Dodaj do ulubionych

zasiłek rehabilitacyjny

27.05.07, 22:36
czy do wypełnianych druków z ZUS-u dołączałyście ksero dokumentacji
lekarskiej?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • moni_30 Re: zasiłek rehabilitacyjny 27.05.07, 22:39
      ja dołączyłam ksero karty przebiegu ciąży
    • gizmaaa Re: zasiłek rehabilitacyjny 27.05.07, 22:39
      Tak, to jest raczej obowiązkowe, u mnie pielęgniarka co siedzi przy moim gin w
      przychodni zrobiła mi ksero bez problemu całej karty ciąży, tych notatek
      lekarskich i badań. Wystarczy powiedzieć o co chodzi...
      • magducha78 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 04:50
        tylko karte ciazy-wystarczylo
    • edit38 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 07:10
      Tylko karty ciąży
    • jo-asiunka Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 07:18
      nic nie dawałam, lekarz powiedział, ze w moim zusie nie chcą. Najlepiej zadzwoń
      do SWOJEGO zusu i zapytaj, co masz dołączyć do wniosku.
      • babajagaa Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 08:21
        Ja musialam dolaczyc ksero karty ciazy i ksero wypisow ze szpitala bo bylam 2
        razy no i musze jakos uzasadnic tyle dni zwolnienia.
        • zuzanna47 Re: do babyjagi 28.05.07, 08:48
          a dlaczego Ty musisz uzasadniać zowlnienie? Nie musisz , były takie wskazania
          lekarskie i koniec. Totalna bzdura, ze pacjent uzasadnia ilość dni zwolnienia.
          zuzka
    • issy25 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 09:40
      Jak to jest dokladnie z tym zasilkiem? Ile czasu przed uplywem 182 dni trzeba
      się zglosić do zusu? Tak poprostu się idzie, wypelnia wnioski i zalatwione?
      • zuzanna47 Re: issy 28.05.07, 09:55
        Na 6 tygodni przed upływem 182 dni. Są to trzy druki, dwa z nich (druk N-10
        oraz Np-7) wypełniane są przez zakład pracy oraz przez Ciebie a jeden druk
        przez lekarza prowadzącego (druk N-9). Takie druki dostępne sa tez na stronach
        internetowych, można sobie wydrukować i przesłać do zakładu pracy do
        wypełnienia (chyba, że zakład pracy ma takie druki ale i tak powinnas
        przypomnieć się ) a z jednym udać się do swojego gina. Gdy wszystkie dokumenty
        masz już wypełnione możesz wtedy je przesłać bądź dostarczyć osobiście do ZUS-
        u. Oczywiście do powyższych dokumentów dołączasz kartę pacjenta ( ksero
        potwierdzone za zgodność z oryginałem) oraz inne dokumenty z przebiegu ciąży
        np. pobytu w szpitalu ( ja przedstawiałam ksero oraz oryginał, ponieważ pani w
        Zus-ie musiała potwierdzić za zgodnosć z oryginałem).
        zuzka
      • anulkasl Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 10:04
        Minimum 6 tygodni przed upływem 182 dni chorobowego należy złożyć wniosek o
        zasiłek rehabilitacyjny. Jedną część wypłnia pracodawca, jedną lekarz a jedną
        my. Nie załączałam karty przebiegu ciaży. Dałam tylko wypełnione dokumenty. Po
        około 3 tygodniach przyszło orzeczenie orzecznika ZUSU, że zasiłek zostanie
        przyznany lub też nie (nieraz wzywają do zusu na kontrole). Od tego orzeczenia
        możemy się odwołać i mamy chyba na to 2 tygodnie. Później przesylają decyzję
        wydaną na podstawie tego orzeczenia.
        • blankak1 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 10:09
          W sobote rozmawiałam z p. prawniczką i powiedziała mi że ma wejść ustawa na
          dniach, która nie bedzie wymagała składania przez nas wniosków o zasiłek
          rehabilitacyjny do zusu, tylko do końca ciąży będziemy nadal przedstawiać L-4
          pracodawcy. Nie wiem kiedy to nastąpi ale najlepiej bedzie jak zadzownie do
          zusu i zapytam.
          • issy25 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 10:25
            Wielkie dzięki za odpowiedzi. Teraz już wiem co robić. Dobrze by bylo gdyby taka
            ustawa weszla w życie, mam nadzieje... smile
          • binkaa Re: zasiłek rehabilitacyjny 29.05.07, 10:55
            a wlasnie ze z ustawy w tym roku nici sad
      • edit38 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 10:27
        Teoretycznie trzeba dokumenty złożyć 6 tygodni wcześniej ale ja np. złożyłam 4
        tygodnie wcześniej bo moja gin nie chciała mi wcześniej wypełnić dokumentów i w
        ZUS-ie nie robili żadnych problemów, decyzję dostałam jeszcze przed czasem. Ale
        to chyba zależy od pracowników konkretnego ZUS-u
    • yola13 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 11:09
      ja dołączyłam ksero kartoteki, karty ciazy i wypisu ze szpitala, jak idziesz z
      tym osobiście do ZUS-u to najlepiej miec przy sobie oryginały żeby osoba
      przyjmujaca mogła potwierdzić kopie, w innym wypadku moga cie niepotrzebnie
      wzywać, jak nie wyslesz tych dokumentów w ogole tylko same druczki tym bardziej
      moga cię wezwać
    • binkaa Re: zasiłek rehabilitacyjny 29.05.07, 10:54
      tylko 3 druczki smile
      • aga1506 Re: zasiłek rehabilitacyjny 29.05.07, 18:38
        Właśnie dziś byłam w Zusie po niezbędne druki i miła Pani powiedziała że tylko do tego ksero katry ciąży........ nie trzeba kserować dokumentacji lekarskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka