ktoremu mozna posiedziec w domu i odpoczac. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Dziewczyny jak dostać zwolnienie l4? 02.02.07, 12:29 moniqep napisała: > Do dolar 2. > Nawet nie wiem czy jestes kobieta? Jesli tak czy bylas w ciazy?. Kobieta w > ciazy czasem czuje sie okropnie zle nawet jesli dziecku nic zlego nie zagraza. > Jest spiaca,zmeczona. Ja zasypialam przy biurku. Miewa mdlosci nawet przez cala > ciaze. Ciezko pracowac jesli ciagle jest ci nie dobrze i biegasz do toalety. > Jest jej slabo zwlaszcza w autobusie ale nikt nie ustapi bo jeszcze maly > brzuszek i nie widac. Miewa skorcze macicy i musi sie polozyc. W pracy to racze > j > trudne. Wczesne wstawanie i spieszenie sie do pracy ,siedzenie 8 godzin w > niewygodnej pozycji,stres zwiazany z obowiazkami ,lub niemila > atmosfera,wdychanie dymu z papierosow. To wszystko sprawia,ze kobieta w ciazy > jest zmeczona,slaba,bez energii. Martwi sie o zdrowie swojego dziecka,a jesli > sie martwi to tez nie wplywa to dobrze na jej zdrowie i dziecka. > Tyle sie teraz slyszy o tym ,ze kobiety maja problemy w zajscie w ciaze. Co > gorsza coraz czesciej zdarzaja sie poronienia albo ciaze martwe. Nie mowie tego > by stresowac ciezarne. Ale po ty by uswiadomic,ze kobieta w ciazy to SWIETOSC. > Nie bez kozery mowi sie "stan blogoslawiony". Trzeba dbac o taka kobiete i o je > j > maluszka. Dobrze traktowac. Jesli ciezarna swietnie sie czuje,chce pracowac bo > to daje jej satysfakcje nie widzi sie siedzacej w domu ,jest pelna energii,sil > witalnych itd. To przeciez nikt nie karze jej rezygnowac z pracy. Jednak jesli > ciezarna zle sie czuje psychicznie czy fizycznie . Czuje ze musi ,potrzebuje > odpoczac. Ze chce naladowac akumulatory ,wyciszyc sie ,zajac sie tylko soba. To > dlaczego ma sie jej odbierac do tego prawo. Powinna isc na zwolnienie. Choc > ciaza to nie choroba to napewno jest wazniejsza dla rodzicow niz katar i kaszel > dzieki ktoremu mozna posiedziec w domu i odpoczac. owszem, jestem kobietą...i wiem co to ciąża, wiem co to palenie papierosów, wiem co to wychowywanie dzieci, wiem także co to jest głupota i naciąganie... Odpowiedz Link Zgłoś
moniqep Re: Dziewczyny jak dostać zwolnienie l4? 02.02.07, 11:59 Dziwna sprawa. Jszcze nie slyszalam ,zeby lekarz nie chcial dac zwolnienia kobiecie w ciazy ( w dzisiejszych czasach). Ja bylam cala ciaze na zwolnieniu. Fakt byla zagrozona. Ale nawet jak sie dobrze czulam i chcialam isc do pracy lekarz mi odradzal i przekonywal zebym posiedziala w domu. Kazda moje kolezanka ktora byla w ciazy i zmeczyla sie obowiazkami w pracy prosila swojego lekarza,o zwolnienia i zawsze dostawala.Nie musiala nawet przekonywac mowila szczerze,ze chce odpoczac posiedziec w domu i tyle,wystarczalo. Jesli masz nerwowa atmosfere w pracy ,siedzisz w warunkach szkoldiwych (dym z papierosow) Pewnie jeszcze komputer. To jak najbardziej bym ci radzila isc na zwolnienie. Moze warto zmienic lekarza albo przychodnie. Jesli twoj gin. nie zwraca uwagi na to ,ze praca cie stersuje i sie tam meczysz to chyba nie do konca zalerzy mu na zdrowiu twoim i dziecka i nalezy go zmienic. Ja zmienilal lekarza podczas ciazy i nic zlego sie nie stalo a nawet dobrze na tym wyszlam a z pewnoscia moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: Dziewczyny jak dostać zwolnienie l4? 02.02.07, 12:09 aga może podaj z jakiego jesteś miasta to któraś Z POMOCNYCH dziewczyn będzie mogła doradzić ci na privie lekarza. ps. Dziewczyny czy nie uważacie, że wasze "umoralnienia" nie służą pomocy i do tematu nic nie wnoszą? Uważam to za zaśmiecanie wątków do temat niejednokrotnie był już poruszany i zawsze z tego wynika że zdania co do L4 są podzielone... Jeśli się nie pomaga i nie doradza to lepiej takie uwagi schować sobie w kieszeń bo autorce nie o to taką pomoc chodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Jedna rzecz: 02.02.07, 12:32 megisa1 napisała: > > Uważam to za zaśmiecanie wątków > do temat niejednokrotnie był już poruszany > i zawsze z tego wynika że zdania co do L4 są podzielone... > Nie co do L4 , a co do naciagania na L4 są zdania podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
draugdur Re: Jedna rzecz: 02.02.07, 14:11 w takim wypadku wez urlop kobieto i nie pie..bez sensu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Jedna rzecz: 02.02.07, 14:36 bacha1979 napisała: > megisa1 napisała: > > > > > Uważam to za zaśmiecanie wątków > > do temat niejednokrotnie był już poruszany > > i zawsze z tego wynika że zdania co do L4 są podzielone... > > > > > Nie co do L4 , a co do naciagania na L4 są zdania podzielone. Jak również co jest naciąganiem. Czytając niektóre wpisy mam wrażenie, że tylko ciąże naprawdę poważnie zagrożone są uzasadnione. Ja uważam, że jeśli ciąża nie jest zagrożona, ale kobieta naprawdę źle się czuje lub jest gorzej traktowana przez współpracowników tylko, dlatego że jest w ciąży to również jest to uzasadnione L4. (ja na przykład od czasu jak powiedziałam o ciąży dostawałam dwa razy więcej obowiązków niż wcześniej wszystkie dziewczyny sobie spokojnie pracowały a ja pomimo że nie miałam czasu spokojnie zjeść śniadania to czasami zdarzało się że musiałam brać papiery do domu aby zrobić wszystko co mi kierownik zlecił) W tej chwili jestem w 21 tc i prawie od dwóch miesięcy jestem na L4, ponieważ pojawiły się problemy ze skracającą i otwierającą się szyjką i nie mam pewności czy powodem tego nie jest stres, jaki przeżywałam codziennie rano wstając do pracy nawet wtedy, gdy męczyły mnie wymioty i nigdy nie wiedziałam czy zdążę na czas do pracy, bo będę musiała w połowie drogi wysiadać z autobusu żeby zwymiotować. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Bardzo prosto jest kogoś osądzać ale 03.02.07, 14:25 trudniej mu pomóc. Dziewczyna znalazła się w trudnej sytuacji. Współczuje jej takiej atmosfery w pracy, zważywszy że to kierowniczka, która może nie tylko obrzydzić pobyt w pracy, ale i również o wiele gorsze rzeczy ( mam na myśli mobbing np.)Tak więc zamiast pomóc to moralizujecie ! Może podacie dziewczynie jakieś lepsze rozwiązanie , niż pójście na zwolnienie, panie mądralińskie. A'propos , ja tez nie wiedziałam,że dolar 2 jest kobieta!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 do salinas 03.02.07, 14:29 o jak widać prawdziwych ludzi z ludzka twarza nie brakuje na tym forum, tak trzymać Odpowiedz Link Zgłoś
alexhome do Aga415 13.03.07, 17:45 Hej! Nie wiem czy tu jeszcze zaglądasz ale jestem ciekawa jak potoczyły się Twoje sprawy ze zwolnieniem? Mam nadzieję, że się udało i teraz już spokojnie sobie odpoczywasz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś