Dodaj do ulubionych

Ciąża a Urząd Pracy

03.06.07, 14:02
Obecnie jestem bezrobotna z prawem do zasilku. To prawo przyznano mi od
stycznia do grudnia. W tym tez czasie jestem w ciazy i dostaje oferty pracy,
zglaszam sie do pracodawcow z gotowoscia podjecia pracy. Niestety zaczyna byc
widac brzuszek, wiec rozumiem, ze pracodawcy moga patrzec na mnie jak na
zjawisko.
Ale mam pytanie co w sytuacji, kiedy nie bede mogla przyjac oferty, czy
podjac pracy z roznych zdrowotnych przyczyn, przed porodem, czy np. w pologu.
Ten okres rowniez przypada na okres zasilkowy. Czy zwolnienia lekarskie sa
respektowane w takiej sytuacji??
Obserwuj wątek
    • mikanm Re: Ciąża a Urząd Pracy 05.06.07, 11:55
      Sądzę że po pierwsze powinnaś zawiadomić urząd że jesteś w ciąży - czyli
      zanieść zaświadczenie od lekarza. Poza tym jeżeli zachorujesz i lekarz wystawi
      ci na to zwolnienie - to też powinnaś dostarczyć je do urzędu. I tam powinnaś
      dowiedzieć się co robić w takich przypadkach. smile
      • ewike Re: Ciąża a Urząd Pracy 05.06.07, 14:23
        Wolalam wczesniej zapytac na forum... Warunkiem uzyskania statusu bezrobotnego
        jest gotowosc podjecia pracy. Teoretycznie te gotowosc utracilam, badz powoli
        trace, bo coraz gorzej sie czuje.
        Dzwonilam juz do urzedu pracy, pani w informacji powiedziala mi, ze zwolnienia
        lekarskiego nikt nie podwazy, gdyby takie ginekolog wystawil. Nie wiem tylko,
        czy nie utrace zasilku. No i czy lekarz uzna, ze sa podstawy do wystawienia
        zwolnienia lekarskiego. Absurdalna jest dla mnie ta sytuacja, bo nie wyobrazam
        sobie toczyc sie w 8 lub 9 miesiacu do pracodawcy ze skierowaniem z urzedu
        pracy...
        • mikanm Re: Ciąża a Urząd Pracy 06.06.07, 09:07
          Nie znam się na tym aż tak bardzo, ale pracowałam trochę w urzędzie pracy i
          kobiety w ciąży, które dostarczyły zaświadczenie (nawet nie zwolnienie),
          automatycznie nie były kierowane do pracodawców. Ale - co urząd to inni ludzie
          i inna praktyka. Teoretycznie jakiś chętny do zatrudnienia Ciebie przecież
          mógłby się znaleźć. Sądzę ze o to wszystko powinnaś zapytać w miejscu gdzie
          przychodzisz "na podpis".
          • mikanm Re: Ciąża a Urząd Pracy 06.06.07, 09:55
            Pytałam koleżanki z urzędu - zasiłku nie stracisz.
            • ewike Re: Ciąża a Urząd Pracy 06.06.07, 11:01
              Bardzo dziekuje Ci za odpowiedz. Wlasnie to mnie martwilo czy strace zasilek.
              Pieniadze to niewielkie, tym bardziej, ze dostaje 80% zasilku, ale zawsze to
              cos.
              Dziekuje i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka