mamago1 02.10.07, 10:09 Czy któraś z Was przechodziła z urlopu wychowawczego na zwolnienie z kolejną ciążą? Proszę o porady dotyczące formalości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hatta Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 13:58 Przynajmniej dzien musisz przepracowac - po prostu zeby isc na zwolnienie, trzeba wrocic do pracy. A dalej normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 14:16 Ale dlaczego trzeba przepracować jeden dzień? Czy nie może być tak, że mój pierwszy dzień w pracy po wychowawczym jest pierwszym dniem zwolnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
agatal2 Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 14:30 Wiesz, wydaje mi się, że jak jestes na wychowawczym, to nie jest za Ciebie odprowadzana składka na ubezpieczenie chorobowe. Czyli nie jestes ubezpieczona. Jak przepracujesz przynajmniej jeden dzień, pracodawca musi za Ciebie odprowadzić składkę na to ubezpieczenie i dzięki temu zyskujesz prawo do świadczenia chorobowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 15:07 Właśnie zadzowniłam do kadr mojej firmy. Nie ma żadnej potrzeby wracania do pracy pomiędzy wychowawczym a zwolnieniem. Poprostu piszę podanie o zakończenie wychowawczego i przechodzę na zwolnienie. Ale istotny też jest przypadek, że na wychowawczym jestem dopiero 5 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
malgos_79 Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 15:30 ja na wychowawczym jestem już od 10 m-cy, teraz też jestem w ciąży, ale jakoś nie miałabym odwagi pójsc teraz na zwolnienie. Fakt, większe pieniążki, ale wydaje mi się ze zaraz ZUS by się mnie przyczepił. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.tadka Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 15:38 Jeżeli Mamago idzie na zwolnienie, bo są wskazania, np. zagrożona ciąża, to niby czemu ma sie bać kontroli zusowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
klara_0204 Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 15:50 Przebywając na urlopie wychowawczym jesteś pracownikiem. Zgodnie z obowiązkiem nałożonym przez ciebie jako pracownika na podst. art 186 KP musisz jedynie 30 dni przed planowanym powrotem złożyć pracodawcy informację o przerwaniu/zakończeniu urlopu wskazując datę powrotu. W dniu przypadającym na powrót do pracy (pierwszy dzień po urlopie) informujesz pracodawcę o zwolnieniu lekarskim. Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 17:41 Dodam jeszcze, że idąc na L4 po wychowawczym od dnia w którym deklarowało się powrót do pracy, jesteś od razu na świadczeniu z ZUS (pracodawca nie płaci Ci za chorobowe). Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 17:41 Dodam jeszcze, że idąc na L4 po wychowawczym od dnia w którym deklarowało się powrót do pracy, jesteś od razu na świadczeniu z ZUS (pracodawca nie płaci Ci za chorobowe). Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 17:43 Sorki za trzykrotną odpowiedź, ale mam problemy z netem. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaaa Re: wychowawczy a zwolnienie 02.10.07, 21:37 Witam, ja przeszłam odrazu po wychowawczym na zwolnienie i mój pracodawca płacił za pierwsze 30 dni zwolnienia, reszte zus. Masz 30 dni zeby pojnformowac pracodawce ze wracasz do pracy, po tym czasie przechodzisz na zwolnienie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
joannawa Re: wychowawczy a zwolnienie 07.10.07, 16:34 Hej, tylko zerknij czy masz ważne badania okresowe, bo wtedy ZUS moze sie czepic, ze nie byłaś zdolna do pracy w tym momencie. Jak nie sa ważne pierwszego dnia pracy je sobie robisz i od nastepnego mozesz miec zwolnienie. Jeśli są ważne, mozesz zaniesc zwolnienie od pierwszego dnia pracy, nie jest konieczne przepracowanie chocby jednego dnia. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś