looodz 11.03.08, 11:27 Mam problem z ogarnięciem swoich finansów, nie wiem jak to wszystko poukładać, żebym wreszcie mogła coś zacząć odkładać. Może warto ror założyć? Mam na razie tylko zwykłe konto bankowe. ------- piękny dzień! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia47 Re: oszczędzanie 11.03.08, 16:39 zwykłe konto to zazwyczaj ROR rachunek oszczędnościowo rozliczeniowy..tyle, że oprocentowanie zgromadzonych na nim środków jest zazwyczaj b.niskie. Jeżeli masz dostęp do konta przez net spytaj w banku o mozliwość zakładania lokat, ich oprocentowanie, minimalna kwotę..wszystko to tez znajdziesz na stronie banku w tabeli oprocentowania ale dla laika przyda się bezposredni kontakt z dysponentem. Wszelkie nadwyżki możesz wtedy lokowac na lokacie lub, jeżeli jest taka możliwośc w Twoim banku, w funduszach inwestycyjnych. Mozliwośc zakładania i likwidowania lokaty przez net jest wygodna, bo w razie nagłej konieczności nie musisz lecieć do banku a kasa wraca na Twój ROR..z drugiej strony dwa razy się zastanowisz zanim ją zerwiesz..no i pieniadze nie są od ręki dostępne na kartę Odpowiedz Link Zgłoś
evelinee Re: oszczędzanie 11.03.08, 20:06 Długo by opowiadać na ten temat proponuje zapoznanie się z linkiem poniżej. Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są tam - zrozumfinanse.pl/poland/portal/wszystko_o/oszczedz_1530.htm -------------------- a dlaczego by nie? Odpowiedz Link Zgłoś