Dodaj do ulubionych

Czy podczas zwolnienia ciężarna dostaje 100% pensj

26.04.07, 10:19
Jestem na zwolnieniu drugi tydzień ,obecnie w 10 tygodniu ciązy jestem ciekawa
czy pod koniec mięsiąca dostanę całą pensję czy nieco mniejszą. Odpiszcie
jesli sie orientujecie.
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: Czy podczas zwolnienia ciężarna dostaje 100% 26.04.07, 13:10
      Dostaje 100% wynagrodzenia, ale liczonego jako srednia z ostatnich 12 mcy,
      dlatego też mozesz dostac kwote inna, niż w ostatnim miesiacu.
      • aurinko Re: Czy podczas zwolnienia ciężarna dostaje 100% 26.04.07, 14:37
        Od tej średniej jeszcze jest potrącany podatek, a jeśli ZUS wyplaca, to nie
        potrąca zaliczki na podatek a pełne 1(%, średnią dzieli przez 30 dni i mnoży
        przez dni robocze, w praktyce wygląda to tak, że na zwolnieniu ciężarna
        dostanie mniej niż pracując.
        • binkaa Re: Czy podczas zwolnienia ciężarna dostaje 100% 26.04.07, 14:44
          u mnie wychodzi to nieco wiecej niż ta średnia
          nieco ok 20-30 zł wiecej zalezy od m-ca bo ZUs płaci od dnia czyli w m-cach 30
          dniowych mniej w 31 dniowych wiecej
          • binkaa Re: Czy podczas zwolnienia ciężarna dostaje 100% 26.04.07, 14:45
            a dodam ze mam liczone tylko z jednego m-ca
            takze powinno byc teoretycznie dokładnie tyle ile dostałam w tym jednym m-cu,
            a jest te 20 zł więcej
            • mama.niunia Re: Czy podczas zwolnienia ciężarna dostaje 100% 27.04.07, 14:36
              Właśnie się dzisiaj rozczarowałam. Okazało się, że dostałam niższą pensję. Byłam
              miesiąc na zwolnieniu i moje wynagrodzenie za ten miesiąc policzyli jako średnią
              z oststnich 12 miesięcy. A najpierw miałam niższą pensję, dopiero od czerwca
              zeszłego roku mam normalną. Czy premie nie są wliczane do podstawy?
              • binkaa Re: Czy podczas zwolnienia ciężarna dostaje 100% 27.04.07, 22:56
                jesli od premii masz odprowadzana składke chorobową wtedy tak
                • mynia0 Re: Czy podczas zwolnienia ciężarna dostaje 100% 30.04.07, 11:38
                  zwolnienie jest płaten 100 %, z tym, że średnią do zaisłku chorobowego / czyli
                  dochody z ost. roku podzielone przez 12 miesięcy/ nalicza się dopiero po 30
                  dniu zwolnienia. dlatego przez 1 miesiac zwolnienia dostaje się nieco mniej,
                  albo tyle, co pensja, a potem już zwykle wiecej.
                  • silje78 Re: Czy podczas zwolnienia ciężarna dostaje 100% 02.05.07, 15:31
                    ja z aluty dostałam mniej pieniedzy ( o ok. 90zł), natomiast za marzec dostałam
                    prawie 200zł więcej niż średnia z 12 wypłat. nie wiem z czego to wynika.
                    pytałam w firmie, powiedzieli że na pewno dobrze to policzyli...
                    • mama.niunia Do silje78 02.05.07, 20:18
                      Silje ja z innej beczki i z innego forum smile Widzę, że Amelka wink)) U nas też. Do
                      usłyszenia na wrześniówkach.
                      • silje78 Re: Do silje78 05.05.07, 12:34
                        smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka