dagmara56 13.03.09, 09:31 Moj byly maz w tym miesiacu zaprzestal placenia alimentow jak je od niego wyegzekwowac??Aby dostac pieniadze z funduszu musi nie zaplacic 2 miesiace niestety takie jest polskie prawo.Pomózcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natka979 Re: Alimenty 15.03.09, 21:56 Chcesz peniadze z funduszu a ma już komornika założonego?Bo bez niego nie masz co sie starac o pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Alimenty 15.03.09, 23:33 Dokładnie tak. Nie wystarczy, że w funduszu powiesz, iż od dwóch miesięcy nie dostajesz pieniędzy. Musisz najpierw wszcząć egzekucję u komornika, po dwóch miesiącach poprosić go o wystawienie zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji i dopiero wtedy będziesz mogła złożyć wniosek o przyznanie świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
leetr1 Re: Alimenty 21.03.09, 12:59 to prawdziwa wojna widzę sie toczy alime.pl/forum/index.php czasem odnosze wrażenie ze dzieci nie są owocem miłosci tylko jakiś środkiem do robienia biznesu Odpowiedz Link Zgłoś
natka979 Re: dagmaro 16.03.09, 15:33 Jak wiesz na pewno że już ci nie bedzie płacił wogóle to juz idz do komornika i załatwiaj im szybciej tym lepiej.Jak bedzie miał komornika to bedzie trzeba czekać 2 miesiace pózniej idziesz do opieki tam składasz papiery i znowu czekasz ok miesiąca.Jak dobrze sie sprężysz to za jakieś 3-4 miesiące dostaniesz pieniadze.Ja fundusz załatwiałam w lipcu a pieniadze dopiero dostałam w listopadzie.Przez ten czas mozesz go postraszyć powiedziec o komorniku ze bedzie płacił jeszcze wiecej bo odsetki dochodza.Jezeli wiesz gdzie pracuje to powiedz że podasz adres pracy to na pensje mu wjadą.Moze coś to pomoze i zacznie znowu płacic. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: dagmaro 16.03.09, 16:50 > komorniku ze bedzie płacił jeszcze wiecej bo odsetki dochodza.Jezeli > wiesz gdzie pracuje to powiedz że podasz adres pracy to na pensje mu > wjadą.Moze coś to pomoze i zacznie znowu płacic. jeśli wie, gdzie pracuje, to on się nie musi namyślać - konornik sam wtedy zajmie kasę. No i oczywiście wtedy nie będzie zaswiadczenia od komornika o nieściągalności alimentów = nie będzie kasy z FA. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara56 Re: Alimenty 16.03.09, 16:50 wlasnie dzownilam do pracodawcy bylego meza okazalo sie ze pracuje tam i jutro dzwonie do p.komornik zeby od kwietnia pracodawca pociagal mojemu mezowi pieniazki z wynagrodzenia i przelewal na konto komornika tak bedzie pewniej Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Alimenty 16.03.09, 18:13 napisałaś, że komornicza egzekucja aliemntów jest od kilku miesięcy, Jesli komornik SAMODZIELNIE nie dowiedział się , że Twój eks normalnie pracuje, to powinnaś na tego komornika złożyć skargę do sądu, bo po prostu nie wypełnia swoich obowiązków. To nie TY masz załatwiać sprawy między pracodawcą a komornikiem. Jesli chcesz, możesz zadzwonioć do komornika i zapytać czemu nie śćiąga pieniędzy pensji eka. A tak w ogóle - by ściągać alimentyz pensji eksa nie potrzebujesz komornika, wystarczy, że pokażesz pracodawcy wyrok klauzulą wykonalności i będą Ci na konto wysyłać. W ten sposób "oszczędzasz" eksowi płacenia prowizji komornikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara56 Re: Alimenty 18.03.09, 08:05 pracodawca powiedzial ze moze sciagac tylko przez komornika Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Alimenty 18.03.09, 11:10 dagmara56 napisała: > pracodawca powiedzial ze moze sciagac tylko przez komornika bzdura. Przeczytaj sobie ten watek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=92790795 Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara56 Re: Alimenty 18.03.09, 21:54 dzisiaj przez tel sie dowiedzialam od tesciowej ze moj maz wyslal alimenty 10 marca i tez 10-tego byl u p.Komornik a dzisiaj mamy 18 - stego a ich nie ma .Nie ma na poczcie nie ma u komornika Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Alimenty 18.03.09, 23:28 komornik Ci powiedział, że nie wpłacono do niego pieniędzy dla Ciebie? Nie masz tez przelanych pieniędzy (ani na poczcie ani na koncie) bezpośrednio przez eksa? To znaczy, że eks po prostu w ogóle nic nie wyslał ani nie wpłacił. Pamietaj tez o tym, ze wpłata pieniędzy komornikowi 10-tego oznacza, że Ty te pieniądze dostaniesz od komornika z opóźnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara56 Re: Alimenty 19.03.09, 12:31 przekaz idzie góra 2 dni bo zawsze mi tak przychodzil 10 wyslal 12- tego juz mialam komorniczka powiedziala ze jakby wplacil u niej to pieniadze byly by odrazu no chyba ze wplacil na poczcie komornikowi na konto a poczta dlugo trzymie pieniadze ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara56 Re: Alimenty 19.03.09, 16:52 WczorAJ znajoma wpadła na genialny pomysl zadzownila do mojej tesciowej przedstawiajac sie jako komornik tesciowa powiedziala ze jej syn wyslal alimenty 10tego dzisiaj ja zadzownilam spytac gdzie jes wyslal a ona mi na to ona nie wie ja to nie interesuje i taki interes.Komorniczka kaze tylko dzownic a ja w tym miesiacu juz alimentów napewno nie dostane bo moj eks dostal juz wynagrodzenie.Zeby pracowac i nie wyslac alimentów to jest szczyt Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Alimenty 19.03.09, 22:54 > alimentów napewno nie dostane bo moj eks dostal juz > wynagrodzenie.Zeby pracowac i nie wyslac alimentów to jest szczyt no to zamknij egzekucję komorniczą (zwłaszcza, jesli komornik jest tak bardzo do niczego, że nie ściągą pieniędzy od pracodawcy - własciwie powinnas napisac do sądu zażalenie na czynności komornika) i zwróc się bezpośrednio do pracodawcy eksa (okazując na miejscy wyrok z klauzulą wykonalności). Pracodawca ma obowiązek wysyłac na Twoje konto alimenty jeszcze przed wypłaceniem eksowi wynagrodzenia. Odnosne przepisy są w kodeksie pracy - paragrafy od 85-86 do mniej więcej 100. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara56 Re: Alimenty 19.03.09, 17:06 zapomnialam jeszcze dodac ze zaczelam jezdzic z dzieckim na rehabilitacje - ćwiczenia poniewaz moj syn daje troche nózke do srodka jak chodzi a teraz nawet nie mam za co jechac Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara56 Re: Alimenty 20.03.09, 00:20 p.komornik powiedziala ze od kwietnia zalatwi ze pracodawca bedzie pociagac mojemu eks pieniazki Odpowiedz Link Zgłoś