Dodaj do ulubionych

Złodzej poczty

04.08.09, 17:22
Mam taki problem. Sprzedałam na allegro rzecz wartą około 150 zł.
Otrzymałam pieniądze, wysłałam paczkę listem poleconym. Otrzymałam
obelrzywe listy sugerujące, że ukradłam pieniądze i nie wysłałam
przedmiotu - mimo, ze przesłałam kopię nadania.
Koniecznie domagano się zwrotu pieniędzy, mimo że na poczcie mi
mówiono, że poczta doszła. Dla świetego spokoju zwóciłam pieniądze i
to był błąd. Zgłosiłam reklamacje i poczta przysłała mi informacje,
że paczka została odebrana "przez osobę zamieszkałą z adresatem".
z imieniem i nazwiskiem.

I teraz prośba co ztym zrobić? Zgłosić na policję? Napisać wezwanie
do oddania pieniędzy? Ktos zna nr artykułu Kodeksu karnego
karającego takie przestepstwo?

Proszę o pomoc,, bo to ewidentne złodziejstwo, a suma za niska żeby
angażować prawnikasad
Obserwuj wątek
    • bloopsar Re: Złodzej poczty 04.08.09, 22:40
      A po co oddawalas pieniadze jesli mialas dowod nadania?? Trzeba bylo przeslac
      faksem czy mailem skan dowodu i miec z glowy. Skoro poczta twierdzi ze
      dostarczyla, to tamta osoba niech sie zastanawia kto odebral. Obawiam sie, ze w
      tej sytuacji to juz pieniadze stracilas, bo oddalas i tamten ktos albo cieszy
      sie, ze cienabral albo jakis jego nieuczciwy wspollokator ma paczke za darmo.
      Wiec juz raczej sprawa przegrana, a jak sama piszesz za mala to kwota zeby sad
      angazowac. Na przyszlosc badz bardziej pewna siebie i zaslaniaj sie dowodem
      nadania i niech wyjasnia poczta.
      • pablisia Re: Złodzej poczty 06.08.09, 14:49
        Zgłoś wyłudzenie na policji. Dostanie wezwanie, to w podskokach odda pieniądze.
        Wydrukuj całą korespondencję, dowód przelewu, dowód wysłania, korespondencję z
        Pocztą Polską itp. Policja potraktuje sprawę poważnie, nawet jeśli chodziłoby o
        10 zł. Nie popierajmy oszustwa!
        • patrice7 Re: Złodzej poczty 07.08.09, 12:10
          Rozbawiłąs mnie szczerze piszac smile
          • pablisia Re: Złodzej poczty 08.08.09, 17:44
            Chodzi o mnie? Nie widzę nic śmiesznego w ściganiu przestępców. Tak,
            PRZESTĘPCÓW. Wyłudzenie i oszustwo internetowe jest przestępstwem. Nie
            zgłaszając tego na policję, bo kwota wydaje nam się za mała, przyzwalamy na tego
            typu działalność. Nas oszuka na 10 zł, niby nic, ale skoro raz się udało,
            dlaczego by nie spróbować ponownie, a później rozkręca się biznes na szerszą
            skalę i ma się niezłe źródło utrzymania. Też padłam ofiarą oszustwa. Kupiłam
            książki, których nie mam do dzisiaj. Kilkakrotnie pisałam do sprzedawcy, że
            żądam zwrotu kasy, bo nie zawaham się przed pójściem na policję. Nie doczekałam
            się, sprawa trafiła do prokuratury, kilka dni temu, po pół roku na moje konto
            wpłynęły wyłudzone pieniądze. Szczerze mówiąc myślałam, że sprzedawca zwróci je
            po moich monitach, ale on pewnie myślał, że blefuję. Przeliczył się, dodam , że
            nie byłam jedyną oszukaną, ale pewnie jako jedyna zareagowałam prawidłowo,
            pewnie dlatego, że szanuję pieniądze i nie pogodziłam się ze stratą. Myślę, że w
            przypadku założycielki wątku, nie jest to działalność na większą skalę, a gościu
            pewnie liczy, że mu się upiecze. Jeśli zrozumie, że to nie przelewki, na 99%
            odda pieniądze. Ten 1% zostawię jednak w odwodzie, ponieważ desperatów nie brakujewink
    • agamagda Re: Złodzej poczty 09.08.09, 11:43
      Idź na policje i zgłoś ten fakt. Wyślij wezewanie do zapłaty z
      groźbą pójścia do sądu. Model takiego wezwania wysyłam Ci na priva.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka