mareczkowa0 24.09.07, 16:01 należy się chorobowe? wiecie coś moze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fajka7 Re: a czy przy działalności gospodarczej 24.09.07, 16:07 Dla przedsiebiorcy tak, ale jesli dziecko przedsiebiorcy jest chore, to na dziecko nie. W tej dziedzinie przedsiebiorcy maja przechlapane. Zaklada sie, ze nie maja dzieci po prostu lub ich dzieci nie choruja wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
mareczkowa0 Re: a czy przy działalności gospodarczej 24.09.07, 16:10 Ale chodzi mi o to czy ZUS wypłaca chorobowe, czy nie? Mój mąż ma działalność gospodarczą i jest chory. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: a czy przy działalności gospodarczej 24.09.07, 16:21 jeśli jest zgłoszony do ub.chorobowego (nie mylić ze zdrowotnym) i ma ciągłość tego ubezpieczenia 180 dni, bez spóźnień w opłacaniu składek- przysługuje mu zasiłek chorobowy wypłacany przez zus. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia51 Re: a czy przy działalności gospodarczej 24.09.07, 21:33 Ja jestem na zwolnieniu lekarskim (ciąża-100%) i dostaje z Zus niecałe 200zł miesięcznie,dużo no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
a-bara Fajka.... 24.09.07, 21:37 Jestes nie na czasie. Od jakiegos czasu osobie prowadzacej dzialalnosc tez przysluguje zasilek chorobowy z powodu opieki nad dzieckiem. Mareczkowa... mąż musi do 7 dni dostarczyc druk zwolnienia do zusu i zlozyc druk bodajze Z3a. I dopiero jak zus mu wyplaci pieniadze to moze sobie to odjąć od skladek na ub spoleczne i Fp i FGSP. Zdrowotne niestety zawsze placi sie w calosci. Musi pozniej jeszcze zlozyc deklaracje korygująca za miesiac w ktorym byl na zwolnieniu. Warunkiem jest jednak oplacanie skladen na ub chorobowe. Przy prowadzeniu dzialalnosci jest to ubez dobrowolne i nie kazdy je placi. Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Fajka.... 25.09.07, 00:00 No co Ty mowisz! To ja chce to wiedziec z detalami. Ale od kiedy? bo zdaje sie jeszcze w tym roku moja kolezanka takiego zwolnienia nie dostala... albo cos porąbałam Odpowiedz Link Zgłoś
mareczkowa0 Re: Fajka.... 25.09.07, 07:59 Dzieki, tylko musze spytać meża czy chorobowe płaci, bo nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
2o1 Re: a czy przy działalności gospodarczej 25.09.07, 04:22 od 01.03.2007 osobom prowadzącym działalość przysługuje opieka nad dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś