Dodaj do ulubionych

Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez X

10.12.03, 15:28
Czy ktoś miał problem z nadaniem imienia dziecku Max przez x na końcu? W USC
nie chcą zapisać imienia Max przez x.Musieliśmy na razie zapisać syna jako
Maksymilian ale chcemy żeby nasz syn miał na imię Max.Może ktoś też miał taki
problem ?
Obserwuj wątek
    • amoga Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 10.12.03, 16:29
      Witaj
      My mielismy podobny problem z imieniem coreczki-Nicole.
      Pani w USC robila straszny problem i przy okazji wykazala sie zupelnym brakiem
      znajomosci przepisow... Szybko zmienila zdanie po naszej interwencji u
      kierownika USC. Prawo bylo po naszej stronie(bez zadnego ale).Jestesmy w tej
      komfortowej sytuacji ze maz jest obcokrajowcem a w takim wypadku dziecko moze
      miec"obce" imie. Wiedzielismy o tym i bardzo zaskoczyla nas niewiedza i upor
      kobiety w USC.
      POzdrawiam Aga
      • misiek.max Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 10.12.03, 16:55
        Dzięki za informację. My byliśmy tez u kierownika USC (znamy go trochę)niestety
        nasze prośby i argumenty do niego nie docierają. Twierdzi, że imię Max kojarzy
        się mu z psem a on nie jest od tego żeby mu się to imię kojarzyło z kim czy z
        czym kolwiek.Pisaliśmy do Rady Języka Polskiego i też dostaliśmy negatywną
        odpowiedź.Kierowni USC zgodził się na imię Max pod warunkiem jeśli będzie
        zapisane przez "ks". To jest dosłownie paranoja. Człowiek żyje niby w wolnym
        kraju a nie może dać dziecku takiego imienia jakie chce.
        • jjj123 Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 10.12.03, 17:52
          Jest to może i paranoja, ale mam przeczucie, że gdy synek już będzie oglądać
          tv i zobaczy Mariusza Maxa Kolonko w telewizji publicznej wink) ..., to
          podziękuje kierownikowi usc ;D
        • jagienka.harrison Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 10.12.03, 18:09
          Jeśli mogę zapytać, to co jest złego w Maksie a nie Maxie?(o popatrz jakie byś
          miał problemy z odmianąwink
          Polskie przepisy to jest paranoja, nie mniej jednak przepisy są przepisami! To
          prawda że nie można dawać imion obcojęzycznych jeśli oboje rodziców są
          Polakami.
          Ja muszę przyznać że osobiście nie podoba mi się dawanie imion dzieciom jak
          się rodzicom podoba, potem wychodzą Brooklyny, Romea, w Stanach można nazwać
          dziecko szklanka albo żabka... a potem dzieci w przyszłości mają problemy!
          Z pozdrowieniami
          Jagienka & Dominik (29.11.02)najnowsze zdjęcia:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=9506776
          • toolateforyou Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 10.12.03, 18:59
            jagienka.harrison napisała:

> Jeśli mogę zapytać, to co jest złego w Maksie a nie Maxie?(o popatrz jakie
            byś
            > miał problemy z odmianąwink
            > >
            nic złego, oczywiście, ale mamy np taki kapryswink i co? Albo jesteśmy snobamiwink
            Albo jesteśmy nowocześni?wink Nie dajemy przecież dziecku imienia brzydkiego,
            ośmieszającego itp. A ,że przez x to już źle? W Stanach wogóle jest zbytnia
            swoboda, ale nie nazywam dziecka głupio, chcę jedynie nieco innej pisowni.
            A tak na marginesie-moja koleżanka 6 lat temu też chciała dać synowi Aleks
            (przez ks) i w urzędzie się nie zgodzili, bo takiego imienia nie było-
            zarejestrowali Aleksandra.Gdy po 1,5 roku rejestrowała córkę mimochodem
            dowiedziała się, że Aleksa zarejestrowaliby teraz bez problemów!! Więc i może
            my doczekamy zmiany i będzie można synka pisać przez x? Oby! Pozdrawiam!Monika
          • misiek.max Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 11.12.03, 20:17
            prawda że nie można dawać imion obcojęzycznych jeśli oboje rodziców są
            > Polakami.
            dziwne, ale tak jest jedynie w POLSCE. Jak już POLSKA to musi być POLSKIE. Imię
            Max funkcjonuje w takiej formienie nie tylko w USA jak to twierdzi urzędnik USC
            ale i EUROPIE i nikt nie próbuje tego zmieniać na swój język. Dlaczego to robi
            się w Polsce? Bo, a to POLSKA właśnie....
    • toolateforyou Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 10.12.03, 18:51
      my mieliśmy dokładnie ten sam problem z Alexem.Pani w urzędzie powiedziała ,że
      w zasadzie jej jest wszystko jedno, ale przepisy nie zezwalają na x i już; nie
      mamy komfortu męża-żony obcokrajowca, więc synek oficjalnie jest przez ks, ale
      do użytku własnego przez x.
      A na marginesie...wchodzimy do Europy niby,a tu takie szopki! A co do pisowni-
      ile jest firm, które pisze się przez x i nikt się nie czepia,no nie?
      Pozdrawiamy gorąco!Rodzice AleXasmile)
    • kiranna Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 11.12.03, 03:03
      Podobno, ale tylko podobno wink jesli raz zostalo zarejestrowane w USC obce imie,
      to nie ma podstaw do odmowy nastepnym chetnym, nawet jesli rodzice sa Polakami.
      Moze sprobuj zorientowac sie czy jest juz w Polsce jakis inny Max, ob. RP smile

A w ogole to niezbyt dobrze swiadczy o kierowniku USC, ktoremu to imie kojarzy
      sie z psem, coz to za argument?!
      Ja z kolei mialam problemy z zarejestrowaniem obcego nazwiska po
      slubie, pisanego litera, ktorej nie ma w polskim alfabecie. Zmiana zapisu
      powodowala problemy z otrzymaniem dokumentow za granica, ktore sa wystawiane na
      podstawie polskiego paszportu, bo wychodzilo kompletnie inne nazwisko. Zdaje
      sobie sprawe, ze w Polsce nalezy uzywac polskiego alfabetu, ale mozna bylo cos
      podpowiedziec, na pewno nie bylam pierwsza ani ostatnia w takiej sytuacji,
      natomiast urzedniczki glosno wyrazaly swoje zdanie drwiacym tonem, nie
      przejmujac sie, ze stoje obok i wszystko slysze. Zero skrepowania. Tylko kogo
      tak naprawde interesuje ich opinia? Za kilka miesiecy przyjdzie nam sie
      przyzwyczaic do rzadszych imion i nazwisk, ktorych moze nawet nie bedziemy w
      stanie poprawnie przeczytac.
      Tak na marginesie, tu gdzie mieszkam, imie Jarek jest bardzo, bardzo zblizone
      fonetycznie do paskudnego przeklenstwa, z kolei Kasia brzmi podobnie do sera, a
      nikt jakos nie wysmiewa sie z coreczki naszego znajomego wink

pozdrawiamsmile
      • misiek.max Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 11.12.03, 20:28
        kiranna napisała:

> Podobno, ale tylko podobno wink jesli raz zostalo zarejestrowane w USC obce
        imie,
        >
        > to nie ma podstaw do odmowy nastepnym chetnym, nawet jesli rodzice sa
        Polakami.
        >
        > Moze sprobuj zorientowac sie czy jest juz w Polsce jakis inny Max, ob. RP smile

O Maxie to nie wiem nic jak na razie, ale jest dziewczynka o imieniu
        MaXimiliana. Ma już teraz 13 lat. A ustawa jest z 1996r.

RADA JĘZYKA POLSKIEGO wypowiada się
        Szanowni Państwo!
        W sprawie imienia Max, a także innych imion, zawierających literę x, Rada
        Języka Polskiego wypowiadała się niejednokrotnie. Zawsze staliśmy na
        stanowisku, że nadawanie takich imion byłoby w sprzeczności z zasadami
        wyłożonymi w „Zaleceniach dla urzędów stanu cywilnego dotyczących nadawania
        imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej” [Komunikaty
        Komisji Kultury Języka KJ PAN, nr 1(4)/1996], w których czytamy (p. II
        2a): „Piszemy ks, nie x (nie ma litery x we współczesnym alfabecie polskim),
        np. Aleksandra, Ksenia, Ksymena, także na końcu wyrazu, np. Aleks, Aleksa,
        Aleksowi... nie: Alexandra, Xenia, Xymena, Alex.”. Dlatego nie możemy
        zaaprobować formy Max jako oficjalnej formy imienia.

A najciekawsze jest to--> (nie ma litery x we współczesnym alfabecie polskim)

pozdrawiam
    • mamadwojga A u mojej córki w przedszkolu..... 11.12.03, 08:22
      A u mojej córki w przedszkolu jest dziewczynka która nazywa się...
      UWAGA!!!!... ŻELKA . Tak ma na imię!!! I w urzędzie zarejestrowali!!! Mi się
      tam podoba Maksymilian (sama mam jednego małego Maksia) przez ks i nawet nie
      próbowaliśmy przez X ale jak przeszło imię "Żelka" to Max powinno przejść bez
      najmniejszego problemu. Pozdrawiam
      • skylight Re: A u mojej córki w przedszkolu..... 11.12.03, 09:35
        My nie mieliśmy żadnego problemu z rejestracją imienia NICOLE, pani tylko
        spytała męża czy zdajemy sobie sprawę, ze nie będzie tego imienia w polskim
        kalendarzu? Dla nas nie ma to zadnego znaczenia - i tak imienin nie
        obchodzimy ! Zaznaczam, ze oboje z mężem jesteśmy Polakami z polskim
        pochodzeniem (imię rejestrowaliśmy w Katowicach).
        Także jak widać wszsytko zależy od dobrego humoru czy bardziej od 'widzi-mi-
        się' pani urzędniczki - niestety.... i w takim kraju przyszło nam mieszkać ;-((
        pozdrawiam.
      • misiek.max Re: A u mojej córki w przedszkolu..... 11.12.03, 20:36
        A jest też takie ciekawe imię Śnieżyna i takie to nie przeszkadza a już MAX to
        problem. Jak mówię że jest ulica Xawerego Dunikowskiego urzędnik odpowiada że u
        nich jest przez KS a tak samo jak padło imię Xmena Zaniewska słynna scenografka
        Telewizyjna to odpowiedź brzmiała KS. A co oni uczepili sie tego KS.
        ... a to POLSKA właśnie.
        • nicol-e Re: A u mojej córki w przedszkolu..... 12.12.03, 08:51
          Oczywiście, ze nie nadasz imienia Max w Polsce- chyba, że trafisz na jakąś
          niedouczona urzędniczke w iosce. kilka lat temu zmieniły się przepisy
          dotyczące nadawania imion. W Polsce, jeśli rodzic nie jest cudoziemcem nie
          mozna nadać juz imienia z literą x, v itp w srodku, czy na początku- nie sa to
          rdzenne polskie spółgłoski. Ja chcialam Oliviera albo Nicole, niestety tylko
          Oliwier przeszedł i to po decyzji pozytywnej od rady Języka Polskiego, która
          opiniuje imiona, wydaje o nich dekrety itp. Może dawniej była Xenia, Xawery
          itp, teraz to niemo zliwe. Podobnie imię dziewczynki nie może juz kończyć się
          na inna literę, niż -a, typowadla odróznienia płci żeńskiej, dlatego odmówiono
          nam Nicole- jako, ze dla pana wymawiane "Nikol" było imieniem także męskim.
          Nie mogą to byc także juz zdrobinienia, a do nich pewno należy Kuba, Max- od
          Maxymilian. Tym bardziej po wejściu do Unii to się nie zmieni, bo Polska ma
          zachować rdzenna kulturę itp. Niestety
          pozdrawiam- Aurelia
          • jagienka.harrison jeszcze raz się wtrącę 12.12.03, 12:50
            Ja naprawdę nie chcę nikogo tu urazić, ale wiem z własnego doświadczenia że
            czasem niełatwo jest żyć z oryginalnym imieniem! Gdy muszę gdzieś podać swoję
            imię w urzędzie, czy u lekarza, mówię Jagienka i najpierw się na mnie dziwnie
            patrzą, a jak już dodam Harrison...no wiem że to może wina polskiej
            mentalności, ale czasem trzeba też myśleć o dzieciach gdy nadaje im się jakieś
            imię. Pamiętam że w szkole był Ariel i wszysscy się nabijali z niego, moja
            najlepsza koleżanka miała na imię Delfina i nienawidziła swojego imienia. Tyle
            razy powtarzała że wolałaby po prostu mieć na imię np Ania.
            Mój Dominik ma na drugie imię David (mąż jest Anglikiem), ale nazwałam go
            Dominik a nie Dominic czy Dominick głównie ze względu na polskie realia.

Z pozdrowieniami
            Jagienka & Dominik (29.11.02)najnowsze zdjęcia:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=9506776
    • remul Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 29.08.14, 12:55
      Nasz syn ma na imię Max i nie było z tym żadnego problemu. Mamy tylko obywatelstwo polskie.
      • bieniewicka Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 31.08.14, 07:10
        Remul, a ile Twoj syn ma lat? Bo post jest sprzed lat 11.
        • remul Re: Problem z nadaniem imienia dziecku Max przez 26.09.14, 20:18
          Dobre, dobre smile Zauważyłem 3, ale nie zauważyłem, że to trójka w 2003, a nie 2013. Mój syn ma 8 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka