Dodaj do ulubionych

Pytanie o zasiłek macierzyński i...

01.12.07, 19:55
W zeszłym roku w październiku zaszłam w ciąże, pracowałam wtedy. Kończyła mi
się umowa i poszłam na zwolnienie w momencie kiedy minął mi 3ci miesiac ciąży.
Wtedy moja umowa się automatycznie przedłużyła i ZUS przez całą ciąże wypłacał
mi pieniądze. W lipcu urodziłam córkę, teraz córka ma 5 miesiacy a ja jestem w
czwartym miesiący kolejnej ciąży.
Ponownie zaszłam w ciążę będą jeszcze na zasiłku, czy może tu być ciągłość
zasiłku, lub czy ew należą mi się jakieś inne pieniądze w związku z tym, że
zasiłek pokrył się z nową ciążą??

Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 01.12.07, 20:01
      zaszlas w ciaze jak corka miala miesiac?
      plodna jestes
      • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 01.12.07, 20:19
        Córka miała 2 miesiące.
    • pearliczka Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 01.12.07, 20:16
      Nie należa Ci się dodatkowe pieniądze. Zgodnie z prawem umowa
      zostala przedluzona do dnia porodu a potem zasilek macierzynski na
      dziecko z ktorym bylas w ciązy pracując. Następna ciąża nie jest
      przeslanką do wyplacenia drugiego zasilku.
      • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 01.12.07, 20:20
        Czyli znikąd nie otrzymam pomocy?
        • mamakrzysia4 tel. do Fundacji Rodzić po Ludzku 01.12.07, 20:23
          tam w środy jest dyżur prawnika: namiary na ich str
        • ciocia_ala Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 11:28
          > Czyli znikąd nie otrzymam pomocy?
          ????

No ale chyba jest Tatus dzieciom jeszcze...
          • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 19:21
            Wypiera sie wszystkiego, odtrącił nas.
            • annajustyna Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 19:24
              To pozwij go o alimenty
              • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 20:35
                Nie da się utrzymać mieszkania, siebie, dziecka i kolejnego za 300zł alimentów.
                • margo_kozak Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 20:38
                  to zloz pozew o podwyzszenie
                  jako samotna matka z dochodem nie przekraczajacym 504 (??) zl na
                  osobe mozesz starac sie o pomoc z opieki spolecznej
                  • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 20:43
                    Dochodów nie ma żadnych, dostanę wychowawczy z UP w wysokości 400zł
                    Czyli w opiece też mogę sie starać? A jak ta pomoc sie nazywa?
                    • margo_kozak Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 20:56
                      jesli masz alimenty 300 zl i z UP 400 to na 2 osoby i tak sie
                      lapiesz na pomoc.
                      a osrodek zapewne sie nazywa miejski osrodek pomocy spolecznej.

nie wiem dlaczego nie pracuje tatus
                      a to ze tatus nie ma dochodow to nie powinno miec znaczenia.
                      sąd bierze pod uwage mozliwosci tatusia czyli ile moglby zarabiac
                      przy swoim wyksztalceniu i to on powinien sie starac zarobic jak
                      najwiecej zeby sprostac alimentom
                      • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 20:58
                        Nie mam jeszcze alimentów. Nie ma jeszcze złożonego pozwu.
                        On pracuje i zarabia w sumie nie mało.
                  • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 20:56
                    Przepraszam, to będzie zasiłek dla bezrobotnych a nie wychowawczy, bo ten mi sie
                    nie nalezy.
                    • margo_kozak Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 21:11
                      napisalas ze masz 300 alimentow, to jak w koncu jest?
                      dziewczyno pozwij go i pros o zwrot kosztow opieki medycznej podczas
                      ciazy (usg, badania itp)
                      pisz jak najszybciej. nie wiem skad jestes ale w warszawie czeka sie
                      nawet pol roku na rozprawe
                      • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 21:13
                        Dałam przykłąd, że za 300zł alimentów nieporadze sobie. A jestem ze Zgierza.
                        • margo_kozak Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 21:19
                          bedzie musial placic na 3 osoby almenty, moze nie bedzie tak zle.
                          masz kogos kto ci moze doradzic prawnie, napisac pozew?

jesli chcesz to moge ci wyslac zestawienie moich rocznych wydatkow
                          na 10-cio miesieczne dziecko i wzor pozwu.
                          • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 21:29
                            Bardzo proszę.
                            Sytuacja wygląda tak, ze córka ma 4,5 miesiąca a ja jestem w 12 tygodniu ciąży.
                            Sprawa nie jest prosta bo ten człowiek mnie terroryzuje.
                            W dodatku twierdzi, że córka nie jest jego.
                            Bardzo sie boje, ze w momencie złożenia pozwu on wyjdzie z mieszkania a ja nie
                            mam za co go opłacić i nie mam gdzie się podziać.

Proszę o te informacje na maila: maya-eudezet@o2.pl
                            • margo_kozak Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 21:46
                              nic sie nie martw na zapas.
                              jesli nie oplacisz mieszkania przez 2 miesiace to nic sie nie stanie.
                              na rozprawie mozesz poprosic sedzine ze ma uregulowac platnosc.
                              ale daje ci teraz jakas kase?
                              • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 21:49
                                Nic kompletnie, ani grosza, musze siłą prawie wyciągać na cokolwiek, pomagają mi
                                znajomi.
                                Ale właśnie z mieszkaniem jest problem bo wynajmujemy.
                                Kobieta od mieszkania jest już wciekła na nas, bo on zawsze po terminie płaci,
                                ona sama musi dzwonic i sie dopominać, w zeszłym miesiącu zapowiedziała, ze jak
                                sytuacja sie powtózy to wypowie nam mieszkanie, wiec musi byc opłacone na czas.
                                • margo_kozak Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 22:05
                                  to nie mow mu o pozwie. dostanie wezwanie i bedzie miec ok. 2
                                  tygodnie do rozprawy
                                  • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 22:10
                                    Najgorsze jest też to, że on oficjalnie jest zarejestrowany jako bezrobotny, a
                                    pracuje na czarno, zarabia ponad 2,5 tyś złoty.
                                    Obawiam, się ze mogę mieć problemy, poza tym jeśli on się uprze na badania DNA
                                    żeby mi tylko utrudnić sprawę to też sie to przedłuzy w czasie.
                              • sffora Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 22:05
                                Czy możesz przesłać to o czym mówiłaś???
                                • margo_kozak Re: Pytanie o zasiłek macierzyński i... 02.12.07, 22:10
                                  jutro dopiero bo mam to w pracy, a teraz ide spac.
                                  ale jeszcze sie odezwe
                                  trzymaj sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka