Dodaj do ulubionych

Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu

03.11.08, 18:46
Wkur...łam się dziś nieziemskocrying
Urodziłam 27 czerwca. Ponieważ przysugiwał mi macierzyński w połowie
wymiaru poprosiłam kadrowca, żeby mi napisał w mailu ile to
dokładnie dni. No i mam na mailu, że 56. Więc policzyłam sobie te 56
dni...robocze. A dziś wezwał mnie do siebie i powiedział, że za
długo coś byłam na macierzyńskim. No i okazało się, że wysyłając mi
maila z wymiarem macierzyńskiego, miał na myśli dni kalendarzowe, a
nie robocze. No i za "brakujące" 17 dni muszę wypisać urlop
wypoczynkowy. Cholera jasna by to wzięła! Tak więc z 20 dni, które
jeszcze do dziś miałam, mam już tylko 3.
No, już mi lepiej. Tak chciałam się wyżalić...
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 03.11.08, 18:53
      hm, nic nie rozumiem
      ale dlaczego polowa macierzynskiego?
      • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 03.11.08, 18:55
        Bo jestem "anielską mamusią"...
        • moofka Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 03.11.08, 19:01
          rozumiem
          ogromnie smutne
          faktycznie macierzynski jako jedyny chyba urlop jest w kalendarzowych liczony
          nie smuc sie tym urlopem - do konca roku juz malo dni zostalo, moze te 3
          wystarcza, czy mialas jakies plany z nim zwiazane?
          • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 03.11.08, 19:04
            Nie, planów nie miałam. Ale byłam święcie przekonana, że on mi
            napisał robocze dni. Ja byłam gotowa przyjść do pracy już wcześniej
            i siedziałam z konieczności na tym "macierzyńskim". No i jak się
            okazało wcale już go nie miałam.
            • moofka Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 03.11.08, 19:05
              duren ten kadrowiec swoja drogą smile
              mogl podac do kiedy go masz po prostu, a nie kazac Tobie liczyc
              zawsze tak jest, ze kadrowcy sami podaja date na podstawie swoich
              wyliczen
              • bweiher Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 03.11.08, 19:14
                Nie wiem czy to mus,ale moja kadrowa dzwoniła do mnie gdy kończył mi się
                macierzyński,że albo przyniosę podanie o wychowawczy albo wracam do pracy,bo ona
                musi wiedzieć szybciej.
                Takim oto sposobem wykorzystałaś urlop wypoczynkowy na ten rok.Faktycznie,dobrze
                że to już koniec roku a nie początek.
                • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 03.11.08, 19:25
                  Moim zdaniem, to nawet on sam nie domyślił się pomyłki. Pewnie ZUS
                  się z nim skontaktował w tej sprawie. Bo kilka razy byłam w firmie w
                  czasie macierzyńskiego, m.in u niego i mówiłam mu do kiedy mam ten
                  macierzyński, i że ponieważ kończy mi się w poniedziałem, to do
                  końca tygodnia wezmę wolne, żeby tak "w środku" tygodniu nie
                  zaczynać pracy. No i jak wysyłał mi skierowanie na badanie okresowa
                  po macierzyńskim, to też w tym terminie, kiedy ja wyliczyłam, że się
                  kończy. No i już nie wspomnę, że próbował mi wmówić, że ponieważ
                  korzystam z macierzyńskiego to nie przysługują mi 2 dni
                  okolicznościowego z tyt. śmierci dziecka.
                  • moofka Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 03.11.08, 19:31
                    kurde, nie pierwszy raz przez kadrowca idiote czlowiek ma problemy ;/
                    bo jemu sie wydawa
                    Ty nic mu nie zrobisz, a stratna jestes
          • emigrantka34 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 07.11.08, 23:51
            urlop wypoczynkowy jest liczony w dniach, ktore sa dla pracownika
            dniami roboczymi (art 154 ze zn 2 KP), natomiast urlopu
            macierzynskiego udziela sie w tygodniach (art 180 KP), przy czym
            tydzien urlopu odpowiada 7 dniom kalendarzowym (art 183 ze zn 1 KP).
            kadrowy mial racje niestety.
    • iwles Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 04.11.08, 08:35

a swoją drogą - to niezły bałagan ma ten kadrowiec (albo takie
      kompetencje kiepskie), skoro dopiero po 3 tygodniach dopatrzył się
      nieobecności pracownika w pracy uncertain
      • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 04.11.08, 08:40
        TO nie było po 3 tygodniach, tylko po 2 miesiącach. Bo faktycznie
        urlop macierzyński skończył mi się pod koniec sierpnia. Ja myślałam,
        że mam go aż do połowy września. A o całej sytuacji powiedział mi
        wczoraj.
        Generalnie facet moim zdaniem nie zna się na rzeczy, bo na
        jakiekolwiek pytanie o jakieś sprawy kadrowe, mówi, że nie wiei sie
        dowie...
        • patrice7 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 04.11.08, 09:14
          załątw sobiue l4 na ten czs si juz wink
    • nom.ika Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 04.11.08, 10:17
      pół macierzyńskiego to 9 tyg. 9 razy 7 = 63, to skąd 56?
      • filipianka Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 04.11.08, 10:25
        8 tygodni czyli 56 dni

cały problem w tym że "kadrowiec" użył właśnie tych dni a wymiar urlopu macierzyńskiego jest w tygodniach, jeśli byłaby informacja podana w tygodniach to chyba byłaby dobrze zrozumiana że chodzi o tygodnie kalendarzowe

"kadrowiec" dał ciała a teraz próbuje odkręcić sytuację wymuszając wykorzystanie urlopu wypoczynkowego
        • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 04.11.08, 14:04
          No właśnie. Po jaką holerkę podawał mi to w dniach. Gdyby napisał 8
          tygodni, to wiedziałabym o co chodzi. I jeszcze dziś mi powiedział,
          że w systemie (nie wiem co to za system, pewnie jakiś kadrowy) było
          naliczone poprawnie, więc pewnei gdyby na bieżąco sprawdzał listy
          obecności z systemem to by wiedział kiedy mi się ten urlop kończy.
          Nic niestety nie moge juz z tym zrobić, bo "zmusił" mnie do
          wypisania urlpu wypoczynkowego i juz to zrobiłam. Któraś z Was
          napisała, żeby załatwić sobie L4 na tamten okres, ale nie sądzę żeby
          to było takie łatwe załatwić zwolnienie na tyle wstecz...
          • aniulekq Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 04.11.08, 14:50
            A nie możesz na te 17dni miec jeszcze macierzyńskiego?
            • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 04.11.08, 18:59
              nie, bo wg kodeksu pracy przysługiwało mi 8 tygodni. No i gdyby ten
              kretyn, tzn. kadrowy napisał mi właśnie o 8 tygodniach, to
              wiedziałabym o ile faktycznie dni chodzi.
              • aniulekq Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 04.11.08, 22:24
                Wg KP masz 18 tygodni urlopu macierzyńskiego
                • meg0814 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 05.11.08, 00:23
                  aniulekq napisała:

> Wg KP masz 18 tygodni urlopu macierzyńskiego

Tiaaaaaa...
                  • mamma320 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 05.11.08, 08:12
                    Dziewczyny czytajcie uważnie , koleżanka straciła synka sad .... Dlatego tylko 8
                    tyg.
              • ruda_kasia Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 05.11.08, 17:20
                Słuchaj, to jest jego błąd, proponuję cofnąć wniosek urlopowy i postraszyć Pana,
                ze się pójdzie do PIP-u. Możesz poprosić o uznanie tego okresu za niepłatną
                nieobecnośc w pracy, to ich problem, jeśli Ci za to płacili. Chyba, że kasa jest
                ważniejsza, to chyba złośliwie poszłabym na zwolnienie zaraz po urlopie... To,
                co on zrobił, to prawie kryminał (bo rozumiem, że wniosek podpisałaś z datą
                wsteczną?) sugerowałabym więc powiedzić jemu, że więcej traci. Och, jak mnie
                wkurzają debile. W razie czego napisz na pw
                • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 05.11.08, 18:07
                  na wniosku urlopowym za te 17 dni nie wpisałam daty - nie mam
                  pojęcia czy "kadrowiec" ją wpisał. Jeśli powiedziałabym, żeby uznali
                  to za niepłatną nieobecność to jestem pewna, że potrąciliby mi to z
                  najbliższej pensji, a tego wolałabym uniknąć. W końcu to więcej niż
                  pół pensji. I nie sądzę, żeby postraszenie PIPą coś dało, bo w końcu
                  w mailu od niego mam napisane, że tgo macierzyńskiego jest 56 dni,
                  no i on np. powie, że miał na myśli kalendarzowe i dlaczego ja sobie
                  akurat pomyślałam o roboczych. Wiem, że jego wina jest ewidentna, bo
                  gdyby sprawdzał na bieżąco informacje w systemie, to by wiedział
                  kiedy faktycznie kończy mi się macierzyński.
                  A tak zmieniając troszkę temat to jak wyegzekwować od niego, żeby
                  dawał nam co miesią paski z wynagrodzeniem i RMUy? Jak leżałam 2
                  miesiące w szpitalu to zgłosiłam się do niego po te RMUy, bo
                  przecież nie miałam jak co miesiąc podbijać legitymacji, a on mi
                  wtedy powiedział, że firma nie ma obowiązku dawania ich
                  pracownikowi. Czy faktycznie tak jest? A jeśli nie to czy znacie na
                  to jakiś przepis, który mogłabym mu przedstawić...
                  • ruda_kasia Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 05.11.08, 18:35
                    nie znamy ale znajdziemy big_grin Bo obowiązek taki jest.
                    Potrącić, to mógłby, gdybyś na to wyraziłą zgodę, normalnie firma musiałby Cię
                    pozwać, więc raczej oni mieliby kłopot, nie Ty, to on musiałby się tłumaczyć z
                    "pomyłki" i tyle. A Ty tylko maile drukuj od niego.
                    Współczuję, nie namawiam do boju, ale jako prawnik wiem, że to oni mieliby
                    kłopoty - nie Ty. Musieliby w procesie udowodnić ze wiedziałaś, że Ci się
                    pieniądze nie należą. Są bez szan. Podobnie jak mniemam w kwestii udowodnienia,
                    że tej kasy nie wydałaś. Ale - jw - rozumiem różne osobiste przełożenia. Mój mąż
                    choć były precedensy nie wystąpił o ustalenie stosunku pracy z byłym pracodawcą,
                    bo ja tam zostaąłm, choć ktoś w takiej sprawie wygrał.
                  • ruda_kasia Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 05.11.08, 18:37
                    ps wystarczy jeden świadek, że nie pracowałaś wtedy, na kiedy on "wypisał" urlop
                    Tobie i gość siedzi w więźniu, no dobra, rpzesadzam - ma wyrok w zawiasach. O
                    ile wniosek cofniesz.
                    • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 05.11.08, 18:57
                      Skoro jesteś prawikiem, to zapewne masz rację. Tylko ja chciałabym w
                      tej firmie jeszcze popracować trochę, więc wolę nie rozpoczynać
                      "wojny". Mam w planach zajść niedługo w ciążę, więc zmienianie teraz
                      pracy nie bardzo mi pasuje. Ale dzięki za pomoc smile
                      • asiaiwona_1 Re: RMUa 06.11.08, 10:26
                        Znalazłam w internecie podstawę prawną:
                        www.mix-soft.pl/index.php?id=-1&idi=120&lng=pl
                        Wysłałam maila do "kadrowca". Zobaczymy co on na to smile
                        • aniulekq do asiaiwona_1 07.11.08, 16:52
                          Przepraszam Cię najmocniej - faktycznie nie doczytałam dlaczego masz
                          tylko 8 tyg urlopu.
                          Trzymam kciuki za pozytywne załatwienie sprawy w pracy i kolejną
                          ciążęsmileWysyłam trochę wirusków ciążowych przy okazji...
                          • asiaiwona_1 Re: do aniuleq 07.11.08, 20:00
                            Aiuleq - nie ma sprawy.
                            Wiruski ciążowe bardzo chętnie bym przyjęła. Ale ponieważ miałam
                            cesarkę, to muszę trochę jeszcze odczekać. Wezmę je od Ciebie w
                            okolicach wakacji...
                            A jeśli chodzi o temat główny, to zgłosiłam sprawę do compliance
                            officer (nie wiem czy dobrze to napisałam...). Ponieważ owa osoba
                            jest na macierzyńskim to muszę chwilę odczekać na odpowiedź. Mam
                            nadzieję, że w miarę szybko znajdzie trochę czasu aby mi odpisać.
                      • emigrantka34 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 08.11.08, 00:05
                        Moim zdaniem kadrowiec to niedouczony glab, i dlatego tak wyszlo, z
                        Twojej wypowiedzi nie wynika raczej, aby zrobil to specjalnie. Nie
                        mozna goscia do wiezienia wsadzic za nieswiadome udzielenie zlej
                        informacji (co sugeruja tu niektorzy), w sytuacji, gdyby wykonanie
                        tej zlej informacji - tzn udzielenie urlopu zgodnie z Twoimi
                        oczekiwaniami bylo legalne. Przepisy KP sa tu bezwglednie
                        obowiazujace. Przyslugiwal Ci urlop w nizszym wymiarze. Jezeli nie
                        zamierzasz zwalniac sie z tej firmy, to olej te cale sprawe,
                        ewentualnie wez jeszcze jakies L4 dla poprawy kondycji psychicznej.
                        Walka z kadrowyym i wloczenie sie po sadach pracy w tej sytuacji nie
                        przyniesie Ci nic dobrego, tylko same nerwy, a przeciez chcesz zajsc
                        w ciaze.
                    • emigrantka34 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 07.11.08, 23:57
                      przesadzasz z tym wiezieniem tym bardziej dziwi mnie jakie bzdury
                      wypisujesz jako prawnik.
          • emigrantka34 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 07.11.08, 23:53
            ignorantia iuris nocet niestety
            • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 08.11.08, 08:13
              Ale ja nigdy nie powiedziałam, że on to zrobił specjalnie. To
              ewidentnie brak wiedzy, co zresztą potwierdza na każdym kroku...
              DO sądu się nie wybieram, bo tak jak napisałam już wcześniej
              chciałabym tu jeszcze popracować, tzn. zajść w ciąże.
              Ale jak by nie było to gdybym nie zgodziła się na ten urlop to on
              miałby problem. W tym momencie to on ma ochroniony tyłek, a ja 17
              dni urlopu mniej. No i po to mamy w pracy tego compliance officer,
              żeby takie sprawy wyjaśnić. Niestety dopiero w środę dowiem się co
              mi compliance odpowie - no bo teraz te wolne dni.
              • aniulekq Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 08.11.08, 10:36
                Ja bym przebolała te 17 dni urlopu ale na każdym kroku zaznaczała,
                że kadrowy ma dług wdzięczności u Ciebie.
                • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 08.11.08, 14:21
                  Pewnie na tym się skończy, że i tak on nie poniesie żadnych
                  konsekwencji. A jeśli chodzi o dług wdzięczności, to nie sądzę, bo
                  on nie uważa się za winnego wogóle...
                  • aniulekq Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 08.11.08, 14:46
                    Jeśli nie uważa się za winnego to odpwiednio postaraj się mu
                    udowodnic, że jednak popełnił błąd,np. oznajmując wszystkim w
                    firmie, żeby uważali na swoje urlopy bo pan kadrowy przewałki robi
                    itd.
                    • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 08.11.08, 15:35
                      Ależ czarny pr to ja mu robię, a jakże. Zawsze na fajce jest taki
                      moment na "ploteczki" i tym podobne. Ale z rozmów wynika, że inni
                      też mają zastrzeżenia co do kadrowca, bo niegdy nic nie wie, gubi
                      dokumenty, źle wylicza ilość dni urlopu wyoczynkowego, no i przede
                      wszsytkim NIE ma wiedzy.
                      • aniulekq Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 08.11.08, 18:26
                        To dlaczego nie zmówicie się całą brygadą i doniesiecie na niego do
                        PIP? Skoro jest taki bezkarny? Rozumiem jakby człowiek się starał,
                        douczał się, wiedział gdzie popełnił błędy. A tu? Siedzi sobie na
                        cieplutkiej posadce i ludziom tylko pod górę robi...niechący
                        • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 08.11.08, 18:34
                          Na razie napisaliśmy wspólnego działowego maila, że zgodnie z ustawą
                          firma ma obowiązek przekazywać na RMUa bądź inny dokumenty
                          spełniający określone wymogi. On nam odpisał, że też tego nie
                          dostaje i też ma z tym problem. Więc dostał od nas odpowiedź, że
                          czekamy na zaległe dokumenty (z całego roku) do końca listopada i
                          wierzymy, że skoro sprawa dotyczy też jego to tym bardziej postara
                          się ją załatwić. Tak więc czekamy do końca miesiąca. Jak nie
                          wywyiąże się z tego to chyba faktycznie telefon do PIPy będzie
                          niezbędny.
                          • patrice7 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 12.03.09, 19:06
                            I jak sprawa sie zakonczyla??
                            • asiaiwona_1 Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 13.03.09, 08:58
                              jak się zakończyła? - tak jak w temacie. Czyli musiałam wypisac
                              wniosek urlopowy za te 17 dni. Dobrze, że miałam tyle urlopu. Mogłam
                              co prawda się na to niezgodzić, ale przypuszczam, że jak sprawa
                              trafiłaby do sądy pracy, czy czegoś podobnego to koniec końców długo
                              bym tu nie popracowała. No trudno. Człowiek uczy się na błędach sad
                              • anjazzielonego Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 13.03.09, 09:14
                                Asiu,
                                ogromnie mi przykro z powodu Twojej straty.

jednak sądzę, że facet NIE wprowadził Cię w błąd, przecież macierzyński jest
                                liczony w dniach roboczych.
                                Jasne, mógł Ci napisać, KIEDY Ci się kończy, ale może sądził, że skoro podał Ci
                                ilość dni, to sama to wyliczysz.

Przecież po otrzymaniu od niego info, że to 56 dni, nie poprosiłaś o
                                sprecyzowanie, czy dni kalendarzowe czy robocze, ani nie poprosiłaś o określenie
                                terminu powrotu, prawda?

gdyby byli na maxa złośliwi itp, mogliby Cię zwolnić, za niestawienie się do
                                pracy (porzucenie pracy), skoro nie przedstawiłaś zwolnienia, ani nie miałaś
                                podpisanego urlopu wypoczynkowego.

STRASZNIE mi przykro z powodu Synka pokreślam.

• m_o_k_o Re: Jak w 5 minut wykorzystać 17 dni urlopu 17.03.09, 22:45
                                  anjazzielonego napisała:
                                  jednak sądzę, że facet NIE wprowadził Cię w błąd, przecież
                                  macierzyński jest liczony w dniach roboczych.

Nie mylisz się: urlop macierzyński jest liczony w tygodniach a
                                  tydzień to 7 dni. Tak mówi kodeks pracy.
                                  Generalnie facet wyraził się niezbyt pecyzyjnie - mógł zaznaczyć ze
                                  56 dni kalendarzowych czyli 8 tygodni. . . .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka