10.05.07, 13:00
cześć dziewczyny,

wiem, że o L4 juz pisano, ale dziś byłam u gin'a i bardzo mnie zaskoczył.
otóż wystawił mi zwolnienie tylko do 38 tygodnia ciąży (dwa tygodnie przez
przewidywaną datą porodu) uzasadnił to iż takie jest prawo i nie może mnie
dłużej trzymać na zwolnieniu, po tej dacie może już tylko wystawić
zaświadczenie o rozpoczęciu urlopu macierzyńskiego. czy to na pewno jest w
porządku? przecież jest to dwa tygodnie przed terminem, a jak się dzidziuś
spóźni jeszcze parę dni, to mam w plecy kilka tygodni macierzyńskiego. to
chyba jakaś bzdura!

co wy na to? jak było z waszym zwolnieniem do końca ciąży?

pozdrawiam, Ola
Obserwuj wątek
    • saskiaplus1 Re: L4 ??? 10.05.07, 13:28
      Wiele było na ten temat na forum. Prawo (konkretnie kodeks pracy, art. 180, par.
      3) mówi, że kobieta ma prawo wykorzystać 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego przed
      porodem. Ale nie ma tam nic o tym, że MUSI, więc lekarz wprowadził Cię w błąd.
      Nie ma żadnych przepisów, które by mu kazały wysyłać Cię na macierzyński przed
      porodem. Oczywiście, nie ma też obowiązku wystawiać Ci zwolnienia, jeśli w jego
      opinii nie ma wskazań.
    • binkaa Re: L4 ??? 10.05.07, 13:32
      widocznie uznal ze nie ma juz wskazan do L4
      jak teraz urodzisz to juz oki
      natomiast nie musial tak zrobić
      najlpeij idź do internisty , niech ci wypisze L4 oczywiscie z kodem B np, na
      grype, anginę itp
    • yola13 Re: L4 ??? 10.05.07, 13:56
      o ile mi wiadomo to lekarz nie może wystawiac L4 po terminie porodu, natomiast
      w 38tc jak najbardziej moze, a co bedzie jak sie okaze ze urodzisz dopiero w
      42tc, to co bedziesz miala wykorzystane 4 tyg. macierzynskiego przed porodem?
      To chyba nie jest zgodne z prawem, zreszta jak ktoras przedmowczyni napisala w
      kodeksie pracy pisze ze mozesz wykorzystac 2 tyg. macierzynskiego przed porodem
      ale nie jest to bron Boze obowiazkiem, no ale coz ZUS jak widac interpretuje
      prawo tak jak mu wygodnie, byle z korzyscia dla siebie
      • dalloway Re: L4 ??? 10.05.07, 14:17
        Po terminie porodu jeśli ciąża jest przenoszona też można wystwaiwać L4.
        ZUS wkręca te bajki lekarzom, a lekarze sa ignorantami w dziedzinie przepisów.
        Tego ginekologa bym zdrowo objechała za gadanie bzdur, a zwolnienie na nim
        wymusiła lub wzięła od rodzinnego.
        Zmuszanie do brania macierzyńskiego przed porodem jest absolutnym bezprawiem.
    • monika0010 Re: L4 ??? 10.05.07, 14:52
      jezeli wykozystalas juz 182 dni zwolnienia to on naprawde nie moze ciwystawic
      ani dnia dluzej i bedziesz musiala wykozystac wczesniej maciezynski
      • anutka25 Re: L4 ??? 10.05.07, 15:37
        Może Ci wystawić L4 po 182 dniach zwolnienia, tylko miesiąc wcześniej składa się
        w ZUS-ie m.in. oświadczenie o stanie zdrowia, który wypełnia lekarz i wniosek o
        zasiłek rehabilitacyjny. To wszystko powinien Ci dać pracodawca i on to także
        składa w ZUS-ie, a Ty tylko do zakładu pracy to przynosisz i oni zajmują się
        resztą. ZUS rozpatruje ten wniosek i przyznaje Ci zasiłek rehabilitacyjny albo
        nie. Ja właśnie czekam na ich opinię, bo 182 dni mija mi 14 czerwca, a termin
        porodu mam na 28 czerwca i jeżeli mi nie przyznają tego zasiłku to pójdę na
        urlop, a nie na zasiłek macierzyński.
        • silje78 Re: L4 ??? 10.05.07, 18:11
          zależy z jakiego powodu byłaś na L4. jeżeli z powodu zagrożenia przedwczesnym
          porodem to faktycznie nie ma podstawy do wystawienia L4, ponieważ po 38tc
          zagrożenie przestaje istnieć. natomiast gdy były inne przyczyny to nie miał
          prawa tego zrobić. nie musisz iść na macierzyński. możesz wrócić do pracy.
          • awonas Re: L4 ??? 10.05.07, 18:48
            Po 182 dniach zwolnienia lekarskiego można nadal być na zwolnieniu bezpłatnym
            jeżeli ZUS nie przyzna świadczenia rehabilitacyjnego. Czytałam jednak że są
            starania o przywrócenie dla kobiet w ciąży 270 dni płatnego zwolnienia
            lekarskiego. Chyba ZUS dość przychylnie rozpatruje wnioski o świadczenie
            rehabilitacyjne dla kobiet, jeżeli oczywiście są przesłanki w zaświadczeniu
            lekarskim i wywiadzie zawodowym wystawianym przez zakład pracy. Zakład pracy
            opisuje dokładnie w jakich warunkach pracujesz.
            • silje78 Re: co do zakłądu pracy... 10.05.07, 18:57
              w najbliższym czasie czeka mnie składanie wniosku do zusu o świadczenie
              rehabilitacyjne. mój zakłąd pracy to firma pełna ludzi niekompetentnych, poza
              tym mój bezpośredni przełożony może robić mi pod górkę (zaczął odkąd
              poinformowałam go o ciąży). co mogę zrobić gdy zakład pracy wpisze nieprawdziwe
              informacje w druku który ma wypełnić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka