anbull 27.05.07, 22:36 czy do wypełnianych druków z ZUS-u dołączałyście ksero dokumentacji lekarskiej? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni_30 Re: zasiłek rehabilitacyjny 27.05.07, 22:39 ja dołączyłam ksero karty przebiegu ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: zasiłek rehabilitacyjny 27.05.07, 22:39 Tak, to jest raczej obowiązkowe, u mnie pielęgniarka co siedzi przy moim gin w przychodni zrobiła mi ksero bez problemu całej karty ciąży, tych notatek lekarskich i badań. Wystarczy powiedzieć o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 04:50 tylko karte ciazy-wystarczylo Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asiunka Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 07:18 nic nie dawałam, lekarz powiedział, ze w moim zusie nie chcą. Najlepiej zadzwoń do SWOJEGO zusu i zapytaj, co masz dołączyć do wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś
babajagaa Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 08:21 Ja musialam dolaczyc ksero karty ciazy i ksero wypisow ze szpitala bo bylam 2 razy no i musze jakos uzasadnic tyle dni zwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna47 Re: do babyjagi 28.05.07, 08:48 a dlaczego Ty musisz uzasadniać zowlnienie? Nie musisz , były takie wskazania lekarskie i koniec. Totalna bzdura, ze pacjent uzasadnia ilość dni zwolnienia. zuzka Odpowiedz Link Zgłoś
issy25 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 09:40 Jak to jest dokladnie z tym zasilkiem? Ile czasu przed uplywem 182 dni trzeba się zglosić do zusu? Tak poprostu się idzie, wypelnia wnioski i zalatwione? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna47 Re: issy 28.05.07, 09:55 Na 6 tygodni przed upływem 182 dni. Są to trzy druki, dwa z nich (druk N-10 oraz Np-7) wypełniane są przez zakład pracy oraz przez Ciebie a jeden druk przez lekarza prowadzącego (druk N-9). Takie druki dostępne sa tez na stronach internetowych, można sobie wydrukować i przesłać do zakładu pracy do wypełnienia (chyba, że zakład pracy ma takie druki ale i tak powinnas przypomnieć się ) a z jednym udać się do swojego gina. Gdy wszystkie dokumenty masz już wypełnione możesz wtedy je przesłać bądź dostarczyć osobiście do ZUS- u. Oczywiście do powyższych dokumentów dołączasz kartę pacjenta ( ksero potwierdzone za zgodność z oryginałem) oraz inne dokumenty z przebiegu ciąży np. pobytu w szpitalu ( ja przedstawiałam ksero oraz oryginał, ponieważ pani w Zus-ie musiała potwierdzić za zgodnosć z oryginałem). zuzka Odpowiedz Link Zgłoś
anulkasl Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 10:04 Minimum 6 tygodni przed upływem 182 dni chorobowego należy złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Jedną część wypłnia pracodawca, jedną lekarz a jedną my. Nie załączałam karty przebiegu ciaży. Dałam tylko wypełnione dokumenty. Po około 3 tygodniach przyszło orzeczenie orzecznika ZUSU, że zasiłek zostanie przyznany lub też nie (nieraz wzywają do zusu na kontrole). Od tego orzeczenia możemy się odwołać i mamy chyba na to 2 tygodnie. Później przesylają decyzję wydaną na podstawie tego orzeczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 10:09 W sobote rozmawiałam z p. prawniczką i powiedziała mi że ma wejść ustawa na dniach, która nie bedzie wymagała składania przez nas wniosków o zasiłek rehabilitacyjny do zusu, tylko do końca ciąży będziemy nadal przedstawiać L-4 pracodawcy. Nie wiem kiedy to nastąpi ale najlepiej bedzie jak zadzownie do zusu i zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś
issy25 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 10:25 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Teraz już wiem co robić. Dobrze by bylo gdyby taka ustawa weszla w życie, mam nadzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: zasiłek rehabilitacyjny 29.05.07, 10:55 a wlasnie ze z ustawy w tym roku nici Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 10:27 Teoretycznie trzeba dokumenty złożyć 6 tygodni wcześniej ale ja np. złożyłam 4 tygodnie wcześniej bo moja gin nie chciała mi wcześniej wypełnić dokumentów i w ZUS-ie nie robili żadnych problemów, decyzję dostałam jeszcze przed czasem. Ale to chyba zależy od pracowników konkretnego ZUS-u Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: zasiłek rehabilitacyjny 28.05.07, 11:09 ja dołączyłam ksero kartoteki, karty ciazy i wypisu ze szpitala, jak idziesz z tym osobiście do ZUS-u to najlepiej miec przy sobie oryginały żeby osoba przyjmujaca mogła potwierdzić kopie, w innym wypadku moga cie niepotrzebnie wzywać, jak nie wyslesz tych dokumentów w ogole tylko same druczki tym bardziej moga cię wezwać Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: zasiłek rehabilitacyjny 29.05.07, 18:38 Właśnie dziś byłam w Zusie po niezbędne druki i miła Pani powiedziała że tylko do tego ksero katry ciąży........ nie trzeba kserować dokumentacji lekarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś